homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

Toespraak Ahmed El Mesri op 2 april jl. thema - Seksuele diversiteit

ahmeeStichting Onze Hoop van , voor en door migranten met een handicap of chronische ziekte. Over seksualiteit praten is bij veel migranten een taboe, laat staan bij migranten met beperking.
Stichting Onze Hoop organiseerde op dinsdag 2 april 2013 in samenwerking met Assadaaka Community een interactieve voorlichtingsbijeenkomst over bespreekbaarheid van seksuele diversiteit bij migranten met een beperking.

Dit was naar aanleiding van het trainingsweekend “Jezelf kunnen zijn in Oost” in Zandvoort op 5 en 6 oktober 2012, de interactieve informatieochtend bij vrouwencentrum de Bloem op 25 januari jl., de themabijeenkomst “Jezelf kunnen zijn in de Indische Buurt” op 15 maart jl. en de komende werkconferentie op 4 april a.s. die zal georganiseerd worden door het Stadsdeel.
Deze avond was speciaal georganiseerd voor mensen met een beperking.
Er waren 19 mensen aanwezig van de doelgroep.

Hier volgt een toespraak van Ahmed El Mesri

Beste aanwezigen,

Vanavond gaan we het hebben over een onderwerp waar veel mensen nog steeds met schroom over spreken. Zelfs hier, binnen de Nederlandse cultuur, waar al een halve eeuw gewerkt wordt aan het doorbreken van de vele taboes die er op het onderwerp nog steeds rusten, is het vaak nog moeilijk het ter sprake te brengen zonder dat er direct giechelig over gedaan wordt of zonder dat er zelfs maar gewoon een gesprek over ontstaat. Toch is het iets wat bijna iedereen doet: ik wil niet ontkennen dat er vast mensen zijn die zich er bewust van afhouden, maar dat zullen er toch niet veel zijn. Ik heb het natuurlijk over seks.

Maar hoewel het onderwerp zelf al vaak een taboe is – er zijn zelfs veel stellen die er niet met elkaar over praten – wil ik nog iets verder gaan in het trachten het taboe te doorbreken: ik wil het deze avond gaan hebben over seks van mensen met een beperking, een handicap, geestelijk of lichamelijk. Ik krijg vaak de indruk dat mensen daar helemaal niet over willen praten en nog niet eens erover willen nadenken. Toch zou het goed zijn om ook dit onderdeel van het seksuele leven van de mens uit het verdomhoekje te halen en bespreekbaar te maken.

Want laten we eerlijk zijn, iedereen zal begrijpen dat mensen met een beperking, lichamelijk of verstandelijk, net als ieder ander mens ook behoefte heeft aan intimiteit, liefde en lichamelijkheid. Bij veel mensen die niet een beperking hebben, heerst vaak het idee dat seks alleen voor gezonde mensen is en eigenlijk willen ze er ook helemaal niet over nadenken dat mensen die in een rolstoel zitten of een andere (verstandelijke) beperking hebben, ook seks hebben. Ik kan die mensen echter allemaal verzekeren, dat dat wel degelijk zo is. Het onbegrip in de omgeving maakt het er echter niet gemakkelijker op voor deze mensen om daar vooruit te komen, laat staan gesprekken erover te hebben met vrienden, kennissen, familie, wanneer ze problemen ondervinden in hun seksuele relaties. En ik kan u ook verzekeren dat dat vaak gebeurt, misschien wel vaker dan bij mensen met een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid, hetgeen natuurlijk ook niet zo verwonderlijk is, hoewel ik daar geen harde cijfers over heb.

Precies ook door bovenstaande reden is het moeilijk om daar harde cijfers over te krijgen: mensen schamen zich ervoor, ook ‘gezonde’ mensen om over hun seksuele problemen te spreken en mensen met een beperking al helemaal, misschien omdat ze vinden dat ze het eigenlijk niet mogen doen of misschien omdat ze denken dat ze met een kluitje in het riet gestuurd zullen worden. Het is en blijft tenslotte een intiem onderwerp.

Ook gevallen van hoe huisartsen kunnen reageren op het seksuele leven van mensen met een beperking kan heel schrijnend zijn en dat kan voor degene met de problemen natuurlijk helemaal funest zijn.

Daarom willen wij er hier, in alle openheid maar zonder dwang, graag over praten teneinde het taboe in ieder geval enigszins te doorbreken. Ik heb niet de illusie dat het meteen verbroken is, maar het bespreekbaar maken is de eerste stap die wij moeten zetten op de weg naar meer begrip en het makkelijker maken voor mensen erover te praten met anderen; en misschien hoeft dat nog niet eens direct, maar wel de erkenning dat het bestaat, de verlichting en de opluchting die daardoor kan ontstaan; en dat kan, in mijn visie, alleen maar gunstig zijn voor iedereen.

Ik hoop dat we er met ons allen een productieve avond van kunnen maken.

Voor meer informatie kan via telefoonnummer 020-7525131 (06-47440672) of via
E. .(JavaScript must be enabled to view this email address) W. http://stichtingonzehoop.blogspot...

Gepost door kamal
Cafe • (0) CommentaarPermalink



Naam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken