homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

Paus wil discussie scheiding kerk en staat

Paus Benedictus XVI is vrijdag in Frankrijk aangekomen voor zijn eerste bezoek aan het land als paus. Zijn vierdaagse bezoek voert hem onder andere langs het presidentieel paleis het Elysée in Parijs en het bedevaartsoord Lourdes. Benedictus werd op het vliegveld welkom geheten door president Nicolas Sarkozy en diens echtgenote Carla Bruni. De komst van de paus naar Frankrijk leidde daar tot een debat over de scheiding van geloof en staat. De prominente politicus Francois Bayrou zei zelfs dat Sarkozy zijn boekje te buiten ging door de paus uit te nodigen.

De paus zelf mengde zich in de discussie en riep de Fransen vrijdag op om ondanks hun seculiere traditie het christendom ruimte te geven. Kerk en staat moeten elkaar volgens hem niet buitensluiten, maar juist open staan voor elkaar. Hij zei dat christelijke waarden fundamenteel zijn voor het voortbestaan van landen en samenlevingen.

Na een gesprek met de paus in het Elysée hield Sarkozy een betoog voor wat hij ‘postief secularisme’ noemt. Hij zei daarmee te bedoelen dat religie niet als bedreigend, maar juist als aanwinst voor de maatschappij gezien zou moeten worden.

Benedictus woont vrijdag verder een mis bij in de Notre Dame-kathedraal, spreekt met afgevaardigden van de joodse gemeenschap en houdt een toespraak voor Franse moslimleiders. Het is vrijdag precies twee jaar geleden dat de paus in Regensburg een toespraak hield die bij veel moslims in het verkeerde keelgat schoot. Daarin citeerde hij een 14e-eeuwse Byzantijnse keizer die de profeet Mohammed betichtte van het gebruik van geweld om de islam te verspreiden.

De paus heeft zich tegenover moslims verontschuldigd voor eventuele aanstoot die zij aan zijn opmerkingen namen. Het hoofd van de Parijse moskee, Dalil Boubakeur, noemt het hoofdstuk gesloten.

Bron: Nieuws.nl (andere titel).

Gepost door Jan Hollander
Cafe • (4) CommentaarPermalink



Een verslag van zijn boodschap aan intellectueel Frankrijk laat zien dat hij in grote lijnen denkt over ‘de’ ‘beschaving’, en dat hij niemand uitsluit, maar wel vindt dat ‘we’ niet star met de ruggen naar elkaar toe moeten staan, met andere woorden dat de scheiding van bijvoorbeeld kerk en staat niet wederzijdse contacten in de weg moet staan. Voorts wijst hij op twee destructieve tendenzen, namelijk het fundamentalistisch fanatisme en het handelen voor het eigen gemak, waarbij men zich meent tot god te kunnen verheffen in plaats van mee te werken aan de creatie van god. Deze twee tendenzen leiden de wereld naar de afgrond. We zouden god moeten terugvinden om dit gevaar af te wenden:

Une culture purement positiviste, qui renverrait dans le domaine subjectif, comme non scientifique, la question concernant Dieu, serait la capitulation de la raison (…) et donc un échec de l’humanisme (...) Ce qui a fondé la culture de l’Europe, la recherche de Dieu et la disponibilité à L’écouter, demeure aujourd’hui encore le fondement de toute culture véritable.

De Heere der Heerscharen wordt steeds groter als het aan de paus ligt, en aan anderen. Maar de paus waakt tenminste nog tegen fundamentalisme, en zoekt de dialoog.

Posted by marco - Rotterdam  on  09/13  at  04:54 PM


Dat heb je mooi gevonden die achtergrond info. De paus lijkt het politiek debat goed te volgen en een stelling in te nemen waar iedereen het lijkt me wel eens mee zal zijn.

In Frankrijk schijnt er een hevige discussie te zijn over het ‘positief-secularisme’ (wat dat ook mag zijn) van sarkozy en de scheiding kerk en staat. Maar met de Franse Revolutie nog vers in het geheugen, zal die scheiding daar ook wel heftiger beleefd worden.

Frans lukt alleen niet

Posted by Jan Hollander  on  09/13  at  05:25 PM


de paus is tegen fundamentalistisch fanatisme? sinds wanneer is hij voor vrijen met condoom?

——————————————————————————————
I wasted time and now doth time waste me.
——————————————————————————————

Posted by ZaZkia  on  09/13  at  06:06 PM


Laat ik dan nu maar voor eens en altijd afrekenen met de scheiding tussen kerk en staat! Dat kan alleen maar indien er geen partijen in de regering zitten die op geloofsovertuigingen gebaseerd zijn!


Nu dan, in Nederland kan je dat dus echt vergeten!

Geloof me nu maar!

Posted by Tess  on  09/14  at  07:23 AM


Naam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken