homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

Suikerfeest / Ied Al fitr bij Assadaaka Community 2023

z1Vandaag werd het Suikerfeest gevierd bij Assadaaka Community. Zondag 30 april 2023. Het was een geslaagde Suikerfeest/Ied Al fitr.
Iets over de Ramadan waar het Suikerfeest de afsluiter van is. De Ramadan is de periode, dat de profeet de texten voor de Coran ontving (doorkreeg). De Ramadan begint en eindigt afgemeten kort na de nieuwe maan, als er een heel klein maan-sikkeltje kan worden waargenomen.

Tijdens daglicht wordt er gevast en als de zon onder is gegaan, dan mag het vasten doorbroken worden.

Tijdens de Ramadan is er extra aandacht voor reflectie en gebed. Ook wordt er met compassie gedacht aan de minderbedeelden en mensen die niet te eten hebben, daarom wordt er ook gevast.

De Ramadan periode schuift teruglopende ook op, omdat de maanden gerelateerd waren aan de maanstanden. die een kortere omlooptijd hebben dan onze westerse maanden met 30 of 31 dagen. Dus globaal gerekend start de volgende Ramadan dus elk volgde jaar ongeveer 10 dagen eerder dan het jaar ervoor… Dat betekend dat je in hartje zomer een vastenmaand kan hebben vanaf 04:00 s’ochtends tot 11:00 in de avond. (Dat is vrij lang, maar het kan nog langer, want als je in een nog noordelijkere positie op de wereldbol zit, dan kan de nacht zelfs wegblijven.)Maar in de winter op het Noordelijk halfrond is de dag nog maar van 08:00 tot 17:00. Dat schommelt nog al! In het gebied waar de Profeet Mohammed leefde, waren deze tijdsschommelingen er niet, omdat de heilige plaatsen Mekka en Medina dichter naar de evenaar toe liggen. Voor alle locaties ter wereld wordt daarom vanuit Mekka bepaald van hoe lang tot hoe lang per dag de Ramadan duurt. Het dagelijks vasten-doorbreken heet Iftar.

Assadaaka Community vierde het Suikerfeest een week later.  Ahmed opende het feest met een toespraak, waarvan kort verslag: Welkom iedereen; vandaag vieren we ter afsluiting van de vastenmaand Ramadan het Suikerfeest.

Ramadan is een maand van bezinning, maar ook van reiniging. Je zou het ook kunnen zien als bij wijze van spreken dat je s’ochtends (of s’avonds) onder de douche gaat voordat de nieuwe dag begint. Het is dus ook een periode van afsluiting van het oude onder een zekere bezinning en het begin van het nieuwe. Veel Moslim mensen feliciteren elkaar dan ook met een Gelukkig Nieuwjaar. Ramadan is ook een maand om iets te delen met uw minderbedeelde naaste, daar wordt ook voor gevast als ervaring. Ramadan is dus ook een contemplatieve maand gekoppeld aan religieuze belevingen en gebeden..

Daarna startte het feest. Er werden Marokkaanse koekjes aangeboden en een sapje. Daarnaast was er muziek waarop door de dames van Assadaaka Community werd gedanst. Natuurlijk was dit niet zomaar muziek, maar ook religieus gerelateerde muziek. Je zou het kunnen vergelijken met Kirtan (zingende meditatie) of met Bhajan (devotionele liederen met een religieus idee of spiritueel thema). Je zou ook kunnen zeggen dat de liefde voor God en de grootheid Gods werd bezongen. En er was opmerkelijk veel blijdschap onder de aanwezigen, dus het was een bijzonder moment.

Het was een bijzondere en geslaagde feest met een grote groep mensen, maar er was blijdschap en een zekere vriendschappelijke genegenheid. Bij Assadaaka Community staat verbinding centraal en dat was er dus ook tijdens dit Suikerfeest. Humanistische grondslag, waar Moslims, Joden, Christen en andere gelovigen, maar ook niet-gelovigen dus (!,) kunnen samenkomen om in menselijkheid samen te kunnen zijn. Ik hoop dat dat op nog meer plekken deze gedachte en methode wordt overgenomen. Er zijn al soortgelijke initiatieven in andere landen, maar dat mag meer: Power to the People. Met onze thema’s betreft menselijkheid en sociale cohesie (elkaar steunen) hadden we in afsluiting van deze Ramadan met het iets eerdere einde van de Co 2023 ook een extra verdiepen puntje, wa Moslims en niet-Moslims het Suikerfeest oprecht samen vierden.

Met veel dank aan de vertrouwenspersonen van Assadaaka Community o.a. Malake El Ayachi,  Abdelkader Mesri, Assadaaka Community,  Ordeya Nait Rrami en Ahmed El Mesri

Voor meer informatie en advies: http://www.assadaaka.nl of .(JavaScript must be enabled to view this email address)

z2

z3

z4

z5

Gepost door ahmed
Cafe • (0) CommentaarPermalink



Naam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken