homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

Ontroerende 4 mei herdenking bij Station Muiderpoort

vz2Evenals in de voorgaande 32 jaar organiseerde de Assadaaka Community de jaarlijkse Herdenking der Gevallenen naast het oorlogsmonument bij het NS Station Muiderpoort.
Vanaf dit station werden ruim 11.000 Amsterdamse Joden gedeporteerd naar het concentratiekamp Westerbork. Vandaar werden deze Amsterdammers gedeporteerd naar de vernietigingskampen, zoals Auschwitz en Sobibor.

De Assadaaka Community organiseerde bij gelegenheid van de Nationale Herdenking der Gevallenen of kortweg de Dodenherdenking een dag vullend programma. Vanaf het middag uur werd samen met Het Geheugen van Oost voor tientallen deelnemers/-sters een herdenkingswandeling georganiseerd langs belangrijke gebouwen en plaatsen die herinneren aan de gebeurtenissen in Amsterdam-Oost onder bezettingsregime.

Bij het Muiderpoort heette Assadaaka voorzitter Ahmed el Mesri de aanwezigen van harte welkom. Het merendeel van de aanwezigen waren Amsterdammers met een migratieachtergrond, een teken van een hechte band met Amsterdam en de Nederland, een verbindend samen zijn en samen herdenken.

Bij het monument sprak Maryam, stagaire bij de Assadaaka Community. Zij vertelde op een zeer bewogen wijze over het leven van de Nederlands-Surinaamse Anton de Kom, bij leven een vooraanstaand vakbondsleider in Suriname. Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog woonde De Kom in Nederland, hij sloot zich aan bij het verzet tegen de bezetter. Een plein in Amsterdam-
Zuid-Oost werd naar hem vernoemd vanwege zijn heldendaden. Een bijdrage aan een inclusieve vier mei herdenking. Een pluimpje voor Maryam, die voor de eerste maal voor een publiek sprak!
Rabbijn Simon Bornstein was eveneens een spreker. Hij ging in op een stukje familiegeschiedenis. Een groot deel van zijn familieleden werd tachtig jaar geleden, onder dwang en tegen de eigen wil in, gedeporteerd naar Westerbork. Vanaf het Muiderpoort Station. Zij werden met tram 8 naar dit Station gevoerd, komende van de Zentral Stelle für Jüdische Auswanderung in Zuid. Waar Amsterdamse Joden werden samengebracht voorafgaand aan een transport per trein vanaf de Polderweg.

Voorzitter Ahmed el Mesri noemde de gedeporteerde en vermoorde buurtbewoners van de Transvaal en Indische buurten ‘Amsterdammers zoals u en ik, gewone burgers, oud en jong gelijk’.
Het defilé langs dit Muiderpoort-monument werd geopend door een groep basisschoolleerlingen. Plechtig legden zij hun bloempjes bij het monument. Assadaaka draagt de boodschap van een vrije, open en tolerante democratische samenleving over op nieuwe generaties. Onze vrijheid werd met bloed betaald, is niet vanzelfsprekend. De democratische waarden moeten constant worden beschermd en onderhouden. Van kindsbeen af. Mooi om te zien.

Deelnemers van de Taalwinkel legden bloemen, gevlucht uit Syrië, Oekraïne, Afghanistan. Mensen met nare en traumatische ervaringen opgedaan tijdens meer actuele oorlogshandelingen in evenveel buitenlanden die in ons midden zoeken naar rust, heling, menselijkheid en steun bij het opbouwen van eenvoudig een vreedzaam bestaan.

De eerste 04 mei herdenking trok na de afschaffing weer vele tientallen bewoners en geïnteresseerden. Een indrukwekkend aantal jongeren met oprechte interesse voor de geschiedenis, voor een democratische toekomst in een vreedzaam Amsterdam-Oost.

Door: Ahmed el Mesri, voorzitter en Rabbijn Simon Bornstein, geestelijk verzorger

c0

c1

b2

c5

Gepost door ahmed
Cafe • (0) CommentaarPermalink



Naam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken