homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

De bloem met Stichting Onze Hoop en Cliëntenbelang Amsterdam

Bijeenkomst De bloem met Stichting Onze Hoop en Cliëntenbelang Amsterdam op 30 november 2012. De Bloem bestaat uit een groep dames van verschillende nationaliteiten die met elkaar elke week een contactochtend hebben. Een aantal van hen is vrijwilliger in het buurthuis.

De dames in de groep hebben onder leiding van de voorzitter Afifa Tadmine een belangrijke rol in de buurt. Ze proberen de vrouwen om hen heen letterlijk mee naar buiten te nemen en deel te laten nemen aan activiteiten en vrijwilligerswerk in de buurt. Er komen regelmatig gasten bij hen die worden uitgenodigd op een bepaald onderwerp. De vrouwen helpen elkaar om Nederlands te spreken en te durven spreken. Er moet verplicht in het Nederlands worden gesproken. Maar ook met het leren omgaan met de computer en het wegwijs worden in andere zaken die nodig zijn.
Ahmed El Mesri was de eerste man die bij hen op bezoek kwam om een inleiding te houden en dat was tot wederzijds genoegen. Er kwam een goed gesprek op gang naar aanleiding van zijn inleiding over Stichting Onze Hoop. De informatie die de aanwezigen kregen was nieuw voor veel van hen en werd goed ontvangen.
Bij de eerste generatie en voor een deel de tweede generatie migranten was en is het gebruikelijk dat de man de regelzaken en de contacten met de buitenwereld onder zijn hoede nam en neemt.
Als de man overlijdt of om andere reden niet meer in het gezin is komt het vaak voor dat vrouwen nergens van af weten en alles nog moeten leren. Daar helpen zij elkaar mee. De vrouwen willen elkaar versterken, uit het isolement halen en vertrouwd laten raken met hun nieuwe rol als zij het gezin moeten overnemen. Ook nieuwkomers worden bij hen uitgenodigd en krijgen zo snel mogelijk Nederlandse les en worden actief betrokken bij ontmoeting en activiteiten.
Vandaag stond zorg en welzijn op de agenda omdat op dit vlak vaak informatie wordt gemist. Er zijn nog steeds mensen in de buurt (van de Bloem) die altijd thuis zitten omdat ze niet weten dat er ondersteuning beschikbaar is.
Van een deelnemer, die tevens in de OAR van Oost zit, hoorden wij dat er een tijd geen gesprek plaats vond bij de migranten van 75 plus omdat zij geen Arabisch sprekende ouderenbezoeker hadden.
Het is overigens bekend en dat beamen de aanwezigen dat het voor migranten wel 10 jaar eerder nodig is voor een preventief bezoek in verband met ondersteuning rond ouderdom en beperkingen. Helaas zijn dit soort gesprekken optioneel en per stadsdeel verschillend georganiseerd.
Er is tijdens het gesprek aandacht geweest voor de migranten met dementie. Het is bekend dat ouderen met dementie zich steeds meer uitdrukken in hun moedertaal. Zo ook de migranten en er zijn al initiatieven ondernomen om aparte groepen voor opvang in te richten voor eenduidige groepen. Daarover is ook een kleine toelichting gegeven door een medewerker van het betreffende project.
Als mensen niet dement zijn maar gewoon ouder worden gaan er stemmen op dat het belangrijk is om te mengen met elkaar. Sommige mensen maken zich wel druk of het wenselijk is in verband met eetgewoonten en gebruiken waar mensen veel waarde aan hechten. Iedereen denkt dat het vooral belangrijk is om te vragen wat mensen willen en dat af te zetten tegen de mogelijkheden.
Het is bij gemengd wonen wel belangrijk dat mensen dat op een manier kunnen die bij ze past. Er zou meer vraagsturing in de zorg moeten zijn. Maar dat geldt voor alle oudere mensen.
Cliëntenbelang Amsterdam heeft kort verteld wat zij doen en wat zij voor individuele cliënten kunnen betekenen. Ook de organisatie Cliëntenbelang Amsterdam was niet bekend bij de aanwezigen. Cliëntenbelang Amster- dam heeft 85 lidorganisaties die informatie en advies hebben over uiteenlopende aandoeningen. Groepen zoals De Bloem kunnen een beroep op hen doen om voorlichting aan te vragen over ziekten en aandoeningen.
Vandaag zou de Hart en Vaatgroep voorlichting geven, maar dat is door persoonlijke omstandigheden van de inleider niet doorgegaan.

Cliëntenbelang Amsterdam en Stichting Onze Hoop willen graag langskomen bij groepen migranten om met hen van gedachten te wisselen over wat zij voor vragen hebben over welzijn en gezondheid. Wij willen graag kennismakings- en voorlichtingsbezoeken organiseren zoals deze.

Ahmed El Mesri Onze Hoop en Malène Duijst Cliëntenbelang Amsterdam

Voor meer informatie:

Vrouwengroep “De Bloem” (Intercultureel Ontmoetingscentrum voor Vrouwen). AfifaTadmine, Buurtcentrum Oosterpark, 3e Oosterparkstraat 159, 1092 CW Amsterdam T. 0626576738,  E.  .(JavaScript must be enabled to view this email address) 

Stichting Onze Hoop - voor en door migranten met een handicap of chronische ziekte.
Plantage Middenlaan 14-1, 1018 DD Amsterdam, T. 020-7525131, M. 06-47440672 E. .(JavaScript must be enabled to view this email address),  W. http://stichtingonzehoop.blogspot.nl/

Malène Duijst, Cliëntenbelang Amsterdam
Plantage Middenlaan 14-1, 1018 DD Amsterdam,  T. 020 7525162
E. .(JavaScript must be enabled to view this email address) W. http://www.clientenbelangamsterdam.nl

Gepost door kamal
Cafe • (0) CommentaarPermalink



Naam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken