homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

#THEMALUNCH “#SPREKEN OVER #ONGEMAK: #VROUW EN #VLEESBOOM” BIJ ASSADAAKA COMMUNITY.

xa….Een #taboe thema dat raakt aan de persoonlijke intimiteit van het #vrouwelijk #lichaam is het ongemak dat #vrouwen kunnen ervaren van een of meer #VLEESBOMEN. Onder begeleiding van Ahmed El Mesri werd dit stukje #persoonlijke #gezondheid #bespreekbaar gemaakt tijdens de themalunch op zondag 26 maart 2023.

“Daar spreek je toch niet over!” zei één van de deelneemsters, “dat hebben wij thuis niet geleerd.” Het spreken over ongemak dat vrouwen kunnen ervaren moet vriendelijk worden mogelijk gemaakt.
Wat is nu eigenlijk een vleesboom? Artsen noemen het verschijnsel ook wel een myoom. Het betreft een goedaardige bal die kan groeien in de spierlaag van een baarmoeder.

In veel gevallen merken vrouwen nauwelijks iets van een dergelijke goedaardige bal in het onderlichaam. In een aantal gevallen moet de myoom echter worden behandeld vanwege het ongemak dat de vrouw kan ervaren.

Wanneer een vrouw hevige of pijnlijke #menstruaties hebt moet worden ingegrepen door een #bevoegd #arts. Een vleesboom kan groot groeien of er kunnen meerdere myoomen zijn ontstaan. Soms wordt #medicatie toegepast, soms wordt er #operatief ingegrepen door een of meer #myoomen te verwijderen. Soms is het nodig om het hevig bloedverlies te doen op houden.

Vleesbomen kunnen zich ontwikkelen als een goedaardig balletje in de #spierlaag van een baarmoeder. Ook komen myoomen wel voor aan de buitenzijde van een baarmoeder, in de baarmoederwand of in de baarmoederholte. Een klein balletje cellen kan soms tot een vergroeien tot wel tien centimeter.

Circa 30 procent van de dames in ons land heeft er last van in meer of mindere mate. Vrouwelijke hormonen beïnvloeden het ontstaan van een myoom. In principe pas na de eerste menstruatie. Na de periode van de overgang krimpen myoomen doorgaans.

Een myoom komt gemiddeld vaker voor bij vrouwen van Afrikaanse origine, die nog #kinderloos zijn. Myoomen staan het ontstaan van een zwangerschap in veel gevallen niet in de weg. Sommige hormoon behandelingen kunnen een vleesboom doen groeien.

Na een zwangerschap worden myoomen weer kleiner. #Hormoonbehandelingen kunnen medicinaal worden voorgeschreven bij medicinale behandelingen van #overgangsklachten.

Tijdens de zwangerschap kan een vleesboom soms groeien door hormoonveranderingen. Na de zwangerschap worden ze weer kleiner. Een vleesboom kan ook groter worden bij sommige hormoonbehandelingen, zoals behandelingen voor overgangsklachten.

Wanneer een vrouw last heeft van een vleesboom, dan kunnen diverse klachten worden ervaren, zoals: fors bloedverlies tijdens de menstruatie, #menstruatiepijn, #bloedarmoede, #bloedverlies tijdens de #coitis met de partner, een drukkend gevoel in de buik, #pijnklachten in de #onderrrug.

Mocht u zich herkennen in bovengenoemde #klachten dan kan kunt u uw huisarts raadplegen en vragen om een onderzoek door een gynaecoloog: de vrouwenarts. Een gynaecoloog kan besluiten tot het doen van een #inwendig #onderzoek: #vaginaal #toucher. Ook kan een #inwendige #echo worden gedaan.

De #patiënt kan samen met de arts beslissen een behandeling in te zetten. Variërend van ijzertabletten om de #bloedarmoede aan te pakken en #vermoeidheidsklachten weg te werken. De keuze voor een behandeling kan worden beïnvloed door het aantal vleesbomen bij de patiënte, leeftijd van de patiënte, de wens #zwanger te willen kunnen worden, verwijderen van een #baarmoeder, etc.

Heeft u naar aanleiding van de bijeenkomst of dit versla medicinale vragen, wendt u zich dan tot een bevoegd arts; gynaecoloog, huisarts of de #patiëntenvereniging #Bekkenbodem4all.

Gepost door ahmed
Cafe • (0) CommentaarPermalink



Naam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken