homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

Een Toespraak van Ahmed El Mesri over “Schotelvrije stadsgezichten??? op 15 mei 2006

Wat betekent de schotelantenne in jouw dagelijkse leven? Deze vraag is het thema van vanavond. De schotelantenne heeft voor elk mens een andere betekenis. Zelf heb ik geen schotelantenne. Ik woon in een land met veel mogelijkheden en veel verschillende mensen. Wij zijn verschillend van herkomst en een ieder van ons verlangt terug naar de plek waar hij geboren is. Dit gevoel van verlangen heet heimwee.

Mensen op de hele wereld kennen dit gevoel. Je kan heimwee hebben naar een plek, naar een mens, naar een situatie. Heimwee doet pijn. Je verlangt terug naar dat ene moment, die ene plek, die ene persoon van toen. Ook al was dat moment misschien helemaal niet zo’n fijn moment en die plek geen leuke plek en die persoon was niet echt aardig. Het is de herinnering die ons in de maling neemt. Het is ook de herinnering gemengd met een stukje verlangen naar iets anders dan waar we nu zijn en wat we nu hebben. Iedereen kent het en iedereen heeft het. We hebben er spreekwoorden voor. Eentje kennen we allemaal: het gras is groener bij de buurman dan bij ons zelf. En als je bij de buurman bent, dan zie je dat het gras niet groener is. Het is een aspect van ons mens zijn waar we mee worstelen. Het is van belang dat we ons bewust worden van dit aspect en van deze worsteling. Dit geldt ook voor de migrant.
Ooit was ik zelf migrant. Dertig jaar geleden kwam ik naar Nederland. En dertig jaar lang worstel ik met het gevoel van heimwee. Als ik in Nederland ben, dan denk ik aan Marokko. Ik zie mijn vader en mijn moeder aan de ontbijttafel zitten. Ik word dan verdrietig. Ik wil bij mijn vader en mijn moeder zijn: Abi ... Ommi. Mijn vader ... mijn moeder. Ik wil hen aanraken en zeggen dat ik van hun houd. Soms ga ik naar Marokko. Als ik op Schiphol in het vliegtuig stap ben ik opgewonden en vol verlangens. Dan ben ik daar en al heel snel veranderd het gevoel van verwondering in een onbestemd gevoel. Mijn ouders zijn veranderd en ik ben veranderd. We zijn ouder geworden. En dit is wat we allemaal kennen. Als jong mens verlaat je het nest en trek je de wereld in. Dit heet volwassen worden.
En dit is ook de taak en het levenspad van de migrant. Ja, migranten zijn net zo als alle mensen. De tijd is aangebroken om dit soort termen (migrant) mondjesmaat te gaan gebruiken. Volwassen worden. Volwassen worden, houdt in dat je het leven zoals het zich aandient accepteert en daarbinnen jouw eigen weg gaat zien en ontplooien. Daarom heb ik geen schotelantenne nodig. Ik heb genoeg zenders waar ik dagelijks naar kan kijken. Er zijn genoeg mensen waar ik dagelijks mee kan praten. Assadaaka is juist opgericht om elkaar te ontmoeten, alle Amsterdammers, en elkaar te ondersteunen bij het vinden van de weg.
Ik geef toe dat het leuk zou zijn om een paar Arabischtalig zenders te hebben. Maar honderden zenders ... ik weet niet wat ik daarmee zou moeten. Bovendien maken die schotels het straatbeeld niet gezelliger. Integendeel! Mensen klagen erover. Mensen praten niet met elkaar maar klagen en uiteindelijk vertrekken zij naar elders. Willen wij met z’n allen getto’s, of willen we leuke buurten waar iedereen graag is en komt? Loop eens door de stad met opgeheven hoofd. Je schrikt je helemaal kapot. Al die schotels ... al dat staal ... die gaten in de muren en die ellenlange draden wapperend in de wind. Geen vogeltjes meer op balkons maar ... schotels!
Wat zijn nu de voordelen van de schotels? Ze zijn volgens mij nihil. Wel veroorzaken zij segregatie. Muren met en muren zonder schotels. Huizen met en huizen zonder schotels. Mensen met en mensen zonder schotels ... . Nieuws is goed.  Begin eerst eens met het nieuws dichtbij waar je direct bij betrokken bent. Het overige nieuws komt vanzelf aanwaaien. Daar heb je echt geen schotel voor nodig.
Er zijn meer nadelen verbonden aan schotelantennes dan voordelen. Vaak hoor ik de kreet om mij heen dat de kabel te duur is. Ik geef toe dat ik het niet netjes vind dat er geen Arabischtalige zenders in het kabelbasispakket zitten. Dit is een kwestie voor onderhandeling op hoger niveau. Assadaaka is dan ook voor een paar Arabischtalige zenders in het kabelbasispakket; de kabel voor iedereen hier in Amsterdam en weg met de schotelantennes.
Uit een enquête die Assadaaka vorig jaar heeft gehouden is gebleken dat ook de migrant graag van de schotelantenne af wil en het stigmatiserende karakter ervan.
In feite is de tijd aangebroken dat de migrant bevrijd wil worden van het stigma migrant. Met het verwijderen van alle schotelantennes uit het straatbeeld van Amsterdam en het uitzenden via de kabel van Arabischtalige zenders krijgt de migrant de gelegenheid om een volwaardige nieuwe Amsterdammer te zijn.

Gepost door Mesri
Cafe • (0) CommentaarPermalink



Naam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken