homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

#Ahmed el #Mesri #bepleit #toepassing #UN #Kinderrechtenverdrag op de #Dam

voipOp zaterdag 22 mei 2021 was Ahmed el Mesri één van de sprekers tijdens een samenkomst op de Dam vóór het Koninklijk Paleis. El Mesri bepleitte hier de universele toepassing van het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties. In het bijzonder voor een groepje minderjarigen in een door Koerdische strijders bewaakt kamp in Syrië.

Deze kinderen zijn in een aantal gevallen ouderloos. Zij verloren hun ouders die sneuvelden tijdens de eindeloos durende Syrische burgeroorlog. Deze oorlogswezen zijn de nakomelingen van (voormalige) Nederlandse staatsburgers, die er voor hebben gekozen om zich om uiteenlopende redenen aan te sluiten bij een strijdende groepering in Syrië.

In veel gevallen streden de ouders van deze minderjarigen voor de oprichting van een Khalifaat in (delen van) Syrië en Irak. Nu de strijd door deze militanten vrijwel zeker verloren is en een Khalifaat nooit werd gerealiseerd, verblijven oorlogsweduwen en minderjarigen in gevangenkampen in Syrië.

Dankzij de Koerdische verzetsgroepen, die hun eigen bevolkingsgroep, eigendommen, landerijen, huis en haard gewapend verdedigden tegen een bonte verzameling van extremistische groeperingen (Da’esj), zijn gevangenkampen gerealiseerd.

Hier verblijven ouderloze minderjarige nakomelingen van personen die uit Nederland zijn vertrokken en ginds sneuvelden in vreemde krijgsdienst. Door het dienen in vreemde krijgsdienst kan men in bepaalde gevallen de Nederlandse nationaliteit verliezen, of deze kan door de Nederlandse regering worden ingetrokken.

Volgens de organisatoren van de samenkomst op de Dam, echter gaat het om “Nederlandse” kinderen. En omdat het om “Nederlandse” minderjarigen gaat, zou de Nederlandse regering een zorgplicht hebben, betogen de organisatoren.

Die zorgplicht zou in moeten houden, dat de Nederlandse staat verantwoordelijkheid draagt voor het naar Nederland halen van enige tientallen kinderen en adolescenten. De samenkomst op de Dam ging dan ook uit van het “Platform Kinderen Terug uit het Khalifaat” en “BrengZeVeiligThuis.nl”.

Eén van de sprekers tijdens de samenkomst op de Dam was Roger S Gravendeel. Deze heer is een inzamelingsactie begonnen om speelgoed te verzamelen om in Syrië aan deze groep kinderen uit te kunnen delen. Gravendeel verklaart publiekelijk christen te zijn; ‘als christen heb ik geleerd, dat wij op moeten komen voor de allerzwaksten en deze nooit in de steek moeten laten.’

Jaap van Luin stelde in zijn aanspraak op de Dam, dat: ‘de situatie van deze kinderen lijkt op die van Joodse onderduik kinderen, ze hebben in Syrië ook geen contact met familie en dierbaar. De meeste uit Nederland afkomstige Syrië-gangers zijn weg uit het kamp Al-Hol, er zitten nu circa een dozijn vrouwen met kinderen in kamp Al-Roj. Anderen hebben zich weer bij Da’esj gezinde verbanden elders aangesloten. De Nederlandse regering heeft geen plan voor ze. Van Luin trekt een vergelijking met de landverraders van de NSB die na de Tweede Wereldoorlog in kampen werden opgesloten, waarvan de ouders door de Nederlandse regering werden geïnterneerd en waarvan de kinderen op andere wijzen planmatig werden gere-integreerd in de Nederlandse samenleving. Een dergelijk plan heeft de Nederlandse regering thans niet. De Nederlandse regering heeft geen interesse in het naar Nederland halen van deze kinderen en eventuele ouders.’

Ook was een optreden van Jo van der Spek; “Er zitten Nederlandse kinderen in kampen in Syrië. Ze verkeren daar in erbarmelijke omstandigheden. Zij boeten voor de fouten die hun ouders hebben begaan. De Nederlandse regering doet niets om deze machteloze landgenoten terug te halen. Dit ondanks dat Nederland het VN-verdrag voor de kinderen heeft ondertekend, dat gebiedt dat een overheid zich maximaal inspant om kinderen te beschermen.”

De Hogeraad is het hoogste gerechtshof in Nederland. Dit gerechtshof heeft zich over deze zaak uitgesproken; Nederland heeft als staat geen inspanningsplicht om deze groep minderjarigen naar Nederland te halen volgens de hoogste rechters. Sommige Europese staten hebben dergelijke minderjarigen wel gehaald. Na de uitspraak van de Hogeraad echter komt ook de statelijke zorgplicht te vervallen.

Door: #Rabbijn #Simon #Bornstein, #Geestelijk #Verzorger #Assadaaka

c43b

 

Gepost door ahmed
Cafe • (0) CommentaarPermalink



Naam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken