homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

Het Troonfeest, een stabiele vrolijkheid in verbondenheid COVID tijd.

c00Met de viering van het Troonfeest viert het Koninkrijk Marokko jaarlijks de troonsbestijging door Zijne Majesteit Koning Mohamed VI, die zijn vader daags na diens verlijden opvolgde als monarch.
De Koning is alom geliefd. Hij en de jaarlijkse viering van de Troondag op 30 juli vormen een baken van stabiliteit tijdens de COVID pandemie. Het Troonfeest verbindt en brengt mensen samen.

Koning Mohamed is de zoon van wijlen Hassan II en de kleinzoon van Mohamed V. Zij maken allen deel uit van het Huis Allaoui, dat het Koninkrijk Marokko sinds 1631 regeert. De Marokkaanse monarchie heeft een lange en indrukwekkende genealogie. De vorst kan zijn afstamming herleiden tot de profeet Mohamed (vrede zij met hem) zelf.

Als Amir Al Moumieniene speelt de vorst een centrale rol in het religieuze leven van iedere gelovige Marokaan. Het Koningshuis beoogt een rolmodel te zijn. Daarbij combineert het vorstenhuis de traditionele Malekitische Islam met een leven in de huidige, moderne tijd. 

Het Marokkaanse vorstenhuis verbindt de bevolkingsgroepen van Marokko in zich. Daarbij kunnen de Amazighen, Sahraoui’s, Arabieren, Joden en christelijke groepen worden genoemd.  Leiders van etnische en godsdienstige groepen worden jaarlijks gedurende het Troonfeest naar het Paleis genodigd waar zij de Eed aan de Vorst en de Eed van de Vorst aan deze groepen hernieuwen. Ieder jaar opnieuw.

Het betreft een oeroude ceremonie, met plechtstatige tradities en een uiterst kleurrijk palet aan traditionele gewaden, hoofdbedekkingen en opstellingen in de binnentuinen en langs de route naar het Paleis. Speciale genodigden worden welkom geheten, uit binnen- en buitenland, ook vanuit de Marokkaanse diaspora.

De Marokkaanse staatstelevisie brengt de achtereenvolgende ceremonies, handelingen en de wandeling van de vorst door de Paleis-tuin vol genodigden in een rechtstreekse satelliet uitzending in beeld. Normaal schudt de vorst honderden handen, dit blijft nu tijdens de pandemie achterwege.

Op de avond van de 29de juli spreekt Koning Mohamed VI zijn volk toe. Zijn troonrede duurt circa 20 minuten en de vorst deelt de standpunten van zijn regering met betrekking tot het te ontwikkelen beleid met het volk. Ook geeft hij een summiere samenvatting van het afgelopen bestuursjaar, waarna het volkslied wordt gezongen. De uitzending sluit met een luid Allah, Al Watan We Al Maliek! De heilige waarden van het Koninkrijk.

Voorafgaand aan het Troonfeest ontvangen honderden gevangenen gratie of strafvermindering. Op deze wijze toont de vorst een genade volle en godsvruchtige man te zijn. Vroeger kende Nederland ook een dergelijke genade verlening, maar die is hier ten lande in de vergetelheid geraakt.

Anders dan in Nederland maakt de vors in Rabat een rijtoer door de stad. Niet in een Gouden Koets ls in Den Haag, maar gezeten op een witte Arabische hengst, die aan het leidsel wordt gevoerd door een voetknecht. Een lakei draagt een schoonheid van een parasol boven de paardrijdende monarch om hem niet in de brandende zon te laten blakeren.

Stoet wordt omgeven door een indrukwekkende menigte veiligheidspersoneel en traditionele cavalerie, gehuld in witte mantels, waarom gordt de traditionele zwaarden en kogelbanden, met een zestiende eeuwese musket in de hand. Een fel rode muts op het hoofd. Ieder jaar weer een spectaculair gezicht waar de bevolking reikhalzend naar uit ziet.

Graag feliciteert de Assadaaka Community de Marokkaanse gemeenschap in Nederland en de Koning en bevolking in Marokko met de viering van het Troonfeest!

Deo volente, nog vele jaren in goede gezondheid!

Door: Rabbijn Simon Bornstein, geestelijk verzorger van de Assadaaaka Community

Voor meer informatie: http://www.assadaaka.nl of .(JavaScript must be enabled to view this email address),  tel. 06-47440672

Gepost door ahmed
Cafe • (0) CommentaarPermalink



Naam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken