homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

PERSOONLIJKE BEGELEIDING VAN NIEUWKOMERS DOET WONDEREN

x111Op Wereld-Vluchtelingen dag - 20 juni - staat geeft Assadaaka ruime aandacht aan vluchtelingen; hier volgt het verhaal van Oleg.
Oleg kwam voor twee maanden terug als vluchteling naar Nederland vanuit de volledig verwoeste havenstad Mariopol in Oekraïne.

Hij leert Nederlands en doet zijn best om de Nederlandse taal zo spoedig mogelijk eigen te maken.

“Inburgeren doe je niet alleen, maar de maximum inzet om in te burgeren moet wel uit jezelf komen”, weet Oleg te melden. Oleg is een kansrijke inburgeraar. Hij volgde in het land van herkomst en management opleiding en hoopt in ons land snel een baan te vinden.
Dankzij de eerdere ervaringen met de massamigratie van vluchtende mensen uit Syrië vanwege de burgeroorlog aldaar, heeft de Europese Unie nu voldoende kennis van zaken om meer adequaat om te gaan met de miljoenen vluchtelingen vanuit Oekraïne.

Zo mogen Oekraïense staatsburgers vrij reizen en vaak ook kosteloos met het openbaar vervoer. Wie het kantoor van het Gemeente Vervoer Bedrijf op het Centraal Station of op Station Zuid bezoekt, treft daar op de balies aanduidingen in de Oekraïense taal. Hierop wordt vermeld dat personen met een Oekraïens paspoort gratis mogen reizen.

‘Je best doen moet centraal staan bij je inburgering,’ merkt Oleg monter op. ‘Wie wil slagen in het het nieuwe leven in Nederland, moet zijn / haar best doen. Alles begint bij jezelf. Het begint niet bij de schol, de regering, maar bij jezelf. Alles hangt af van de mate van energie die je r zelf in investeert!’

‘In Oekraïne studeerde ik Russische taal en literatuur aan een universiteit. Ik werkte als docent Duits en werkte op projectbasis voor diverse landelijke organisaties. Ik ben academisch geschoold en weet heel goed wat het betekend om veel kennis tot mij te nemen’.

Oleg maakte na aankomst in Nederland direct werk van de Nederlandse taal. Hij schreef zich in bij een kosteloze taalcursus, leende boeken van andere mensen en kopieerde de opdrachten. Zo vond Oleg snel zijn eigen weg. Als voormalig student wist hij zich snel te ontwikkelen, immers had hij ervaring met studeren en leren.

Ruggesteun brengt een zeer gemotiveerde taalstudent als Oleg een stukje verder in het leven. De eigen motivatie en het eigen initiatief van Oleg is kernzaak. Om succesvol te zijn is dat heel belangrijk, maar geen mens kan alles alleen bereiken. Een casemanager bij het COA wees hem op de Taalwinkel bij de Assadaaka Community. Waar hij een taalcursus volgt.

Vluchtelingen die extra maatschappelijk begeleid willen worden door de Assadaaka Community moeten minimaal over een B1 niveau beschikken. Dit motiveert studenten om zich nog meer in te spannen om de taal te verwerven.

Met de begeleider van de Assadaaka Community werk Oleg zijn toekomst tegemoet. Oleg bespreekt onder andere de keuze voor een vervolgstudie met de Assadaaka begeleider. Zo wordt het kiezen van een passende studie eenvoudiger.

Inmiddels heeft Oleg zich ingeschreven voor opleiding Verpleegkunde. ‘Er is in Nederland een groot tekort aan nieuwe instroom van werkers in de gezondheidszorg, het omgaan met patiënten spreekt mij aan. In september hoop ik met mijn opleiding te beginnen aan het ROC niveau 4.

Assadaaka helpt mij met de bureaucratie. Ze staan daar voor mij klaar en helpen mij de juiste keuzes te maken. Assadaaka is voor mij een steunpunt en geeft mij rust en stabiliteit. Het gevoel dat ik Assadaaka steun krijg is heel erg belangrijk. Zij luisteren naar je dromen en samen maken we die dromen waar!’

Door:
Ahmed El Mesri, voorzitter en Rabbijn Simon Bornstein, geestelijk verzorger

Gepost door ahmed
Cafe • (0) CommentaarPermalink



Naam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken