homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

Wat doet COVID met jongeren nu?

x76ZOOM gesprek met burgemeester Femke Halsema.
Wat doet de #COVID #pandemie met #jongeren van #nu?
#ZOOM #gesprek met burgemeester #Femke #Halsema #burgemeester van #Amsterdam, 09 december 2020

Door: #Rabbijn #Simon #Bornstein, #Geestelijk #Verzorger van de #Assadaaka #Community

Halsema begrijpt dat jongeren niet altijd begrijpen dat COVID regels ook voor hen gelden, om te voorkomen dat mensen ziek worden. Je moet alsmaar oppassen dat anderen in je buurt niet ziek worden: ‘pas op je Oma’, zegt burgemeester Femke Halsema.

Heel veel jongeren hebben te kampen met eenzaamheid, psychische problemen. Jongeren snapten de eerste golf nog wel maar een tweede golf niet meer. De tussenperiode leverde vrijheid weer moesten inleveren na de tweede uitbraak.

Jongeren moeten steeds maar weer luisteren. Ze worden depressief van de onvrijheid. Er wordt ook veel onbegrip rond COVID maatregelen waargenomen.
Jongeren die juist afgestudeerd zijn in de culturele vakgebieden verloren hun bestaande betaalde jobs en hun kansen voor de toekomst zijn verdwenen met het verdwijnen van de culturele sector door COVID sluitingen die de overheid heeft opgelegd.

Tijdens de eerste golf voelden jongeren, dat zij er wel door de eerste golf heen zouden komen. Maar nu na acht maanden duurt het te lang. Jongeren zijn hun talloze baantjes in de horeca, cultuur en sportbranche verloren, daarmee ook inkomsten om hun opleidingen en studies mee te financieren. De continuïteit van opleidingen komt in gevaar en veel jongeren worden economisch gedwongen hun opleidingen uit te stellen en vaak ook te staken. Dat heeft een grote invloed op het psychisch en sociaal welzijn.

Tijdens de eerste golf hoorden zij dat ze van belang waren voor het draaiende houden van de supermarkten, etc. Dergelijke aanmoedigen ontbreken nu volkomen van de zijde van de overheid.

Angstig, boos, somber voelen jongeren zich. Uitzichtloos. Deze gevoelens worden niet serieus genomen door de overheid. Schoolsluitingen hebben een diepgaande impact op jongeren en hun belevingswereld. Stages vallen weg, vervangende stageplaatsen kunnen zij niet vinden. Hierdoor wordt het afronden van opleidingen duurder en veel langduriger. Het leskrijgen langs de digitale route werk vermoeiend, demotiverend. Jongeren hunkeren naar menselijk contact dat normaal ontstaat op scholen als bij verenigingen.

Burgemeester wil jongeren meer betrekken. Hun sociale isolement doorbreken. Burgemeester Halsema vindt het moeilijk te bedenken hoe jongeren betrokken kunnen worden. Hoe gaan we jongeren betrekken bij de viering van Kerst en Nieuwjaar? Binnen de kaders van de CORONA regels is er vrijwel niets mogelijk.

Halsema wil bedrijven vragen om jongeren juist in deze tijd aan stages te helpen. Groot probleem is dat een groot deel van de hoofdstedelijke regionale economie stil ligt. Er is weinig werk te vinden. Halsema heeft geen idee hoe de lokale overheid dit kan doen.

Er is veel behoefte bij jongeren aan studieruimtes waar jongeren terecht kunnen. Thuis zitten en huiswerk maken is geen optie, te druk, te arm om studiematerialen of een laptop te kunnen komen. Wat voor Bos en Lommer geldt is ook van toepassing op Amsterdam-Oost en Noord.

Jongeren hebben te maken met uitzichtloosheid. Beleid wordt zonder hen gemaakt. Bij het nemen van maatregelen worden jongeren door de stedelijke administratie niet geraadpleegd. Femke Halsema weet niet hoe zij jongeren hiervoor zou kunnen bereiken. Hoe zouden we ‘heel veel jongeren hierover aan het woord laten?’

Buurthuizen spelen een centrale rol. Er wordt een voorbeeld genoemd van een filmproject. Voor jongeren is er uitzichtloosheid. Jongeren hebben veel stress over hun financiële bestaansrecht. Door het wegvallen van studenten- en jongerenjobs lopen de vaste kosten op. Thuis studeren is voor veel jongeren uit achterstandsmilieus juist veel duurder dan de reguliere fysieke onderwijsvormen.

Het MBO krijgt heel weinig aandacht. Halsema wil die scholen veel meer aandacht schenken. Wellicht meer stages met het Midden en Kleinbedrijf. MBO studenten verliezen veelal hun stages en hun baantjes. Op het MBO zitten vooral ook minderjarige jongeren die echter gelijk behandeld worden aan volwassen academische studenten, er wordt geen maatwerk geregeld.

De lokale overheid zou bedrijven moeten oproepen om een fonds op te richten Hieruit zouden jongeren financieel moeten worden ondersteund om studies te financieren die nu in het gedrang komen. Een dergelijk studiefonds dient de schade en de klappen voor jongeren door de COVID crisis op moeten vangen. Jongeren kan hierdoor meer toekomstperspectieven worden aangeboden. Het oprichten van een studiefonds ligt niet op de weg van de lokale overheid, maar er kan wel initiatief worden genomen door particuliere partijen.

Kunnen er voor jongeren en andere groepen plaatsen worden geschapen waar men elkaar kan treffen voor sociaal contact, maken van huiswerk, etc. Zouden leegstaande panden kunnen worden geïnventariseerd waar de gemeente koffieapparaten kan plaatsen om de jongeren van de metropool regio mentaal te kunnen ondersteunen? Momenteel staat het Rijk slechts bijeenkomsten toe van maximaal dertig personen in één ruimte.
Jongeren missen ook hun sociale contacten in de openbare ruimte. Men kan nergens hangen om te hangen. Handhavers treden direct op tegen hangen of samenscholingen. Jongeren ontmoeten elkaar maar zelden via

ZOOM hangplekken op de digitale snelweg. Jongeren moeten vooral zelf kunnen organiseren om initiatieven draagvlak te geven onder de doelgroep jongeren.

Burgemeester Halsema spreekt over vier verschillende teams die binnen de gemeente Amsterdam jongerenbeleid in COVID tijd organiseren. Er is nu nog geen plaats waar goede voorbeelden worden verzameld van effectief beleid. Dat kan wellicht worden geschapen.

Jongeren zijn vaak zéér verdrietig vanwege het algehele vuurwerkverbod dat de Gemeente Amsterdam heeft afgekondigd. Een stukje spanning, een maatschappelijk ontladingsmoment wordt hen structureel ontnomen. Alternatief hiervoor is er niet.

Burgemeester Femke Halsema vindt de Amsterdamse jongeren ‘behoorlijk geweldig!’. ‘Karin’ is de meest nabije medewerker van Halsema. Naar elkaar blijven luisteren naar elkaar moet centraal staan. Halsema maakt een aantal afsluitende opmerkingen:
‘#Jongeren #verdienen juist nu #respect, #waardering, #erkenning.’
‘Amsterdam is een eeuwig jonge stad!’
‘We maken nu een #ongekend #zware #tijd door maar die komen we glansrijk door!’

Gepost door ahmed
Cafe • (0) CommentaarPermalink



Naam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken