homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

Pauselijk bezoek aan Turkije ten einde

Paus Benedictus XVI heeft vrijdag in een toespraak ter afsluiting van zijn bezoek aan Turkije gezegd dat het Vaticaan ‘niemand iets wil opdringen’. Tevens riep de paus christenen over de hele wereld op om een einde te maken aan de verdeeldheid binnen het christendom.

De toespraak werd gehouden in de 160 jaar oude kathedraal van de Heilige Geest in Istanbul, waar de paus vergezeld werd door de oecumenisch patriarch Bartholomeus I, de spiritueel leider van de orthodox christelijke stroming in de wereld.

Gedurende het vierdaagse bezoek aan het overwegend islamitische Turkije heeft de paus zijn best gedaan om zijn boodschap van samenwerking in plaats van een confrontatie tussen de religies aan de moslimgemeenschap over te brengen. Nog geen drie maanden geleden haalde de paus zich wereldwijd de woede van moslims op de hals met zijn opmerkingen aangaande de profeet Mohammed en geweld.

De paus sprak tevens de verwachting uit dat islamitische landen beter zorg zullen dragen voor de rechten en bescherming van hun christelijke minderheden, waaronder de gemeenschap van 90.000 christenen in Turkije.

Op de binnenplaats van de kathedraal liet de paus een aantal witten duiven los, als eerbetoon aan Benedictus XV, die ten tijde van de Eerste Wereldoorlog paus was en bekend stond als weldoener voor alle mensen ongeacht hun religie of nationaliteit. De huidige paus wees hierbij op het bezoek van zijn voorganger paus Johannes Paulus II aan deze plek in 1979, waarbij deze ook al opriep om de bijna duizend jaar durende scheiding tussen het Vaticaan en de orthodoxe christenen te doorbreken. De paus noemde deze scheiding ‘een schande voor de wereld’.

Donderdag vierden de paus en Barholomeus gezamenlijk een feestdag in de oude orthodoxe enclave in Istanbul, de voormalige Byzantijnse hoofdstad Constantinopel die in 1453 door moslims werd ingenomen. Het bezoek van de paus aan Turkije was in eerste instantie bedoeld om de onderlinge christelijke banden te versterken en de in Turkije wonende christenen, onder wie zo’n twintig- tot dertigduizend katholieken, een hart onder de riem te steken. Het bezoek kreeg echter een ander doel na de eerdergenoemde uitlatingen van de paus in september, namelijk om de verstoorde verhoudingen tussen het Vaticaan en de islamitische wereld te herstellen.

Pogingen hiertoe omvatten onder andere het opmerkelijke gebed van de paus bij de Blauwe Moskee op donderdag en een steunbetuiging voor Turkije als eerste moslimland binnen de Europese Unie. Met name het gebed, waarbij de paus samen met moslimleider Mustafa Cagrici richting Mekka gekeerd baden, baarde veel opzien. In de Turkse pers werd gesproken over een ‘historische gebeurtenis’ of ‘de vrede van Istanbul’.

Het is de tweede keer in de geschiedenis dat een paus een islamitisch gebedshuis bezocht heeft. De eerste keer was in Syri? in 2001, toen paus Johannes Paulus II een moskee bezocht.

Kardinaal Roger Etchagary, die deel uitmaakt van het pauselijk gevolg, maakte de vergelijking met het bezoek van paus Johannes Paulus II aan de Klaagmuur in Isra?l, waarbij hij vergiffenis vroeg voor zonden die tegen de Joden zijn gepleegd. “Wat Benedictus heeft gedaan voor de moslims is hetzelfde als Johannes Paulus deed voor de Joden”, zo stelde hij.

Bron: Nieuws.nl

Gepost door Jan Hollander
Cafe • (2) CommentaarPermalink



Bestaande ontwikkelingen, maar Benedictus geeft er een interessant vervolg aan. Zeker in het licht van het Citaat.

Posted by Jan Hollander  on  12/01  at  07:07 PM


Kerkleiders willen strijden tegen religieus geweld
 
Paus Benedictus XVI en de primaat van de Grieks-Orthodoxe Kerk hebben opgeroepen onverdraagzaamheid en religieus geweld af te wijzen. Dat blijkt uit een verklaring die beide kerkleiders donderdag in het Vaticaan ondertekenden. Ze willen samen de christelijke wortels van het Europees continent verdedigen en de waardigheid van de mens bevorderen. Het was de eerste offici?le ontmoeting tussen een paus en een primaat van de Grieks-Orthodoxe Kerk in het Vaticaan.

Bron: Nieuws.nl

Posted by Jan Hollander  on  12/20  at  08:07 AM


Naam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken