homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

‘Jezelf kunnen zijn in West - Heden en verleden in verbinding’

jezelfOp woensdag 30 november 2016 heeft van 18:30 tot 22:00 uur de bijeenkomst ‘Jezelf kunnen zijn in West - Heden en verleden in verbinding’ plaatsgevonden in de Horizon te Amsterdam west.
De bijeenkomst was gericht op het bespreekbaar maken seksuele diversiteit bij migrantenorganisaties in West en het verbinden van alle bewoners, ongeacht man/vrouw, homo/hetero en etnische en religieuze achtergrond. Wat kunnen we leren uit het verleden en wat bindt ons om jezelf te kunnen zijn? Wat hebben de migranten en de LHBT (lesbisch/homo/biseksueel/transgender) beweging met elkaar gemeen? Bijzondere sprekers hebben hun ervaringen hierover gedeeld op deze bijeenkomst en hiernaast was er ook ruimte om hierover met elkaar in dialoog te gaan.

Dit was een zeer geslaagd bijeenkomst met hapjes en drankjes en muziek en naast een grote opkomst hing er ook een geweldige sfeer in de lucht. Er waren verschillende gastsprekers aanwezig waaronder Ahmed El Mesri die een toespraak heeft gehouden over seksuele diversiteit en twee gastsprekers die hun verhaal hebben verteld en daarin hun ervaringen met ons hebben gedeeld.  Al met al was het een geweldige avond en petje af voor de organisatoren; Chris Bouma en Rahma el Hannoufi van Connecting Differences.

Hieronder volgt de toespraak van Ahmed El Mesri van Assadaaka Community.

Ik heet iedereen van harte welkom op deze bijeenkomst Jezelf zijn in West. Het is mooi dat wij hier allen samen zijn, om samen van gedachten te wisselen over seksuele diversiteit.

Ik ben hier als coördinator en oprichter van Assadaaka Community. Assadaaka betekent Vriendschap. Vriendschap voor iedereen, die daar voor open staat. Wij zijn er voor iedereen, we sluiten niemand buiten en laten ook niemand buiten gesloten worden.

Seksuele diversiteit is bij ons als organisatie een vanzelfsprekendheid. Natuurlijk, want iedereen mag zijn zoals hij of zij is. Toch merken wij dat niet iedereen er zo over denkt. Voor mij maakt dat vooral duidelijk hoe belangrijk het is dat wij dit taboegevoelige onderwerp bespreekbaar blijven maken. En dat doen wij dan ook.

Voor mij persoonlijk is begrip hebben voor elkaar daarin een belangrijke factor. Mijn uitgangspunt is dat wij allemaal mensen zijn, gemaakt/geschapen uit dezelfde materie. Om begrip te hebben voor elkaar, is het belangrijk om elkaar te begrijpen. Ik ga daarvoor terug naar mijn kinderjaren, in het stadje Tetouan, aan de prachtige Middellandse Zee, in Noord Marokko.
Daar hoorde ik voor het eerst over homoseksualiteit. In eerste instantie was het een negatieve aanraking. Ik hoorde namelijk, dat jongens en ook volwassenen elkaar homo noemden en al snel begreep ik, als kind, dat dit woord een scheldwoord was.

Maar naarmate ik ouder werd, leerde ik homoseksuelen kennen, als goede vrienden. Het gaf mij ook de gelegenheid om terug te gaan naar mijn jeugdervaringen en daarover met elkaar van gedachten te wisselen. Ik besefte toen, dat de negativiteit rondom homoseksualiteit eigenlijk, daar komt het in principe op neer, in veel gevallen met de paplepel was ingegoten. Het is iets sociaal-cultureels. Kinderen horen dit van jongs af aan al.
Zo is homoseksualiteit bijvoorbeeld op lagere scholen nog steeds een taboe. En volwassenen gaan op zoek naar verklaringen voor hun gedachten in religieuze boeken. Dat maakt het nog lastiger om tegen deze gedachten in te gaan. Want het staat -volgens sommigen- in heilige boeken geschreven. Zo houdt het taboe zichzelf in stand, generatie op generatie.

Hoe dit taboe te doorbreken? Daar kunnen wij allemaal een steentje aan bij dragen. In ieder geval door er over te blijven praten, met iedere doelgroep. Door uit te blijven dragen dat homoseksualiteit er van oudsher is, en dat homoseksualiteit van ons allen is en in ons allen zit. Homoseksualiteit bestaat al eeuwen, zolang als de mens bestaat. Ik herinner me nog de vele avonden dat mijn vrienden en ik met elkaar spraken over wie wij waren en wat ons bewoog. Het komt er toch gewoon op neer, dat je een mens bent en dat je iets voelt voor een ander mens. Dat is het hele verhaal, in een notendop.

Maar gezien het taboe dat nog steeds heerst bij veel mensen over homoseksualiteit, lijkt het alsof we ons niet goed ontwikkeld hebben. Mensen blijven steken op dezelfde argumenten, soms religieus of cultureel, en op dezelfde waarde oordelen. Assadaaka organiseert regelmatig open dialoog avonden over seksuele diversiteit. Daar ontmoet men elkaar. Zowel mensen die veel moeite hebben met seksuele diversiteit als vertegenwoordigers van de LGTB gemeenschap, ook van de Marokkaanse LGTB gemeenschap. Ze gaan met elkaar in gesprek, ze eten samen en ze leren elkaar daardoor ook kennen. Gewoon als mens.

Een thema wat tijdens deze open dialoog bijeenkomsten dan regelmatig naar voren komt is religie, of meer specifiek de Islam, en homoseksualiteit. Wat zeggen religies eigenlijk over homoseksualiteit? Volgens mij, zeggen ze er niet veel over en er is volgens mij geen religie die homoseksualiteit echt verbiedt. Religie promoot ook geen homoseksualiteit, net zo min als religie zegt dat vrouwen of mannen beter zijn, invaliden etc. Nee, daar gaat het bij religie helemaal niet om. Bij religie gaat het om het naar binnen gaan.

Het gaat om een zoektocht in jezelf. Kijk en luister naar wie je bent. Het gaat om gelijkwaardigheid onder mensen. Respect, dat is wat telt. Religie verbiedt gewoon nooit. Toch wordt er vaak gedacht dat er vanuit de Islam geen ruimte is voor homoseksualiteit. Althans, dat hoor je vaak. Dit berust echter op onwetendheid. Het heeft in wezen meer met cultuur te maken dan met religie. Islam is ruimdenkend, maar de mens is niet ruimdenkend. Een vrouw, een man, je wordt geboren zoals je bent. Dat heb je gewoon te accepteren en boven alles te respecteren. Dit is mijn eigen identiteit. Hoe kan iemand minderwaardig zijn, ten opzichte van de ander?

Het homoseksuele leven moet gerespecteerd worden. Daarvoor is kennis nodig en ook een dialoog met elkaar, voor het verbreden en verdiepen van deze kennis. Mensen moeten weten en moeten dieper gaan nadenken over deze vorm van leven. Daarom is hier nu ook deze bijeenkomst georganiseerd. Het is van belang, om mensen te laten nadenken over het leven en ook over dit thema. Je mag niet zomaar oordelen over een ander en je mag open zijn. Stel, je maakt deel uit van een gezin, waarin een zoon of een dochter homoseksueel is, dan heb je dat als ouders en als broers en zussen te respecteren. Het is in wezen jouw eigen bloed. Ik hoor mensen vaak het woordje ‘eer’ gebruiken, in relatie tot homoseksualiteit. “De familie eer gaat eraan, als ik homoseksualiteit toelaat in mijn gezin.”
Ik vraag dan altijd. Wat voor een eer is het, om je gezin uit elkaar te laten vallen? Wat voor een eer is het, als de gezinsleden elkaar nooit meer zien en haat de plaats heeft ingenomen van liefde? Wat voor een eer is dat? Ik zou het niet weten! Jullie?

Het verliezen van eer in relatie tot homoseksualiteit is een voorbeeld van pure onwetendheid. Het is een woord om zich, als het ware, achter te verschuilen, om de onwetendheid te verbergen, terwijl de mensen zelf niet eens weten, dat zij onwetend zijn! Zij denken dat ze weten.
Zij hebben ooit in hun jeugd het homoscheldwoord gehoord, komen vervolgens in aanraking met ‘onwetende’ geestelijken, die uit angst voor secularisatie misschien wel negatieve dingen roepen over homoseksualiteit, en voilá, zij weten! Zo gaan die dingen in het leven!
Ook hier in Nederland, toch? Dit noemt men ontwikkeling ... maar het is niets anders, dan stilstaan in de tijd, met een idee van ooit eens gehoord, en nooit meer verder onderzocht!

Dames en heren, we mogen het taboe jegens homoseksuelen loslaten en waarom zou je een zware last dragen als het niet nodig is? Wacht niet op een ander, die denkt voor jou. Leer jezelf en de ander kennen ... dat is de reis van ons leven, daarom zijn we hier ... om onszelf en de anderen te leren ontdekken, te leren kennen, te respecteren en soms gebeurt er dan op een dag, zoals deze, ergens in de stad en hier, een klein wonder dat vriendschap heet.
Assadaaka, dames en heren, voor elk mens.

In sh’allah
Ik dank u.

Voor meer informatie kunt u bellen naar (06-47440672)

De Vriendschap Community Assadaaka stelt zich ten doel:
Een laagdrempelige organisatie die verschillende groeperingen in de samenleving (de buurt) wil samenbrengen om wederzijds begrip te bevorderen, door een ontmoetingsplek aan te bieden en activiteiten te organiseren. Deze activiteiten dienen de integratie en emancipatie te bevorderen met behoud van eigenheid in persoon en achtergrond.

U kunt lid worden voor 5 euro per jaar!

U kunt ook een bedrag over maken op IBAN: NL22 ABNA 0489 3349 97 t.n.v. Assadaaka kantooruren: ASSADAAKA: Palembangstraat 52, 1094 TK Amsterdam | Tel:  0647440672 | IBAN: NL22 ABNA 0489 3349 97 | K.v.K. 40.53.87.25 | E. .(JavaScript must be enabled to view this email address)  | W. http://www.assadaaka.nl
jezelf2

Gepost door ahmed
Cafe • (0) CommentaarPermalink



Naam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken