homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

Ontspanning voor tieners

xxzVerslag – Thema bijeenkomst Ontspanning voor tieners.

Het was een mooie bijeenkomst op vrijdag 25 oktober, over ‘ontspanning voor tieners’, met veel bezoekers. Ontspanning voor tieners is belangrijk, want als ze onder druk staan is het moeilijker om goede keuzes te maken. We hebben het er vandaag over gehad hoe we onze tieners beter kunnen begeleiden. Leren plannen, genoeg nachtrust, waken voor de perfectie die we op social media zien… allemaal tips om je tiener te helpen om meer ontspannen in het leven te staan. Ook was FNV vandaag aanwezig, die aansluitend een presentatie heeft gegeven over verhoging van het minimumloon.

FNV pleit voor een minimumloon van € 14,- om ongelijkheid in de samenleving tegen te gaan. Nu is het minimumloon € 9,30 en dat is te weinig, vindt FNV. Want het minimumloon is de afgelopen jaren te weinig gestegen. Zo blijven deze werknemers achter bij de lonen die wel zijn gestegen. Zo worden de loonverschillen steeds groter.

Ook vierden we vandaag de verjaardag! Het was een bijzonder informatieve en gezellige bijeenkomst!

Hier onder leest u de toespraak over het hoofdthema door Ahmed El Mesri, voorzitter:

Beste aanwezigen,

Dank jullie wel dat jullie aanwezig zijn tijdens deze bijeenkomst over Ontspanning voor tieners.
We kennen het allemaal tieners willen vooral hun eigen gang gaan. Het is soms moeilijk om ze te bereiken. Maar als ouders zien wij ook dat onze tiener kinderen soms onder druk staan, door school, huiswerk, cijfers, baantjes, vrienden. Wanneer onze tieners zich onder druk voelen staan, wordt het moeilijker voor hen om de juiste keuzes te maken. Dan worden ze extra kwetsbaar voor bijvoorbeeld verkeerde vrienden of schooluitval.

Als ouders kunnen wij hen helpen. Door hen te helpen om meer grip te krijgen op hun leven. Dat is voor alle volwassenen ook belangrijk. Met meer grip ervaar je minder stress. Hoe doe je dat?

1. Leer je kind plannen: Meer overzicht geeft meer rust. Hoe lastig ook, neem met je kind 1 of meerdere keren per week even het huiswerk door. En bespreek dan wat hij wanneer gaat maken. Bekijk dan ook hoeveel stof het is: hoeveel bladzijden, hoeveel aantekeningen. Zo kan je helpen om een realistische planning te maken. Iedereen, ook het meest vlijtige kind, kent uitstelgedrag. Dat is heel begrijpelijk. Ga met elkaar in gesprek waarom er uitstel gedrag is, misschien snapt je kind de stof eigenlijk niet goed. Of loopt hij achter en durft hij dat niet te zeggen. Wordt niet boos, want het is juist heel goed als je kind erover durft te praten. Leg ook uit waarom je het zo belangrijk vindt dat je samen leert plannen: zodat je kind een rustiger gevoel heeft. Want uitstel gedrag leidt vaak tot laat slapen en zo kom je in een negatieve spiraal.

2. Leer je kind één ding tegelijk te doen. Het is nog nooit zo moeilijk als nu geweest om je te kunnen concentreren: snapchat, instagram en andere social media trekken steeds de aandacht. Juist als je met iets saais bezig bent als school. Moeilijk! Leer je kind aan om de telefoon weg te leggen tijdens huiswerk. Doe zelf ook mee, met vaker de telefoon wegleggen! Zo doe je het samen, dan kan je met elkaar bespreken of het gelukt is.

3. Leer je kind echt pauze nemen. Bijvoorbeeld na één of 1,5 uur huiswerk maken even 20 minuten echt pauze. Is die pauze social media? Leer je kind dan aan om echt een wekker te zetten, want niets is zo moeilijk als die telefoon weer wegleggen. Je kan ook samen met je tiener pauze nemen, met een kopje thee en een lekker fruitje. Even aandacht voor je tiener.

4. Stimuleer afwisseling: er is tijd voor huiswerk, maar ook voor vrienden, sport of een baantje. Als één van die dingen de overhand neemt dan is de balans zoek. Misschien is het leuk om de hele middag op straat te zijn met vrienden, maar het kan in de weg komen te staan van huiswerk en sport, ook belangrijk. Bespreek met je tiener dat hij daar keuzes in kan (en misschien moet) maken.

5. Regels. Je mag als ouders best regels bieden, zoals op tijd thuis voor het eten, of ’s avond som een bepaalde tijd thuis. Want hoewel je tiener het er vast niet mee eens is op dat moment, regels bieden ook veiligheid. Het zegt ook: ‘ik wil als jouw ouder niet dat jij nog na bijv. 21.30 op straat bent, want dat vind ik gevaarlijk en jij bent belangrijk voor mij.’  Leg ook uit waarom je die regels stelt. ‘Ik wil graag samen avondeten, want jij bent voor mij belangrijk, dan eet je gezond en spreken we elkaar.’

6. Leer je kind ook ‘nee’ zeggen. Sociale druk kan heel groot zijn. Als vrienden bijvoorbeeld blijven vragen of je mee gaat. Door ‘nee’ te zeggen heb je meer grip op je eigen dagindeling en op je eigen leven. Zo leert je tiener ook voor zichzelf opkomen.

7. Waak voor perfectie. Op Instagram of Netflix zie je alleen maar het perfecte leven. Veel tieners posten regelmatig dingen op social media, en willen dan ook voldoen aan een perfect leven. Dan wordt dure kleding belangrijk, de duurste make-up etc. Het legt voor iedereen de lat erg hoog. Als jouw tiener dit na streeft, dan kan dat veel spanning geven. Bespreek dit met elkaar. Je ziet van anderen maar een moment-opname. Het wil niet zeggen dat zij gelukkig zijn. Geluk zit in andere dingen. Misschien ka je met elkaar bespreken wat zijn/haar toekomstdromen zijn, waar wordt jouw tiener gelukkig van?

8. Last but not least: Leef het voor. Kinderen leren van wat zij jun ouders zien doen. Veel meer dan van wat zij zeggen. Dus leef het voor en geef het door.

Verslag 25 oktober 2019: Ruqayya

nj

nlk

oo

Gepost door ahmed
Cafe • (0) CommentaarPermalink



Naam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken