homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

Fabrikanten gebruiken massaal nepkaas

Kaas op pizza’s en cheeseburgers is vaak nep. De zogenoemde analoogkaas wordt vaak gebruikt omdat het veel goedkoper is dan echte kaas. Ook heeft het voor fabrikanten prettige ‘smelteigenschappen’. Dat blijkt uit een onderzoek van het tv-programma Keuringsdienst van Waarde dat donderdagavond wordt uitgezonden.

Het programma toont dat zowel bij verse pizza’s als bij kant-en-klaarmaaltijden en diepvriesproducten de kaas vaak vervangen wordt door nepkaas.

Kenners schatten dat 25 tot 40 procent van de kaas die in kant-en- klaarmaaltijden, snacks, pizza’s en pasta’s wordt gebruikt, nepkaas is. Zo vonden de onderzoekers in de cheeseburgers van McDonalds 30 procent nepkaas. in de lasagne van het huismerk van Albert Heijn zat 40 procent, en op een pizza van de COOP, onderdeel van Superunie zat 70 procent nepkaas.

De Consumentenbond spreekt van misleiding en wil dat de Voedsel en Warenautoriteit onderzoek gaat doen. Volgens de Warenwet mag een fabrikant geen onjuiste indruk wekken over de samenstelling van het product. ,,En dat is denken wij wel het geval als je een pizza met kaas verkoopt, waarvan 70 procent nepkaas blijkt te zijn’’, aldus een woordvoerder van de Consumentenbond tegenover het AD.

Fabrikanten vermelden het gebruik van de imitatiekaas heel versluierd op hun producten. ,,Bij de ingrediënten staat dan plantaardige olie, zetmeel en zouten”, aldus de woordvoerder.
Bron: Telegraaf.nl

Gepost door Robert van den Heuvel
Cafe • (14) CommentaarPermalink



Categorie cake, gebak en taart. Er zal ergens wel geregistreerd staan dat pizza toch echt kaas moet bevatten om zo te mogen worden genoemd, danwel aangeprijst. Over de merknaam cheeseburger gaat natuurlijk de betreffende eigenaar. Wat er dan in burger zit wil de gemiddelde fasteater natuurlijk ook helemaal niet weten, als hij het al kan begrijpen…

Posted by marco - Rotterdam  on  08/27  at  06:09 PM


het woord kaas is niet beschermd. Niet in nederland en volgens mij nergens. Daarom heet pindakaas ook pindakaas en niet pindaboter. tis ook een beetje je eigen verantwoordelijkheid te weten wat je eet…

——————————————————————————————
I wasted time and now doth time waste me.
——————————————————————————————

Posted by ZaZkia  on  08/27  at  07:04 PM


Ja, zo onder, zo boven. Snel naar de ramsj om een huishoudschoolkookboek te scoren…

Posted by marco - Rotterdam  on  08/27  at  07:10 PM


We worden opgelicht en de bedrijven die dat doen houden het stil; ze zetten het niet op het label.

In de reclame hoor je over kaas, niets over de smurrie die ze ons voorzetten.

Posted by Robert van den Heuvel  on  08/27  at  10:06 PM


Ze denken dat je de Nederlandse nuchterheid omzeilt met het magische woord kaas. Maar het is gewoon bedrog.

Posted by Jan Hollander  on  08/28  at  07:46 AM


En dan ook nog volhouden dat er geen enkel verband bestaat tussen het dagelijks innnemen van minderwaardig voedsel en kanker.

Posted by Tess  on  08/28  at  08:19 AM


Boeren goudse oplegbedrog.


Ik had gisteren dokter oetker quattro formaggio. Ik kon er maar drie vinden op de verpakking. Nu weet ik waar de vierde gebeleven is.

——————————————————————————————
I wasted time and now doth time waste me.
——————————————————————————————

Posted by ZaZkia  on  08/29  at  12:58 PM


Recept uit mijn hoofd:

1) tot een halve kilo (afhankelijk van de grootte van de oven) gebuild tarwebloem (gebuild wil zeggen nog net niet vliesjesloos, oftewel bijna wit);
2) scheut olijfolie in die halve kilo, en met een vork dat erdoorheen roeren totdat je denkt dat de bloem egaal vet is, terwijl het nog steeds als poeder uiteen valt;
3) voeg water toe tijdens het kneden totdat het deeg los wil laten van de kneedkom;
4) leer een aantal tomaten mores door het zaad te verwijderen met geweldsinstructies naar keuze, zodat er een relatief droge hoeveelheid tomaat overblijft;
5) ga dat ingedroogde blok kaas uit je koelkast ook maar vast raspen met al dan niet een speciaal daarvoor ontworpen keukenhulpje, kun je gelijk overpeinzen wat je nog meer voor groente vlees (toen ik nog geen vegetariër was 21 jaar geleden sneed ik chorizo in kleine blokjes) danwel vis op de pizza wilt deponeren;
6) de oven kan alvast opwarmen tot hopelijk over de 200 graden Celsius;
7) het murw geslagen deeg kan op de ingevette bakplaat (bv met een wikkel van een uitgepakt pakje roomboter (die van EKO smaakt ook naar room), of uitgesmeerde olie, of als alternatief gewoon een laagje egaal verspreide bloem, de bodem is namelijk ook vet) worden uitgerold (vroeger waren melkflessen daar wel geschikt voor), of je kunt volgens tradizionale methode door het deeg roterend omhoog te gooien en weer op te vangen een ronde vorm proberen te creëren, maar dat kan alleen maar als je plafond hoog genoeg is, of als je professional bent, doe het dus niet als je haast hebt;
8) maak alle naar keuze groenten vlees en/of vis droog en klein zodat alles binnen de baklimiet gaar en klaar zou moeten kunnen zijn;
9) bak de bodem zo’n 10 minuten voor in de opgewarmde oven, is afhankelijk van de pizzabodemdikte;
10) verspreidt al dan niet via mozaiekmethode of aanwezige vegetariërs danwel andere logistieke of bewaartechnische overwegingen de tomatenbrei, de groenten, eventueel vlees en de vis, en naar smaak olijven (de Marokkaan op de dagmarkt heeft echt de beste), peper, kappertjes, knoflook, ansjovis etc. (en als je echt behoeftig bent ook wat zout, maar dat is natuurlijk gevaarlijk want dat kan op tafel ook nog naar smaak), MAAR NIET DE KAAS;
11) laat de oven zijn werk doen, en ga alvast de zooi opruimen, of je met de gasten bezighouden, of zet een leuk muziekje op, of het 8 uur journaal aan;
12) na wederom zo’n tien minuten kan er mede afhankelijk van de toplaag ingrediënten besloten worden dat de gaarheid ervan is genaderd, en kan/kunnen de kaas/diverse kazen erover worden uitgestrooid, waarbij in gedachte kan worden genomen dat het smelten daarvan de temperatuur van de toplaag boven de 100 graden Celcius verheft, wat een gaarheidsspurt zal opleveren, maar zorg dat de kaas niet verbrandt, wat eenvoudig te zien is want smelten is nog niet verkolen;
13) geloof niet in bijgeloof, en eet smakelijk, met bijvoorbeeld een Merlot of een andere Langue d’Oc wijn erbij.

Overigens begint het koken reeds bij de aankoop van de ingrediënten, en het lukt zelfs de beste kok niet om van smakeloze waardeloze onderdelen een goed gerecht te bereiden. Daartegenover is het vrij moeilijk om van smaakvolle ingrediënten een smakeloze maaltijd te bereiden, al kun je het laten aanbranden overkoken, teveel zout in gooien, de boel kan uit elkaar vallen, maar dan nog is het te eten, behalve bij vergevorderde verbranding, welk proces eigenlijk pas na consumptie dient plaats te vinden.

NB zwartgebakken voedsel zou ook kanker induceren, maar verificatie van deze theorie is nogal lastig, net zoals de anti-oxidantwerking van vitaminen de vooronderstelde vrije radicalen kankerrisico’s zouden kunnen helpen reduceren.

Posted by marco - Rotterdam  on  08/29  at  02:07 PM


Man wat een drukte voor wat kant en klare kaas!

Posted by Jan Hollander  on  08/29  at  02:43 PM


Dan heb je het niet goed begrepen want het ging nu juist over de afwezigheid van kaas.

Posted by marco - Rotterdam  on  08/29  at  02:56 PM


Dat bedoel ik!

Posted by Jan Hollander  on  08/29  at  03:00 PM


Meer concreet:

Het televisieprogramma liet elf willekeurige producten onderzoeken door het Instituut voor Voedselveiligheid van de Wageningen Universiteit.
Zes producten bleken imitatiekaas te bevatten, terwijl dat niet op de verpakking stond. De kaas op één diepvriespizza, onder meer verkrijgbaar bij supermarktketen Coop, bestond voor 70 procent uit imitatiekaas. Het plakje cheddar op een cheeseburger van McDonald’s bevat 30 procent nepkaas. Van de kaas op de lasagne en moussaka van Albert Heijn was respectievelijk 40 en 50 procent niet ‘echt’. [...] McDonald’s ontkent het gebruik van analoge kaas met klem. Wel erkent de hamburgerketen dat de kaas op de cheeseburgers ‘niet voor 100 procent’ uit cheddar bestaat. ‘Er is water, boter, kruiden en zout aan toegevoegd. Dat is volkomen gebruikelijk.’

is er te lezen in de Volkskrant. Hoe zit het nu precies?

‘Jaarlijks worden er wereldwijd honderden miljoenen kilo’s imitatiekaas gegeten’, zegt Mel Tunderman, directeur van Vika, de enige Nederlandse producent van ‘nepkaas’ – kaas die niet van melk, maar van plantaardige olie en aardappelzetmeel is gemaakt.
Dat uit een steekproef van televisieprogramma Keuringsdienst van Waarde bleek dat veel diepvriespizza’s en kant-en-klaarmaaltijden nepkaas bevatten, is volgens Tunderman niet verrassend. Het gebruik van ‘analoge kaas’, zoals hij het noemt, is in de industrie volstrekt gebruikelijk. En daar is volgens hem weinig mis mee. ‘Wij produceren wat de markt vraagt. Een hoogwaardig en gezond voedingsmiddel.’ [...]  Harmen Haringsma is exportmanager bij Unilac Holland, een bedrijf dat onder meer ‘analoge producten’ exporteert. Volgens de website van dat bedrijf is die imitatiekaas specifiek bedoeld voor ‘industriële gebruikers als pizza- en hamburgerketens’. Het gebruik van nepkaas is uiterst lucratief, aldus Haringsma. ‘De ingrediënten zijn veel goedkoper. Normale kaas moet bovendien minstens twee weken rijpen, analoge kaas maak je in een paar minuten. De kostprijs is hoogstens de helft van gewone kaas.’
Er zit wel een nadeel aan: volgens de exporteur is imitatiekaas ‘niet te eten’. ‘Het is niet gevaarlijk, maar gewoon niet lekker.’ Het smaakt nergens naar, aldus Haringsma. Maar met behulp van kleur- en smaakstoffen ‘is elke kaassoort na te maken’.
Vaak wordt de smaakloze nepkaas geraspt en vermengd met echte kaas. Groothandels verkopen het mengsel als ‘pizza mix’. Zij verkopen ook onvermengde nepkaas, speciaal voor de pizzeriabranche.
Veel levensmiddelenfabrikanten passen de regels over ingrediëntvermelding slim toe; wanneer je op een diepvriespizza naast nepkaas ook echte kaas gebruikt, staat kaas bij de ingrediënten. De ingrediënten van de nepkaas – plantaardige olie, zetmeel – worden apart vermeld. Talloze producten bevatten olie en zetmeel, dus vermoedt de consument niet dat zijn maaltijd nepkaas bevat.

Het onderzoek werd door het RIKILT te Wageningen gedaan, maar de rapportage kan ik niet vinden. Wikipedia verwijst nog naar een anderhalf jaar oud Voedsel en Waren Autoriteit rapport met betrekking tot etiketteringskwesties in deze, waarbij een derde van de onderzochte bedrijven iets te verwijten viel, waarvan meer dan een derde op de bon werd geslingerd:

Er werden zeer diverse aanduidingen aangetroffen op de producten waarin “analoog” kaas was verwerkt. In willekeurige volgorde: Edam grof, bereiding op basis van kaas en plantaardig vet, pizza mix, pizza maling, pizzakaas, levenmiddelenbereiding, pizza topping, parmosella, geraspte mix, mozza-melange, gouda rasp.

Maar dat ging onopgemerkt voorbij omdat iedereen zijn of haar buik reeds vol had van nepchocolade en nepmarsepein.

Posted by marco - Rotterdam  on  08/29  at  05:56 PM


Het is ook leerzaam om de ingrediëntenlijst van al die vruchten- en groentesappen eens te lezen. Tegenwoordig zijn er zowaar sappen bij zonder kleur-, geur-, en smaakstoffen, waaronder sucrose, of nog erger: aspartaam en andere op dieren geteste zoetmiddelen waarvan je niet dik zou moeten kunnen worden.

Trouwens, die SP voorvrouw stelt me echt teleur met haar geneuzel over ‘het zoet’ dat ‘ons kabinet’ zou hebben beloofd. Volgens mijn herinnering was het Mat Herben van die godgefuckte LPF die deze zinsnede introduceerde, en als ik mij dus niet vergis is hier een soort van wave aan de gang van korte van memorie zijnde figuren die hun bronnen niet raadplegen, maar voortzeilen op de ‘publieke opinie’, geserveerd door ‘de’ pers. Maar het was wel een met één mond sprekende regering Balkellende I die dat stelde. Inmiddels zijn we via de Italiaanse methode de tel kwjtgeraakt. En de VVD begint nu ook al SP retoriek uit te kramen, want eigenlijk is MRutte ook best wel een linksliberaal. Het werd tijd, maar het verleden liet reeds zien waar daar de zwakke knieën zijn.

Posted by marco - Rotterdam  on  08/29  at  08:12 PM


nu ja maar om dan maar terug te komen op kaas, tis wel geen wonder dat laarmans een zo een doos kaas nog niet verkopen kan.

Ondertussen is het uitmarkt, ik ga er morgen van genieten, hopelijk komt de man die mijn telefoon brengt vroeg.

——————————————————————————————
I wasted time and now doth time waste me.
——————————————————————————————

Posted by ZaZkia  on  08/30  at  01:20 AM


Naam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken