homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

DEMENTIE: Leven in een andere Dimensie!

dementieNaast fysieke beperkingen /problemen als diabetes en obesitas is dementie als geestelijke beperking een zeer actueel onderwerp, ook in Amsterdam-Oost.

Wat is dementie?
Dementie is de verzamelnaam voor stoornissen waarbij de hogere verstandelijke vermogens achteruit gaan. Letterlijk betekent dementie ‘ontgeesting, geestelijke aftakeling’. Dementie is eigenlijk geen ziekte maar een combinatie van ziekteverschijnselen die samen het dementiesyndroom vormen.

Dementie wordt vaak geassocieerd met ouderdom, maar is geen onvermijdelijk gevolg van ouderdom. De meeste 65-plussers functioneren verstandelijk gezien goed. Alleen zijn bepaalde cognitieve capaciteiten minder goed dan in de ‘jonge jaren’, hetgeen een heel natuurlijk proces is.

Hoe komt dementie tot uiting?
Bij dementie worden denken, oriëntatie vermogen, begrip, leer- en oordeelvermogen en taalgebruik minder, terwijl het bewustzijn helder blijft. Maar het meest opvallende aspect van dementie zijn de ernstige geheugenproblemen. Bijvoorbeeld het onthouden van straatnamen en locaties is zeer moeilijk.

In het begin tast dementie het kortetermijngeheugen het meest aan. Later breiden de problemen zich ook uit over het lange- termijngeheugen. Het opnemen van nieuwe informatie lukt niet meer, en er ontstaan problemen met lezen, praten, schrijven en rekenen. 

Zelfstandig handelen en het nemen van initiatieven worden bemoeilijkt en raken onder het vroegere niveau. Ook persoonlijkheids- en gedragsveranderingen kunnen optreden, zoals de versterking van karaktereigenschappen. Vaak raakt iemand gedesoriënteerd in tijd en/of plaats en gaan sociale vaardigheden verloren.

Maar heftige emoties, lachen, huilen, agressie en fantasieën kunnen in deze hoedanigheid extra worden geprikkeld. Uitspraken als:  “nu ben ik 78 jaar i.p.v. 77 jaar, 7 en 7 vond ik zo mooi! Moet ik nu elke dag tussen 7 en 8 opstaan?, en.. “ja laten we lekker de druiven opeten als demente vrouw tegen ander persoon zegt bij het zien van ornamenten / druiven van het Paleis op de Dam.
Dementerenden leven derhalve in een andere dimensie!
Veel patiënten krijgen klachten van depressieve aard. In de laatste fase van het ziekteproces is de patiënt zeer hulpbehoevend en herkent hij zijn familie en omgeving niet of nauwelijks meer!

Verschillende vormen
Er zijn veel vormen van dementie, en er zijn ook aandoeningen waarbij bepaalde symptomen van dementie voorkomen. De meest bekende vorm is de ziekte van Alzheimer. Dementie kan ook ontstaan na herseninfarcten (vasculaire dementie). Andere vormen zijn fronto-temporale dementie (vroeger ook wel ziekte van Pick genoemd) en dementie met lewylichaampjes. Voorbeelden van andere aandoeningen waarbij dementie kan optreden zijn parkinson, Huntington, aids en OPS.

Projecten tegen dementie in Oost
In Amsterdam Oost wordt in het Flevohuis veel aandacht besteed aan dementerenden. Belangrijke en creatieve projecten hier om dementie te verminderen of te verlichten zijn: SNOES en Klankspoor. Deze projecten zijn georganiseerd door Lies Grendel, die een prijs voor haar tomeloze inzet op dit gebied heeft gewonnen: Zij was Zorgtopper van 2014!

In Project SNOES, een initiatief van Vera Broos, gaan kunstenaars samen met de bewoners kunstwerken maken, waarbij er nieuwe communicatiemanieren worden aangegrepen en ontwikkeld om de dementerende bewoners te bereiken. Hierbij wordt duidelijk dat er vele manieren zijn, buiten taal, om contact te maken met dementerende bewoners en om hen op te fleuren.

Een ontroerend verhaal hierover leest u hier: http://www.leefgetijden.nl/als-woorden-niet-meer-werken/
Klankspoor van Andy Bruce achterhaalt de biografie van dementerende bewoners en maakt naar aanleiding hiervan een soundtrack. Deze specifieke geluiden hebben persoonlijke betekenis voor de dementerende bewoners en kunnen worden ingezet als middel om contact te maken met hen.

http://www.rtvnh.nl/nieuws/153955/draaiorgels-en-tramgeluiden-laten-demente-ouderen-wakker-worden
Aanbod in Amsterdam Oost voor mensen met (beginnende) dementie en hun partner/familielid/mantelzorger

Hieronder vindt u een overzicht van ontmoetingsplekken, gespreksgroepen, activiteiten, cursussen en dagbesteding voor mensen met (beginnende) dementie en hun mantelzorgers.
• Alzheimercafé Diemen, Duivendrecht, Amsterdam Oost
• De Kopgroep, wekelijkse gespreksgroep voor mensen met beginnende dementie
• Ontmoetingscentrum “Vergeet mij niet”
• Meer weten over vergeten
• Mantelzorgmakelaar
• Mantelzorglunchroom
• Mantelzorgcoaches
• Respijtzorg voor mantelzorgers
• Weten over vergeten door Alzheimer Nederland
• Dagcentrum Flevohuis
• Kastanjehof, dagverzorgingsproject “de Salon”
• Radio Steunkous, radioprogramma gemaakt door Buurtzorg Amsterdam

Bronnen:
-www.Hersenstichting.nl
Links: -Dementie-stadsdeel Oost-Gemeente Amsterdam
-Zorgtopper van het jaar 2014-Gemeente Amsterdam

Gepost door ahmed
Cafe • (0) CommentaarPermalink



Naam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken