homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

Studenten van de Sociale Academie uit Antwerpen op bezoek bij Assadaaka.

zzz2Het komt wel vaker voor dat studenten van de sociale academie een werkbezoek doen bij Assadaaka, het voorlaatste groepje was afkomstig uit Zwolle. Dat is al een eindje weg, maar deze groep kwam helemaal uit Antwerpen. Ja, de naam van Assadaaka draagt tot ver over de grenzen, we hebben in het kader van leerbedrijf voor stagiaires zelfs eens iemand gehad uit Spanje vanaf de Canarische Eilanden voor maar liefst maanden; de communicatie verliep toen in het Spaans en in het Engels.

De Antwerpse groep kwam vandaag 20 januari 2020 gewoon een dagje op werkbezoek welke startte met een deelname aan de ontbijtsessie waar iedere aanwezige zich aan de andere aanwezigen persoonlijk voorstelde. Vrijwilligers van Assadaaka vertelde over hun geschiedenis en individuele rol bij Assadaaka en de vierde jaars studenten vertelden over hun studie en waarom ze op werkbezoek kwamen. Ons kernpunt sociale cohesie in de praktijk als inspirator sprak iedereen van de studenten aan; het is ook de motivatie voor de vele vrijwilligers om zich in te zetten voor Assadaaka.

Na deze gemoedelijke kennismaking werd het gesprek een tikkeltje serieuzer. Naast het voor velen bekende verhaal over de geschiedenis van het ontstaan van Assadaaka werden er ook vergelijkingen getrokken in het werken met met/van officiële sociale instanties. Assadaaka draait volledig op vrijwilligers, die veelal als ervaringsdeskundige zijn blijven hangen na eerst zelf met een hulpvraag naar Assadaaka te zijn gekomen. Assadaaka zit door het werk door vrijwilligers minder vast aan beschikbare tijd en protocollen, waardoor er ook meer aandacht-tijd is voor wat moeilijkere gevallen. Zo werd er gesproken over het feit dat Assadaaka meer tijd neemt voor de intake en inventarisatie van een casus in meerdere aspecten, omdat problematieken vaak niet alleen komen en aspecten verband met elkaar houden. Bij Assadaaka wordt van de hulpbehoevende een eigen inzet verlangt om aan de eigen te casus te werken met een zekere ‘nederigheid’: Assadaaka trekt niet de kar, in het kader van zelfredzaamheid moet de hulpbehoevende zelf aan de slag met adviezen etc., maar natuurlijk wel onder een begeleidend en ondersteunend oog van de vrijwilliger van Assadaaka. Dat is ook een stukje respect en eigen waarde. Natuurlijk moet iemand in staat zijn een iets gevraagd echt te kunnen verrichten, ander springt Assadaaka wel meer bij. Op zich hoe lang de opstartfase van hulp organiseren duurt is minder relevant, omdat er voor Assadaaka geen tijdgebonden budget bestaat. Assadaaka helpt vaak een dossier op te werken en klaar te maken voor een presentatie bij een professionele instanties, als een soort voorportaal/doorgeefluik. Hiermee wordt hulpverlening slagvaardiger en beter betaalbaar.

Assadaaka heeft een groot netwerk van contacten met professionals, maar Assadaaka wordt zelf door maar liefst een 200 vrijwilligers gedragen, die te benaderen zijn als er een hulpvraag ligt. Dit aantal sprak de studenten in het bijzonder aan en het onderstreepte ons denken van verbinding en dat we samen de maatschappij maken. Aan het einde gingen de aanwezige tafelgenoten (vrijwilligers van Assadaaka en de op werkbezoek zijnde studenten).

Siegfried van Hoek (20-01-2020).

Voor meer informatie: http://www.assadaaka.nl - .(JavaScript must be enabled to view this email address)

xxx.

Gepost door ahmed
Cafe • (0) CommentaarPermalink



Naam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken