homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

Thema-Lunch Opoïden en verslavend medicijngebruik

nnn0Medicijnen kunnen verslavend werken. Niet iedereen is hiervan op de hoogte en daarom organiseerde de Assadaaaka Community een Thema-Lunch waarbij uitgebreid voorlichting werd gegeven. Ook werd diepergaand ingegaan op de opdracht van de landelijke Taakgroep Opoïden.

Eerder vroeg demissionair staatssecretaris van Volksgezondheid Blokhuis de Taakgroep Opoïden om haar campagne met een jaar te verlengen. De Rijksoverheid wil voorkomen dat er in ons land Amerikaanse toestanden ontstaan rond medicijnverslaving en de daarmee samengaande gezondheidsrisico’s beperken.

Artsen schrijven steeds minder verslavende medicijnen voor nu de werking van sommige medicijnen steeds duidelijk op de kaart komt te staan dankzij baanbrekend wetenschappelijk onderzoek. Verslavende medicijnen zijn onder anderen: oxycodon, fentanyl, morfine en buprenorfine. De Bijwerkingen kunnen verslavend werken.
Er zijn ruim zeshonderduizend burgers in Nederland die medicijnen voorgeschreven krijgen met verslavende bijwerkingen. Bijwerkingen van Opoïden kunnen de volgende zijn; beïnvloeding van het rijgedrag, obstipatie, verslaving of het stoppen is lastig en leidt tot onrust trillingen, misselijkheid, zweten of diarree. Daarnaast zijn er nog circa driehonderd duizend tramadolslikkers.

Sinds 2018 nam het aantal ziekenhuisopnamen als gevolg van het verslavend medicijngebruik zienderogen toe. De opnames in Nederlandse verslavingsklinieken nam daarenboven nog forser toe, hetzelfde geldt voor het aantal meldingen van overdoseringen.

Met circa 110000 morfine gebruikers is de populatie mogelijk medicijnverslaafd rakende burgers veel te groot.

De staatssecretaris riep de Nederlandse huisartsen op om zorgvuldiger na te denken over de medicijnen die zij aan patiënten voorschrijven.
Door de covid pandemie zijn de Amsterdamse huisartsen overbelast, hierdoor bestaat de vrees dat zij minder oog zullen hebben voor de verslavende middelen die zij voor kunnen schrijven. Immers, in een situatie waarin burgers meer thuis verblijven is er minder zicht op het medicijngebruik.

Door de opname van Covidpatiënten in de ziekenhuizen, worden operaties uitgesteld. Hierdoor kunnen gedwongen zijn om langer dan gewenst Opoïden te moeten gebruiken.

Dankzij het werk van de landelijke Taakgroep Opoïden is sinds 2018 het gebruik van Opoïden met ruim negen procent gedaald. Deze lijn wil de Taakgroep vasthouden, ook in een periode van pandemie.

Opoïden worden vooral toegepast bij de pijnbestrijding. Bijvoorbeeld vanwege pijn bij kanker. Of bij post-operatieve pijn, chronische pijn of lage rugpijn. Soms ook bij artrose. Patiënten blijken vaak ontevreden te zijn over de hoeveelheid informatie die zij van hun huisarts ontvangen over de werkingen bijwerkingen van een medicijn. 
Door de toenemende groep ouderen in onze samenleving zal het gebruik van Opoïden naar verwachting enorm toenemen. Het is aan de kritische patiënt om de verslavende werking van medicijnen te analyseren, zelf te besluiten over welke medicijnen men tot zich neemt. En welke gevolgen deze met zich meebrengen
.
Door: Ahmed el Mesri, voorzitter en Rabbijn Simon Bornstein, geestelijk verzorger

Gepost door ahmed
Agenda • (0) CommentaarPermalink



Naam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken