homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

De Week tegen de kindermishandeling 2020 met thema ‘leren van elkaar’

aIn Nederland groeit circa 3 procent van alle kinderen op in een onveilige gezinssituatie. In de Week tegen Kindermishandeling, van 16 tot en met 22 november 2020, wordt extra aandacht besteed aan de aard en omvang van dit probleem. Daarnaast staat centraal wat er gedaan kan worden om de aanpak van kindermishandeling te versterken. Iedereen is het erover eens dat elk kind recht heeft op een veilig thuis. Er is veel aandacht voor kinderen in onveilige thuissituaties.

Maar ondanks de vele campagnes, interventies, beschikbare kennis en tomeloze inzet van velen, blijft het aantal slachtoffers van kindermishandeling te hoog.

Samen hebben we de verantwoordelijkheid om de veiligheid van kinderen in een onveilige situatie te vergroten

Tijdens de Week tegen Kindermishandeling vinden diverse activiteiten plaats, die laten zien waarom het belangrijk is een eerste stap te zetten als je denkt dat een kind in jouw omgeving wordt mishandeld. Zo gaat de documentaire ‘Jij bent de baas’ online in première. Hierin blikken drie ervaringsdeskundigen samen met de hulpverleners uit hun jeugd terug op de periode dat ze met elkaar te maken hadden.

Ook komt de EO-documentaire en het boek ‘Getekend – Sporen van kindermishandeling’ uit. Verder geven ervaringsdeskundigen samen met professionals of wetenschappers online ervaringscolleges, zijn er gastcolleges op scholen en wordt op de website http://www.weektegenkindermishandeling.nl een digitaal magazine met ervaringsverhalen gepresenteerd.

Tips voor het zetten van een eerste stap

Als je kindermishandeling vermoedt, kun je op verschillende manieren in actie komen. Een eerste stap zetten, hoe klein dan ook, kan het begin zijn van een oplossing. Bijvoorbeeld:

1. Bespreek je zorgen met iemand die het kind ook kent, zoals een buurvrouw, leerkracht of familielid.

2. Praat met het kind om wie het gaat of met de persoon van wie je denkt dat die het kind niet goed behandelt. Stel hierbij altijd je eigen veiligheid voorop.

3. Vraag om hulp of advies via Veilig Thuis. Dat kan ook anoniem en 24/7 op 0800-2000 of via de chat: https://chat-client-veiligthuis.serviant.nl/. Bij Veilig Thuis kun je ook terecht als je erover twijfelt of het wel om kindermishandeling gaat.


Hulp en advies
Ben je jonger dan achttien en word je mishandeld? Neem dan voor hulp en advies contact op met de Kindertelefoon via https://www.kindertelefoon.nl/ of op 0800-0432.

Vermoed je dat een kind in jouw omgeving te maken heeft met huiselijk geweld? Het houdt niet op, totdat je iets doet. Kijk op https://www.ikvermoedhuiselijkgeweld.nl/. Daar lees je wat je kunt doen, hoe je mishandeling kunt herkennen en hoe anderen in actie kwamen.

Voor professionals is de Meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld (https://www.nji.nl/Werken-met-de-meldcode) de leidraad voor het omgaan met vermoedens van kindermishandeling. De meldcode geeft aan wanneer je advies vraagt of meldt bij Veilig Thuis. Lees wat je als professional van Veilig Thuis kunt verwachten (https://www.weektegenkindermishandeling.nl/over-kindermishandeling/wat-kun-je-als-professional-van-veilig-thuis-verwachten/).

#weektegenkindermishandeling #lerenvanelkaar

Gepost door ahmed
(0) CommentaarPermalink



Naam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken