homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

Sinterklaas op inburgeringscursus bij Assadaaka?!?

yyt04 December 2019 was het dan zover, Sinterklaas kwam op bezoek bij Assadaaka; een dagje eerder dan dat hij zijn verjaardag viert, want er is veel te doen op 05 December. Bovendien is de Sporthal op die avond dicht, want de mensen verwachten dan Sinterklaas bij hun thuis!

Sinterklaas is een Nederlands-Belgische traditie, die globaal nergens anders wordt gevierd. Elders kent men de variatie met de kerstman, die in het Engels Santa Claus heet, waarmee duidelijk is dat de tradities aan elkaar te relateren zijn.

Er gaan veel verhalen rond over de oorsprong van beide verwante tradities, eentje ervan staat in verband met de dodencultus, die in denken over na de dood ook in diverse geloven bestaat: het uur der waarheid. In sommige oude noordelijke culturen was er zelfs een vruchtbaarheids- en kuisheidsritueel mee verbonden. Ook Carnaval zou je hiermee in de verte kunnen linken. De oorsprong van het Sinterklaas- en Kerst-ritueel is dus moralistisch van aard, welke tot op heden doorklinkt.

Rond het verhaal van Sinterklaas en met name Zwarte Piet (met een zekere verwijzing naar kolonialistische invloeden) is de laatste vijf jaar expliciet meer onrust ontstaan, vanwege het gegeven dat er racistische aspecten mee geassocieerd werden, met als gevolg dat Zwarte Piet als moralistisch ‘personage’ zelfs is opgeheven! Natuurlijk zijn er mensen, die alles graag bij het oude willen zien gelaten, maar de ontwikkeling staat nu eenmaal niet stil. En dus evolueerde het Sinterklaas mee naar modernere opvattingen over wat het feest moet zijn. Voor kinderen, die nog in Sinterklaas geloven -is de ervaring- maakt het totaal niet uit, of de Piet in visuele verschijning er niet meer uitziet zoals in de klassieke beeltenis van hem/haar. Dat is trouwens ook een aspect: vroeger waren Pieten alleen mannen, ook dat is veranderd, maar daar hoor je niemand over betreft die verandering in traditie over de personage Piet.

Ook bij Assadaaka gingen we ook met de tijd mee: Sinterklaas was nog wel traditioneel volledig herkenbaar gekleed, en Zwarte Piet had nog wel zijn oude kloffie aan, maar was niet meer Zwart met oorbeellen en krullenpruik. Natuurlijk was er een Hoofdpiet, die had op de ene zijde wat vegen op de wang en voorhoofd en op de andere zijde een zonnetje met een rood hart in die mate, dat de persoon ook niet meer herkenbaar was. En er was ook een Regenboogpiet, voor Assadaaka in het teken diversiteit en veelzijdigheid stond, maar deze Piet had ook een praktisch taak -net als dat Hoofdpiet de Pieten-Supervisor is-, want de Regenboogpiet is de enige Piet die weet hoe zij bij het einde van de regenboog moet komen om wat goud voor Sinterklaas op te halen, want al die cadeautjes moeten natuurlijk wel ergens van betaald worden. Er waren tien kinderen en twintig volwasssen aanwezig van zowel uit de buurt alswel van de inburgeraars. Alle kinderen en ook enkele volwasssenen maakten een praatje met Sinterklaas, waarna versnaperingen werden uitgedeeld. De hele avond was onder begeleiding van de diverse Nederlandse Sinterklaasliedjes, die via een Mobiele Telefoon met een Bluetooth Luidspreker de hele avond op de achtergrond mee speelde. Die tegenwoordige techniek toch… Bij binnenkomst van de Sint en zijn Pieten werd deze iets luider afgespeeld met ‘Hoort Wie Klopt Daar Kinderen’. Natuurlijk wilde iedereen voor vertrek van de Sint en zijn Pieten ook nog met hen op de foto, waarna bij het vertrek van de Sint en zijn Pieten ook wat luider ‘Dag Sinterklaasje’ weer ten gehore werd gebracht.

De foto’s spreken voor zich, dus ik zou u graag willen uitnodigen om virtueel aanwezig te zijn bij het feest met terugwerkende kracht en de foto’s als visueel verslag te aanschouwen. Nog de zelfde avond na afloop ontvingen we via Facebook al lovende kritieken, in de trend van ‘kijk zo kan het Sinterklaasfeest ook!’ omdat we geen Zwarte Pieten hadden ingezet, en we kregen ook complimenten voor de leuke (hulp-)Pieten! Kijk en daar gaat Asaadaaka voor: verbinding! Ook Sinterklaas voelt zich verbonden met Assadaaka en komt volgend jaar graag weer terug met nog meer Pieten en muzikaal en theatraal spektakel. TOT VOLGEND JAAR!

Het Sinterklaasfeest bij Assadaka is een symbool van diversiteit, integratie en verbinding.
http://www.assadaaka.nl of .(JavaScript must be enabled to view this email address)

z./

vq

cop

xxx

vvvvo

Gepost door ahmed
Cafe • (0) CommentaarPermalink



Naam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken