homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

Verslag maandag 2 november thema Huiselijk Geweld door Ahmed El Ghazi (Dynamo)

aWe merken nu dat in deze coronatijd er meer sprake is van huiselijk geweld, er melden zich steeds meer mensen met problemen. Daarom hebben we besloten om weer meer aandacht aan dit thema te geven. We hebben Ahmed El Ghazi van Dynamo Amsterdam uitgenodigd, hij is een maatschappelijk werker om dit te bespreken. Het was een thema dat veel vragen opriep. Mensen wilden weten hoe je huiselijk geweld kunt herkennen en wat je kunt doen.

Dit thema bespreekbaar maken kan lastig zijn, omdat er een taboe rond heerst. Na vandaag willen we dit weer vaker bespreken en het de volgende keer met meer verdieping.
Mensen hadden persoonlijke voorbeelden en concrete vragen over hoe ze met een bepaald probleem om kunnen gaan.

Heb je een vermoeden van huiselijk geweld en weet je niet wat je moet doen, bespreek het dan altijd met anderen en vraag advies. Ook kun je een gesprek met die persoon of zijn/haar omgeving aangaan om te checken wat er aan de hand is. Assadaaka Community heeft opgeleide vertrouwenspersonen bij wie je terecht kunt bij vermoeden van huiselijk geweld. Wij kunnen de situatie dan met je bespreken en stappen ondernemen. Wij zijn verplicht om ons aan de meldcode te houden.

Ahmed El Ghazi besprak diverse vormen van huiselijk geweld zoals onderdrukking, nergens naar toe mogen gaan, veel controle als je ergens heen bent geweest. Dit kan aan angst liggen bij de dader, als deze een ander (overmatig) controleert. Dit zijn vormen van vernedering en mishandeling.

Er zijn ook vormen die met traditionele zaken te maken hebben, zoals huwelijks dwang (iemand wordt gekoppeld en heeft vervolgens niets te zeggen over diens situatie) en eer gerelateerde wraak. Dat laatste is als een familie zich bijvoorbeeld ‘geschaad’ voelt in haar eer en dat een mannelijk familielid die zogenaamde ‘eer’ moet herstellen.

Cijfers
- 200.000 slachtoffers per jaar
- 63.000 gevallen gemeld bij de politie inclusief kindermisbruik
- 13.000 slachtoffers maken gebruik van opvang
Dit gaat om zowel psychisch als fysiek geweld.

In coronatijd is dit helaas gestegen, we vragen om mensen meer te letten op signalen. Ahmed geeft diverse voorbeelden van signalen. Zijn het duidelijke signalen als een blauw oog of zie je dat iemand zich meer terugtrekt/somber is of angstig, vraag dan wat er aan de hand is en vraag door. Probeer een gesprek aan te gaan. Vind je dat te moeilijk, bespreek het dan eerst met anderen. We zijn verplicht om actie te ondernemen, geweld moet stoppen.

Ahmed El Mesri heeft een opmerking dat er betere en snellere opvang zou moeten zijn.
Als je signalen bespreekt met het slachtoffer, dan is het doel om het geweld te stoppen. Je kunt ook Veilig Thuis (0800-2000 gratis inschakelen, zij kunnen adviseren wat je kunt doen en een melding maken en hulp in de omgeving bieden. Veilig Thuis is er voor iedereen die te maken heeft met huiselijk geweld. Voor kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen. Elke regio heeft zijn eigen Veilig Thuisorganisatie. Veilig Thuis geeft advies en biedt ondersteuning. Zowel aan slachtoffers, plegers, omstanders als professionals. De pleger heeft ook hulp nodig, er zijn ook blijfgroepen voor geweldplegers. Voor mannelijke slachtoffers is er ook een mannenopvang.

Bij acuut gevaar, dient de politie te worden ingeschakeld, zij kunnen dan voor noodopvang zorgen van ongeveer een week tot max. 5 weken.

Er wordt een vraag gesteld over wat te doen als een slachtoffer geen actie wil ondernemen, terwijl het duidelijk is dat er wel problemen zijn. De omgeving kan een rol spelen, door alert te zijn en het met elkaar te bespreken, het is altijd belangrijk om hulp in te schakelen. Ook als het voorkomt dat de geweldpleger bijvoorbeeld het slachtoffer afschermt van zijn/haar omgeving.

Vervolgens wordt er besproken wat er gebeurt in een relatie van huiselijk geweld, hoe je met conflicten om kunt gaan. Er is veelal sprake van een patroon, de uitdaging voor het slachtoffer is dan om de cirkel te doorbreken. Er wordt een handout uitgedeeld met daarop ‘De cirkel van geweld’, deze wordt besproken, zie afbeelding.
Er waren veel vragen en dit thema zal wel vaker langskomen.
a

Gepost door ahmed
Cafe • (0) CommentaarPermalink



Naam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken