homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

Toespraak Ahmed El Mesri op 28 oktober 2011, Thema: Homo-emancipatie en bestrijding van homofobie

Op 28 oktober 2011 heeft de multiculturele vereniging voor vriendschap, Assadaaka i.s.m.  stichting Vrouwen aan het Woord een thema-avond:  Homo-emancipatie en bestrijding van homofobie georganiseerd. Hier volgt de toespraak van Ahmed El Mesri, voorzitter Assadaaka.

Thema-avond Homo-emancipatie en bestrijding van homofobie

Goedenavond, dames en heren, beste aanwezigen,

Liever zouden wij deze thema-avond, die door de multiculturele vereniging Assadaaka georganiseerd is, niet houden, maar helaas is er op het gebied van homo-emancipatie nog steeds heel veel te doen en ook lijkt de maatschappelijke acceptatie van homoseksualiteit weer een stap terug te doen. Wij hoeven maar te denken aan het paar in Utrecht, dat, zonder dat de autoriteiten iets gedaan hebben, hun huis, hun wijk uitgepest zijn. Daarom willen wij opnieuw, zoals Assadaaka al zovaak gedaan heeft, pleiten voor emancipatie, tolerantie en acceptatie.
Ik ben Ahmed El Mesri, oprichter en voorzitter van de multiculturele vereniging Assadaaka.

Uitgangspunt van Assadaaka is altijd geweest dat wij allemaal mensen zijn die, hoewel allemaal verschillend, toch ook die belangrijke overeenkomst delen van mens zijn. Mensen leven met elkaar en in een grote stad als Amsterdam leven wij met velen dicht bij elkaar. Er zijn grote verschillen in hoe mensen hun leven inrichten: veel Amsterdammers komen uit een ander deel van Nederland met andere gebruiken, een andere mentaliteit, en velen komen uit een ander land, waar de verschillen in gebruiken en mentaliteit met de Nederlandse in het algemeen en de Amsterdamse in het bijzonder vaak heel groot zijn. Deze verschillen kunnen soms tot conflicten leiden: discriminatie, uitsluiting, psychisch en fysiek geweld. En psychisch geweld is vaak niet minder erg dan fysiek geweld.
Waarom besteden wij dan een thema-avond aan homo-emancipatie en bestrijding van homofobie? Valt dat niet gewoon onder algemene emancipatie, tolerantie en acceptatie?
Natuurlijk heeft u daarin gelijk: als we over emancipatie, tolerantie en acceptatie praten, dan hebben we het natuurlijk over alle groepen die met discriminatie, uitsluiting, psychisch en fysisch geweld en wat er nog meer bestaat, te maken hebben. Maar omdat iedere groep die met discriminatie te maken heeft, zich in eigen, specifieke situaties bevindt, is het nuttig om deze groepen in eigen thema-avonden te behandelen.
Dat er veel aandacht besteed wordt aan discriminatie in het algemeen en homo-discriminatie in het bijzonder, ook door de gemeente, geeft maar al te duidelijk weer dat het een probleem is; als het er niet is, dan hoeft er ook geen aandacht aan besteed te worden. En hoe zit het met de homo-emancipatie? Is die niet al voltooid? Worden homoseksuelen niet allang als tussen haakjes ‘normale’ mensen gezien?
Nee… nog steeds zijn er heel veel mensen die niet voor hun geaardheid uit durven komen – niet tegenover familie, niet op het werk, zelfs niet in hun vriendenkring. De situatie is zelfs zo dat er van regeringswege in 2008 een speciale ‘coming out’ of, zoals wij in goed Nederlands zeggen een ‘uit de kast komen’ dag is ingesteld, specifiek voor op het werk. Dit jaar werd deze dus voor de 4e keer gehouden en wel op 11 oktober.
Niet uitkomen voor je geaardheid wordt praktisch altijd ingegeven door angst: angst voor negatieve reacties.
Assadaaka heeft zich altijd ingezet voor homo-emancipatie, heeft zich altijd hard gemaakt om homofobie tegen te gaan. Dat is immers belangrijk, omdat wij allemaal met elkaar samenwonen in die ene mooie stad die Amsterdam heet, een stad die ooit bekend stond om tolerantie, het vrijzinnige klimaat. Dat moet weer terugkeren. Daarom proberen wij deze avond een beeld te krijgen van hoe het met de homo-emancipatie gesteld is en hoe wij om kunnen gaan met homofoob, vijandig gedrag.
Emancipatie is niet alleen een zaak van degenen die discrimineren – het is ook een zaak van de groep die gediscrimineerd wordt. Dat geld zeker voor homoseksuelen – waaronder we natuurlijk zowel mannen als vrouwen verstaan –. Eén van de dingen die altijd aangeraden wordt is zichtbaar zijn. Het is allang bekend dat tussen de 5 en de 10 % van de bevolking homoseksueel is. Dat betekent dat er in iedere klas met dertig leerlingen tussen de 1 en 3 leerlingen homoseksueel zijn, dat betekent dat er in een bedrijf met 100 medewerkers tussen de vijf en tien mensen homoseksueel zijn, dat betekent dat van de Nederlandse bevolking tussen de 800.000 en 1,6 miljoen mensen homoseksueel zijn. Dat is een grote groep! En de leden van die groep moeten zichtbaar zijn, zij moeten zich niet in een hoekje laten zetten, hetzij uit schaamte, hetzij uit angst. Dat is de eerste stap naar emancipatie – en wie eenmaal de eerste stap gezet heeft, gaat verder.

Met homofobie ligt het wat moeilijker: er zijn mensen die of vanuit hun cultuur of vanuit hun huiselijke achtergrond of om nog andere redenen een angst – fobie is het Griekse woord voor angst – of zelfs een afkeer hebben ontwikkeld voor homoseksuelen of homoseksueel gedrag. Dat los je niet zomaar op, net zoals er mensen zijn die een hekel hebben aan mensen met een kleurtje, aan Aziaten, aan buitenlanders in het algemeen. Aan deze houding liggen vaak psychische oorzaken ten grondslag die soms heel diep kunnen gaan. Het is moeilijk om daar iets aan te veranderen – maar dat neemt niet weg dat het belangrijk is om er een beeld van te krijgen. Daarom roept de politie ook op om iedere vorm van discriminatie te melden! Laat zien dat je er bent en laat zien dat je het niet langer pikt.
Er is – helaas – nog steeds veel te doen. Ik hoop dat deze avond bij gaat dragen aan een beter begrip voor elkaar, zodat wij deze stad, dit land en zelfs de hele wereld weer een betere plaats maken om te wonen, te leven, te werken – voor iedereen!

Dank u wel.

Toespraak Ahmed El Mesri op 28 oktober 2011, Centrum Ruma Khami
(Thema-avond Homo-emancipatie en bestrijding van homofobie)


Assadaaka is een multiculturele vereniging voor vriendschap, al jaren inzet voor integratie participatie en de sociale cohesie in onze multiculturele samenleving! En doet veel aan de bestaanskwaliteit van migranten met een handicap of chronisch ziekte te verbeteren en hun welbevinden te bevorderen. http://www.vriendschapassadaaka.web-log.nl
Beste lezer, deze mailinglijst wordt met de grootst mogelijke zorgvuldigheid bijgehouden, wilt u van deze lijst verwijderd worden, stuurt u dan een e-mail naar .(JavaScript must be enabled to view this email address)

Gepost door kamal
Cafe • (0) CommentaarPermalink



Naam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken