homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

Een thema-avon?d Meervoudig gediscrimi?neerd

Een verslag van de themabijeenkomst: Meervoudig gediscrimineerd op 7 december 2011.
Heeft u na lezing van het verslag voorstellen voor follow-ups dan vernemen wij die graag op .(JavaScript must be enabled to view this email address).

Een thema-avond Meervoudig gediscrimineerd bij Assadaaka

Bijeenkomst, georganiseerd door Assadaaka en Stichting Onze Hoop in samenwerking met Vrouwen aan het Woord in Ruma Khami, Makassarplein te Amsterdam.
Datum 7 december 2011, tijd vanaf 19.00 uur.

Er waren 30 mensen geweest. Zoals gebruikelijk bij Assadaaka was alles goed georganiseerd met hapjes en drankjes.

De avond begon met een informatieve film over discriminatie, gepresenteerd en gemaakt door Amina Amnouh van de stichting Vrouwen aan het Woord, die erover vertelde dat het een project was waar zij nog mee bezig is. Mensen van verschillende culturen en nationaliteiten vertellen hierin hun ervaringen met discriminatie. Er blijkt dat er, hoewel iedereen wel een zeker beeld van discriminatie heeft, de uitwerking op verschillende mensen ook allemaal verschillend zijn. En wat de één als discriminatie ervaart en als zeer ingrijpend, is voor een ander nauwelijks een probleem. Dus in ieder geval komt de vraag, nadat de film van ongeveer 20 minuten afgelopen is, aan de orde wat discriminatie nu eigenlijk is. Het is ook een goed begin van de discussie.

Veel aanwezigen blijken om verschillende redenen gediscrimineerd te worden. Er is natuurlijk het verschijnsel van vrouwendiscriminatie in het werkzame leven: uit allerlei onderzoeken blijkt immers dat vrouwen voor hetzelfde werk minder betaald krijgen dan hun mannelijke collega’s, er is de discriminatie van mensen met afwijkende seksuele of relationele voorkeur, mensen die gediscrimineerd worden om hun handicap, om hun (chronische) ziekte, om hun (psychische of lichamelijke of soms beide) beperking, mensen van niet Nederlandse afkomst, mensen met een andere huidskleur enzovoort, enzovoort. Het begint vaak al op school: iedereen kent wel dat éne jongetje en meisje dat nergens bij hoort, dat iedereen links laat liggen, en dat vaak ook alleen maar omdat hij en zij ‘anders’ zijn dan de grote stroom.

Dat is misschien wel één van de dingen die al die verschillende vormen van discriminatie gemeen hebben: het is het uitsluiten van één of meer personen enkel op basis van een vooroordeel. Vaak zijn het vooroordelen die gebaseerd zijn op uiterlijke kenmerken en heeft degene die discrimineert of de groep die discrimineert hun mening gebaseerd op vooroordelen die op allerlei verschillende manieren tot hen gekomen kunnen zijn: opvoeding, media, sociale groep waar men zich bevindt of ook op het werk.
Eén van de aanwezigen merkte op dat discriminatie een specifieke vorm van agressiviteit is en die agressiviteit hoeft niet alleen maar psychische vormen aan te nemen in de zin van schelden, uitstoten enzovoort, maar het kan ook daadwerkelijk lichamelijke vormen aannemen: stoten, stompen, slaan en andere vormen van fysiek geweld.

De laatste tijd is er weliswaar aandacht voor discriminatie van de overheid en ook de gemeente Amsterdam doet met posters en dergelijke oproepen om mensen die gediscrimineerd zijn aangifte te laten doen, maar hebben vele aanwezigen de indruk dat het meer woorden zijn dan ook echte daden. Sommigen zeiden dat hun aangifte niet serieus genomen werd, anderen zeiden dat ze er niets meer van hoorden en dat ontneemt veel mensen de wil om aangifte te doen, zodat de cijfers hoogstwaarschijnlijk niet meer dan het topje van de ijsberg zijn. Discriminatie komt veel vaker voor dan we op grond van de cijfers kunnen concluderen.

Wat moeten wij, bewoners, in samenwerking met politie, overheid en politiek eraan doen? En wat kunnen wij de politiek en de overheid meegeven?
Een aanwezige medewerkster van het ombudswerk zegt dat ook het ombudswerk een veel actievere rol zou kunnen besteden in discriminatiepreventie en discriminatie in kaart brengen en een gemeenteraadslid van de SP heeft in het bijzonder aandacht voor discriminatie en zal hem zeker in de gemeenteraad onder de aandacht brengen. Er is wel, zoals boven opgemerkt, politieke wil, maar veelal weet men niet hoe er de vinger op te kunnen leggen.

Wat zijn de aanbevelingen van deze bijeenkomst?
– Een duidelijk beeld krijgen van het probleem en een duidelijk beeld krijgen van wat we ertegen kunnen doen;
– Eén aanwezige komt met het voorstel om een tribunaal in te stellen waar alles samenkomt en van waaruit actie ondernomen kan worden onder meer op basis van de mogelijkheden die de wet biedt;
– Sommigen vinden dat bedrijven die discrimineren moeten economisch aangepakt kunnen worden of vestigingsvergunningen intrekken;
– Scholen erbij betrekken met voorlichting, zodat kinderen al vroeg leren wat de gevolgen van discriminatie kunnen zijn en wat zij er zelf aan kunnen doen als ze het in hun klas, op hun school of in hun omgeving constateren, want discriminatie in het onderwijs is ook een groot probleem;
– Het geven van voorlichting niet alleen in het onderwijs, maar ook in het bedrijfsleven, bij de overheid en semioverheid;
– Een laagdrempelige mogelijkheid voor het doen van aangifte, een soort inloop, waar iedere aangifte geregistreerd wordt.

Meer informatie over Assadaaka: http://www.assadaaka.nl

Voor meer informatie over Vrouwen aan het Woord: http://www.salama.nl
Voor meer informatie over discriminatie op scholen: http://www.gemengdescholen.nl

Gepost door kamal
Cafe • (0) CommentaarPermalink



Naam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken