homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

Indische Buurt wil herdenken met 558 struikelstenen.

bvIn de Indische Buurt zullen de komende jaren 558 Stolpersteine, struikelstenen, worden geplaatst voor in de Tweede Wereldoorlog weggevoerde en vermoorde Joden uit die wijk.
Een actiecomité van onder meer buurtbewoners wil daarvoor gaan zorgen. Deze week is begonnen met het inzamelen van geld om het plan uit te voeren. De bedoeling is dat in 2018 de eerste stenen worden gelegd.

“Het is hoog tijd dat we de geschiedenis van Joodse bewoners uit de Indische Buurt onder de aandacht brengen,” zegt initiatiefnemer Rogier Schravendeel. “Het valt me op dat daar weinig bekend over is in de wijk. Dat gaan we nu samen, als buurt, veranderen.”

Geschiedenis van de Indische Buurt
Bij het initiatief zijn onder andere de Elthetokerk in de Javastraat betrokken, buurtvereniging Assadaaka en oud-buurtmakelaar Rob van Veelen van stadsdeel Oost.
Rogier Schravendeel brengt al jaren in zijn vrije tijd de geschiedenis van de Indische Buurt in kaart. Hij schrijft er onder andere over op een blog en bracht in kleine opgave publicaties uit over de wijk.

De namen van de 558 vermoorde Joden zocht hij bij elkaar aan de hand van online monument Joods Monument, dat de namen van vermoorde Joden uit Nederland heeft verzameld.
Duizend Joden.

Zelf heeft Schravendeel geen Joodse wortels. “In mijn beleving moet iemand dit gewoon doen. Dit is óns als samenleving overkomen.”
De struikelstenen worden straks voor de deur van de huizen geplaatst waar de gedeporteerde Joden hebben gewoond.

In 1941 woonden er, volgens een telling uit die tijd van het CBS, meer dan duizend Joden in de Indische Buurt. Van 558 kon Schravendeel de naam, adres en datum waarop zij werden vermoord achterhalen. Van de anderen weet hij niet waar zij zijn gebleven.

De bedoeling is nu dat buurtbewoners en geïnteresseerden geld doneren om de stenen te kunnen aanschaffen. Het laten maken van één steen door de Duitse kunstenaar Gunter Demnig, die de Stolpersteine bedacht, kost 120 euro. Er is al genoeg geld opgehaald om twee stenen te laten maken.

Dubbeltjesactie
“Het maakt mij niet uit welke bedragen mensen doneren,” zegt Schravendeel. Het is een ouderwetse dubbeltjesactie. Mensen mogen wat mij betreft ook gewoon een euro doneren. Maar meer mag ook. Er zijn bijvoorbeeld ook mensen die de steen van een specifiek persoon willen betalen. Als ze diegene bijvoorbeeld hebben gekend.”
Binnenkort volgt er rond de struikelstenen een lesprogramma op de JP Coenschool in de Balistraat. Het is de bedoeling dat de kinderen ook zelf fondsen gaan zoeken in de buurt.

Op 4 mei, tijdens de dodenherdenking aan het Ceramplein zal Schravendeel kort over het project vertellen. De struikelstenen worden straks voor de deur van de huizen geplaatst waar de gedeporteerde Joden hebben gewoond.

Doneren kan via http://www.indischebuurt.nl.
http://www.parool.nl/amsterdam/indische-buurt-wil-herdenken-met-558-struikelstenen~a4490872/

Gepost door ahmed
Cafe • (0) CommentaarPermalink



Naam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken