homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

Wat is de werkelijke kans van slagen voor de “civil society”

Bron Volkskrant

Burgeridee strandt bij gemeente
Van onze verslaggeefster Sara Berkeljon


AMSTERDAM - Gemeenteambtenaren reageren nauwelijks inhoudelijk op initiatieven van betrokken burgers. Dat blijkt uit een onderzoek onder 90 procent van alle Nederlandse gemeenten door de ?Burgerlijke Raad voor het Regeringsbeleid? (BRR), een zelfbenoemd orgaan dat de overheid ongevraagd van advies dient.

 

De BRR stuurde onder de valse naam ?Eric van der Veer? een mail naar 450 (deel)gemeenten. Van der Veer, zogenaamd chef van de groenteafdeling van een supermarkt, oppert daarin het idee een senioreneethuis op te richten, om eenzame ouderen wat gezelschap te bieden. Zo meent hij te werken in de geest van het kabinet-Balkenende IV. Hij heeft al een groep enthousiaste vrijwilligers om zich heen verzameld. Of de gemeente hem misschien wil helpen met het benodigde papierwerk?

Bijna eenderde van de gemeenten, 32 procent, reageert helemaal niet op het initiatief. Nog eens 17 procent stuurt alleen een ontvangstbevestiging. De rest van de gemeenten, 51 procent, reageert ?min of meer inhoudelijk?. Maar ook uit deze reacties blijkt volgens het alternatieve adviesorgaan dat de meeste ambtenaren zich geen raad weten met de ideeën van betrokken burgers. Volgens Steven de Jong, de man achter de BRR, geven ze een schouderklopje (?Wat een prachtig initiatief!?), maar sturen de burger vervolgens met een kluitje in het riet (?Veel succes!?).

Antwoorden waar ?spookburger? Eric iets mee kan beginnen, zijn schaars. Slechts 13 procent van de gemeenten stuurt een reactie die door de pseudo-adviesraad als ?inhoudelijk voldoende? wordt beoordeeld. De gemeenten die goed scoren, denken actief mee, geven een overzicht van bestaande regelingen, kijken of er samengewerkt kan worden met andere organisaties, en nodigen de burger uit voor een gesprek.

Het adviesorgaan vindt dat gemeenteambtenaren betrokken burgers beter moeten behandelen. ?Het gaat hier niet om iemand die even een boom wil kappen. Het gaat om een enthousiaste burger die bij de gemeente aanklopt met de vraag hoe hij zijn idee tot bloei kan brengen. Dat enthousiasme wordt op deze manier in de kiem gesmoord.?

De resultaten van het onderzoek staan volgens de BRR in schril contrast met het kabinetsbeleid, dat burgers er juist toe wil aanzetten hun betrokkenheid te tonen en ?mee te doen?. Het rapport noemt het motto van Balkenende IV ? ?Samen werken, samen leven? ? dan ook een wassen neus.

Gepost door Anneke
Cafe • (10) CommentaarPermalink



‘Betrokkenheid tonen en meedoen’ vereist empathie, tijd, het overboord gooien van discrimatoire gedachten en het herverdelen van de welvaart wereldwijd!

Kabinet Balkenende mist op alle fronten essentiele onderdelen om betrokkenheid bij burgers onderling te kweken.

Posted by Tess  on  07/27  at  10:43 AM


Civil society is een concept dat uit de koker komt van mensen die met iets nieuws voor de dag moeten komen om de sluier van Isis op te houden zodat de doorsneeburger niet merkt dat er iets helemaal niet in orde is!

Posted by Tess  on  07/28  at  07:03 PM


Ik vind dat zooo vaag, civil society, t zegt me echt niets. Maar wel grappig dat gemeentes niet reageren op hun buurt. Dat moesten we hier eens uitproberen, al zal t stadsdeel al flink gealarmeerd zijn.
Liever had ik dat ze de iepen lieten staan. (En dat die niet spontaan de iepziekte kregen als ze dringend gekapt moesten worden om andere redenen)

——————————————————————————————
I wasted time and now doth time waste me.
——————————————————————————————

Posted by ZaZkia  on  07/28  at  09:25 PM


Nu ik ben in afwachting van mijn verzoek om Jeugdland en de ontwikkelingen van het Makassarplein project “Is mijn plein ,ook jou plein”
Want opeens horen wij via via geruchten dat wij het gebouw eind augustus moeten verlaten,terwijl we daar net met ons pleinwerk jongeren gestimuleerd hebben actief met ons mee te doen.
Ook staat er in September een leuk project op stapel met een buurman/kunstenaar.Die had de plannen en de mogelijkheden om ergens in de openbare ruimte een tijdelijk kunstwerk met jongeren te mogen maken, en nu doet hij dit met onze jongeren 13 tot 17 jarige, van het Makassarplein.Dit om zijn medewerking en steun te geven aan ons groeiende plein project.
Een geweldige manier om bruggen tussen buurtbewoners te slaan op hun plein.

Jeugd land heeft de laatste jaren dood gelegen,er zijn verschillende plannen geweest,maar nooit een was succesvol of koste te veel. Het is om te huilen,want zo,n plek is het beste wat kinderen kan overkomen in een stad.

Bij mijn ingediende verzoek zal duidelijk zijn dat er veel meer voor minder geld kan.En Jeugdland word weer een fijne plek en gratis toegankelijk voor kinderen om echt te spelen.Daarnaast zal het multifuncioneel gebruikt gaan worden,en toegankelijk voor iedereen,jong en oud.Maar ook als stage of werkervarings project.Maar in ieder geval met de kracht van zelf in zet en zelf ontwikkeling.Want daar moesten we toch naar toe….Mijn jongeren zijn er voor gegaan zij zetten zich in en doen hun"ding"Zij dienen als voorbeeld dat het kan… Maar kan het wel echt?
Of moet ik mijn Makassarplein crew gaan zeggen,het teld gewoon niet mee wat jullie allemaal al hebben neer gezet en gedaan,het intresseerd ze geen eens.Jullie staan gewoon weer op straat.

In het kader van de WMO betreffende de “civil socity”

Eerst heb ik netjes het formuliertje in gevuld,dat op de voorlichtings avonden gegeven werd.Waarin je moest duidelijk maken dat je een civil socity project wilde opstarten.en in mijn geval al had.Dit kon je dan op het stadsdeel inleveren tot 18 april.
Dat heb ik gedaan.

Vervolgens heb ik naast een officieel verzoek om Jeugdland,ook ter ondersteuning het 99 tellende pagina’s,boekwerk toe gevoegd,aangaande het 4 mnd durende onderzoek door een prof die verbleef, en onderzocht op mijn verschillende projecten in Afrika .Dit alles in het kader van en i.v.m.  de raak vlakken die wij hebben en de doelstellingen van de “Milleniumgoals 2015 van de Europese Gemeenschap.Een heel intressant en diepgaand verslag.

En daarbij ook de info over wat ik doe op en om het Makassarplein,  met de UNITYEA$T-$ITE crew andere zaken met goede resultaten.

Dus niet echt een planning alleen ,want ik doe het al.Meer met uitleg over de visie er achter.En de resultaten die continuiteit moeten krijgen.
Ik timmer niet nieuw aan die weg,maar nog wel steeds non profit hier, en in Afrika, en zonder subsidie op enkele verdubbelingen van sponsor akties na..Om het succes draaiende te houden en continuiteit te krijgen om door te kunnen gaan heb je uiteindelijk toch middelen nodig.Dan worden de kosten om zelf te dragen te groot.Tot vandaag zonder subsidie. Twee maal per week850 gratis deelnemende kids aan onze sport projecten,een multivitamine project voor ernstig ondervoede kinderen,educatie schoolsponsering en een eigen naaicenter (tje) ,en individuele gezondheidszorg,daarnaast het ontwikkelen van banen voor onze oudste deelnemende kids.

Dus daar lag volgens mij de kans in de civil socity,op dit moment.De doelstelling was meer voor minder geld..Maar wat meer?Meer dan al dit ,met een minium aangeld.

Bij de werkelijke ondersteuning van stadsdeel aan een goed en al werkend project van de civil socityMoet men jou ten dienste zijn en los laten wat ze eigenlijk willen.Nederland doet het SAMEN,is de leus uit den Haag…zelf inzet zelf ontwikkeling ligt voor op de tong van alle sprekers,maar zelfontwikkeling betekend toch nog steeds,dat je de mogelijkheden zelf manifesteerd,en niet volgens
de regels van hen die bepalen.
Zij “kunnen”  en moeten hun mogelijkheden inzetten voor het nog beter tot uitvoer kunnen brengen kunnen hiervan.Maar toch voel ik er zijn andere eigen plannen ,het moet een ander doel dienen misschien.

In elk geval heb ik mijn verzoek op 4 tafels gelegd,al weer meer dan een maand geleden,en heb van niet een zelfs maar een ontvangst bericht ontvangen of een verwijzing naar gehad.Eigenlijk is het alvaag en onduidelijk op deze manier.

Het lijkt wel of ze het verzoek gewoon dood zwijgen…als nooit van gehoord.

Nu heb ik het gevoel dat dit toch moeilijk ligt,en men niet zo graag iets uit handen geeft,dus is het vertrouwen en de steun niet zo groot.

Vooral wanneer er andere plannen zijn,die weet een ieder betrokkenen voor zich.

Plotseling zal er wel beslist zijn wat er met Jeugdland gaat gebeuren,en dan is het gedaan,dan heeft men dus mijn ingediende verzoek genegeerd.
Terwijl ze het moeten ondersteunen in het kader van de nieuwe WMO wet.Of zelfs maar minimaal beantwoorden.

Posted by Anneke  on  07/29  at  04:01 AM


@ Anneke

Over Jeugdland gesproken. Ik herinner mij dat er op een van de raadsvergaderingen werd gesproken dat men op zoek ging naar betalende lieden (investoren) die er iets moois van zouden kunnen gaan maken.

Misschien weet iemand van de SP of een ander partij hier zich nog iets van te herinneren?

Posted by Tess  on  07/29  at  08:29 AM


@ Tess
Ja er is sprake geweest van het zoeken naar een infesteerder.Maar dat is blijkbaar van de baan.
In dat voorstel kon men de grond kopen voor een derde van de werkelijke waarde,maar had dan een verplichting er nog een behoorlijk bedrag te infesteren voor de verbeteringen.Wel was er dan een eis, dat Jeugdland gratis (goedkoop)toegankelijk moest blijven voor kinderen .Dit wordt natuurlijk een moeilijke zaak wanneer er zoveel geinfesteerd moet worden.Men wilde namelijk niet dat het een soort Walibi werd of alleen toegankelijk voor kinderen met goed gestiueerde ouders.

Jeugd land moest voor alle kinderen ,die unieke funktie blijven behouden.En daar sta ik zeker achter.Het zou een schande zijn wanneer zo’n unieke locatie voor kinderen verloren zou gaan.

In het onderstaande lees je ,dit voorstel is van de baan.

http://www.amsterdam.nl/contents/pages/22230/startnotitieherorientatiejeugdlandoost.doc?iprox_view=zeeburg


Daarom had er geen betere tijd kunnen zijn,om mijn aanvraag in te dienen NU.

Het kan mogelijk zijn dat men nog aan het uitzoeken is wat dan de beste invulling kan zijn.
En ook kan ik nog wel een positief bericht of aanbieding krijgen wie weet!

In elk geval zijn mijn plannen voor Jeugdland multifuncioneel.En kan ik zelf door mijn bestaande projecten te koppelen,ook bij de Europese Gemeenschap subsidie aanvragen voor de ontwikkeling daarvan.Maar hierin heb ik dan wel de beloofde deskundige steun aan de civil socity nodig van het Stadsdeel .

Toch lijkt het mij dat ze hier niet echt open voorstaan,en de zaak in eigen hand willen houden.

Dus daarom mijn vraag,heeft de civil socity wel echt een kans? En is de overheid wel zo bereid er open voor te staan.

Posted by Anneke  on  07/29  at  12:14 PM


Jeugdland ja, t is een grof schandaal. Je ziet er nooit een kind en t was er vroeger zo gezellig naar t schijnt. Hoeveel kan een agoog nu kosten?
En ondertussen ligt t al 5 jaar braak!
Vrienden van de Zeeburgse voetbalvereniging Ankaraspor wilden t huren voor een avondje zodat de kinderen zich goed konden vermaken. 800 euro! En dat is dan van de gemeente. Nu, dat werd dus gewoon een barbecue op t voetbalveld.

Posted by zazkia  on  07/29  at  01:35 PM


@Anneke

Onderstaande reactie had eigenlijk op een andere plek moeten staan als reactie. Namelijk bij de column “Waar een klein land groot in is”. Door een computerstoring is het allemaal een beetje verkeerd terecht gekomen. Sorry.


Zolang het beleid van de overheid in eerste instantie vanuit economisch/strategische belangen wordt bedacht en door de plaatselijke overheden wordt uitgewerkt en ‘botgevierd’ op de argeloze en veelal zieke burgers kunnen we klagen wat we willen.

Zolang mensen zich verrijken aan het ziekzijn van andere mensen zal er niets veranderen.

Dat zie je maar in het Slotervaartziekenhuis waar Peter aan refereert in zijn comment. Daar creperen mensen van de kou omdat de directeur, - die al een jaarslalaris heeft, en vergeet het salaris van haar man niet erbij op te tellen, waarvan jij en ik alleen maar kunnen dromen (hoeveel leuke projecten we ermee kunnen opzetten en hoeveel pyramides we ervoor kunnen bouwen om de vredespijp te roken en hoeveel goede opvangcentra en woonverblijven we kunnen opzetten voor zieke verslaafde mensen. Niet iedereen kan trouwens van zijn verslaving afkomen!) - , winst moet zien te maken!

bah, bah en nog eens bah

Maar goed, we hebben allemaal gekozen voor dit democratische systeem toch? Behalve dan dat we allemaal mogen stemmen vraag ik me af wat er democratisch is aan het geheel. Het is meer een meritocratie ... op eigen merites dus en die eigen merites zit hem dan in de beurs en in de geslepenheid die je aan de dag kunt leggen om de vakbroeders in het zadel te houden! Want hoe kan het dat er miljarden overheidsgeld weg is door bouwfraude en dat niemand daar meer naar kraait! Dat is belastinggeld Anneke. En al die lui die hier voor verantwoordelijk zijn die dekken elkaar! Dat zijn met andere woorden, ambtenaren die een eed hebben afgelegd. Het is natuurlijk nooit zwartwit. Ik bedoel, dereceptionist van het stadsdeel heeft een ander aandeel in de bouwfraudezaak dan bijvoorbeeld een minister van financien of verkeer en waterstaat. Dat moge duidelijk zijn.

En als er dan tijdens een inspraakavond over de vernieuwing van het sociale domein, door mensen -die zich al jarenlang vrijwillig inzetten terwijl ze zelf heel erg ziek zijn en bij tijd en wijle creperen van de pijn (Henna dus!) - gevoelens van bezorgdheid worden uitgesproken
omtrent de privatisering van het welzijn en de gevolgen daarvan voor de armsten, de zieken en de mensen die niet zo geweldig talentvol zijn, wordt een dergelijke bewoner weggehoond door de wethouder Welzijn. Je
was er geloof ik zelf bij die avond in het LLoyd. “We gaan niet over gevoelens praten vanavond”, waren de woorden van Jan Hoek. Ik herinner me dat nog woordelijk. Een wrange en naar mijn smaak niet empatische uitspraak voor een wethouder welzijn. Henna’s gezicht dat betrok door de pijn die zijn harde woorden op haar zieke lichaam achterlieten zie ik
nog voor me!!!

Posted by zazkia namens Tess  on  07/29  at  02:07 PM


@ anneke

Men wilde namelijk niet dat het een soort Walibi werd of alleen toegankelijk voor kinderen met goed gestiueerde ouders.

Ik heb begrepen dat het juist de bedoeling is dat mensen gaan betalen voor leuke dingen en dat de mensen die dat niet kunnen betalen een soort van stadspas krijgen of iets dergelijks zodat de kinderen van deze mensen ook leuke dingen mogen doen.

In ieder geval hoorde ik de wethouder welzijn zeggen dat kinderen moeten sporten bij Ben en Jerry’s (ik dacht nog even dat hij het over ijs had) tegen een marktconforme prijs, immers Ben en jerry moeten ook hun investering terugkrijgen en nog wat extra’s overhouden voor de oude dag of voor een nieuwe sportschool misschien wel op IJburg.

Op vragen van de SP die hier kennelijk moeite mee had, werd door de wethouder meegedeeld dat de arme kindertjes ook daar mogen sporten en dan met kortingspas of iets in die geest!

Wat ik wil zeggen is dat het me heel erg zou verbazen als Jeugdland niet verpatst wordt. Ik hoop dat ik ongelijk krijg! Graag zelfs!

Posted by Tess  on  07/29  at  10:54 PM


Er is een hoop gaande over Jeugdland>Ik heb het idee,dat er nu investeerders wordengezocht voor het gebruik/bouw van de opstal.Dus zou het zo kunnen zijn dat er b.v. een sportschool gebouwd gaat worden door een private partij.En dat deze toegankelijker wordt gemaakt via de stadspas.Ik
zou het graag anders zien.Zodat het meer doelen diend. multifunctioneler,meer voor minder dus…Ik zou graag zien dat het meer gericht was op het meest belangrijke doel.jongeren motiveren in zelfdoen en zelf ontwikkeling,dat het een stageplaats word,en dat er arbeids kansen gerealiseerd worden voor een groep met de visie,zelf een voorbeeld funktie te bekleden.

Posted by Anneke  on  08/01  at  10:23 PM


Naam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken