homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

Civic nog door één deur met Assadaaka?

Mijn metgezel en ik komen binnen, in “productiehuis” (dat is een buurthuis) de Meevaart. Het is er gezellig druk. Ik herken er mijn onderbuurman in een groot, gemêleerd gezelschap en zwaai. Assadakaa-opperhoofd Ahmed is er ook, met zijn charmante vice-voorzitster Caroll. We raken aan de praat. Zat hij niet vroeger in dat andere kantoor? Daar moesten ze uit, naar een ander kantoortje, aan de andere kant van de inloopruimte. En na een tijdje moesten ze weer terug en even later weer opnieuw in het kantoortje waar we zaten. Hmm.

Ik wil Ahmed mijn nieuwste software-kunsten laten zien en wijs naar de twee flatscreens op het bureau.Heel moderne computers, zeker in vergelijking met de grijze bakbeesten van vorig jaar. “Nee, daar mogen we niet aankomen. Die zijn van Civic.” Oh. De Nederlandse les is afgelopen en de leraren drommen het kantoortje binnen. We zitten er met 7 opgepropt.

Ik vertel trots dat ik eindelijk langs kon komen. “Ik kan bijna nooit. Maar Assadaaka kan altijd, zeker op woensdagavond.”
Maar, zo vertelt een van de omstanders mij, ik had nog mazzel. De deur was bij aankomst op slot geweest deze avond, en ze moesten erg veel moeite doen om de sleutel te bemachtigen, via via. Anders hadden we allemaal voor een dichte deur gestaan. Verbaasd kijk ik naar de grote hoeveelheid mensen in de inloopruimte.
“Ja, zo gaat het steeds.” Caroll vertelt dat ze iedere dag bezig is met “brandjes blussen. Van Civic mogen ze nog maar 3 lokalen tegelijk gebruiken. En maximaal 3 avonden. Maar die andere organisaties zijn er haast geen. De enige organisatie die Assadaaka langs heeft zien komen zijn de hangmannen. Zij kwamen alleen langs om gratis koffie te drinken.”
Ahmed vult aan: “In het weekend en ‘s avonds na tienen wil Civic de deur sowieso dicht, want dan is er geen professionele beheerder beschikbaar. Dat is zonde van het gebouw. De huur is betaald. Assadaaka heeft de afgelopen 5 jaar het pand beheerd en dat ook aan Civic aangeboden, maar dat wil Civic niet. En nu gaat zelfs op de dagen dat we hier mochten zijn, de deur dicht”

Maar er gloort hoop aan de horizon. Vanmiddag om 2 uur heeft Assadaaka een afspraak met Wethouder Jan Hoek. Jan Hoek is de wethouder van Welzijn, die Civic heeft verkozen na een aanbesteding.



De multiculturele vriendschap vereniging Assadaaka verdient steun van de politiek, maar die verwijst de vereniging door naar Civic.

En waarom eigenlijk? Want Civic maakt Assadaaka het leven zuur. Dat is de manier om vrijwilligers te demotiveren.

Het wordt tijd dat Assadaaka weer een eigen pand krijgt, net zoals vroeger. Assadaaka bereikt mensen die de professionals van Civic niet bereiken; hun cursus Nederlandse taal zit wel vol.

Gaat wethouder Jan Hoek helpen? Ik ben benieuwd…

PS: Op het Makassarplein staat het gebouwtje van het voormalig kinderdagverblijf al tijden leeg. Zou dat niet een goede locatie zijn?

Reactie: 1 gepost door:Robert van den Heuvel  op  01/09  om  02:00 PM


Van jouw stichting heb ik nog nooit gehoord. Schrijf er eens een stukje over.

Assadaaka bereikt heel veel mensen die nooit naar Civic zullen gaan.

Reactie: 2 gepost door:Robert van den Heuvel  op  01/09  om  10:37 PM


Laat ze Ahmed gewoon de sleutel van de Meevaart geven en het beheer.Hij weet het zeker goed in te vullen en eventueel met anderen te delen…

Kom op stadsdeel en Civic STEUN Assadaaka!!!
En geef ze waar ze al lang recht op hebben.

Reactie: 3 gepost door:Anneke  op  01/10  om  12:32 AM


@“die nooit naar Civic zullen gaan”, dat klinkt een beetje alsof ze zouden concurreren maar dat is juist niet zo.

Civic, of althans die productiehuizen, zijn niet bedoeld voor de mensen die welzijnswerk nódig hebben, maar voor mensen in de buurt die een straatfeest willen met een bescheiden bijdrage van het stadsdeel. Zo wordt al het migrantenwerk, computercursussen en ouderenzorg en dergelijke de nek om gedraaid. De vraag is in hoeverre dat aan Civic ligt en in hoeverre aan het budget dat ze beschikbaar is gesteld.

@geldkwestie,
het gaat hier niet om dat Assadaaka geld nodig zou hebben. Integendeel, ze willen gewoon van de ruimte gebruik maken die ze al jaren gebruiken en die, als ze die niet gebruiken, gewoon leeg blijkt te staan.
Want zo veel organisaties hebben zich echt niet aangemeld om bij Civic voor een schijntje vergoeding iedere woensdag een vrijwilligerstaak te runnen in een lokaal in de Meevaart.

Reactie: 4 gepost door:ZaZkia  op  01/10  om  02:06 AM


Ik ben nieuwsgierig welk resultaat het overleg tussen Assadaaka en wethouder Jan Hoek heeft opgeleverd.

Reactie: 5 gepost door:Robert van den Heuvel  op  01/10  om  11:43 AM


Beste mensen, buurtbewoners, lieve vrienden,

Wij weten het niet meer.
Assadaaka heeft alle wegen bewandeld wat er bewandeld moest worden. Wij zijn nu aan het einde ons Latijn.
De ontmoeting met de Wethouder dhr Jan Hoek was aangenaam maar meer ook niet.
Er is een gesprek gaande tussen CIVIC en het stadsdeel.
De weekenden blijft het buurthuis de Meevaart voor de buurtbewoners voorlopig dicht.
Assadaaka, Onze Hoop, SIZIN en NOMA betreuren dit besluit van CIVIC ten zeer.

Reactie: 6 gepost door:Mesri  op  01/10  om  03:02 PM


Het is toch raar om het weekend te sluiten, terwijl dan de meeste mensen tijd hebben voor activiteiten.

Als ik Assadaaka was zou ik een brandbrief schrijven naar alle fractievoorzitters.

En als dat niet helpt zou ik een leegstand pand kraken!

Reactie: 7 gepost door:Robert van den Heuvel  op  01/10  om  04:25 PM


Assadaaka ontving een brief van de beheerders van het gebouw waarin een aantal nieuwe maatregelen blijkt. De maatregelen zijn zodanig dat Assadaaka met haar brede activiteitenpakket het onmogelijk kan klaren op de aangekondige wijze. Voor uitgebreider uitleg verzoeken wij u de bijlage te lezen wat de tekst was bestemd voor het inspreken tijdens de politieke avond op 9 december 2008 in Stadsdeel Zeeburg.

Voorleestekst sprekershoek politieke avond stadsdeel Zeeburg 9 december 2008

Als het aan Civic ligt is het gedaan met de participatie van Assadaaka in De Meevaart in 2009. Deze bewoners zijn vrijwilligers die met hun belangeloze inzet bijdragen aan de sociale cohesie in de buurt. Geformeerd in een vereniging zijn ze 4 avonden in de week aan het werk in het voormalige buurthuis. De activiteiten zijn Nederlandse taallessen, spreekuren, toneel, dans, themabijeenkomsten en voorlichtingsbijeenkomsten. Dit doet Assadaaka al jaren en al jaren geniet Assadaaka van haar bekendheid over haar activiteiten. Daarbij is Assadaaka een plaats waar mensen zich welkom weten en zich uitgenodigd voelen om mee te doen aan doelgerichte activiteiten die de integratie en emancipatie bevorderen. Met behoud van eigenheid in persoon en achtergrond. ‘Van lijden naar leiding nemen over het eigen leven’ is daarbij een belangrijk motto.
Mensen uit verschillende culturen en van over de gehele wereld, mensen van verschillend ras en sekse of seksuele geaardheid, mensen met en zonder handicap, met verschillende geloofsovertuigingen, uit verschillende lagen van de bevolking en van verschillende opleidingsniveaus komen of werken bij Assadaaka.
Uitgangspunt blijft de Nederlandse/Amsterdamse samenleving en de Nederlandse taal.
Assadaaka heeft honderden leden en ze werkt met tientallen vrijwilligers. Een groot deel bestaat uit oorspronkelijk Nederlandstaligen. Dit bevordert wederzijds de integratie. Assadaaka hecht ook veel belang aan samenwerking met andere organisaties.

Misschien is dit allemaal wel over in 2009. Assadaaka ontving een brief van de beheerders van het gebouw waarin ze haar activiteiten uitvoert, De Meevaart. In de brief wordt gemeld dat pas sprake is van verlenging van de gebruikersovereenkomst als de onbetaalde rekeningen en de ingestelde borgsom van 200 euro zijn betaald. Ook wordt aangekondigd dat in 2009 max 3 ruimtes per dagdeel voor 3 momenten in de week gebruikt mag worden. Dat het voormalige buurthuis voortaan in de weekenden gesloten is en dat de sluitingstijd is gewijzigd van 22.30 naar 22.00 uur.

Aan geen van deze maatregelen voldoet Assadaaka. Immers ze heeft inderdaad een paar onbetaalde rekeningen. De vereiste borgsom weigert ze te betalen omdat ze dat niet vind passen in het welzijnsgebeuren en haar activiteitenpakket is zo breed en zo divers dat ze niet genoeg heeft aan 3 ruimtes per dagdeel voor 3 momenten in de week.
Op zo´n korte termijn, de brief is van 20 november, is het niet mogelijk om andere oplossingen te regelen.

Voor de taallessen heeft ze al 3 ruimtes nodig. Dan is er een ruimte nodig waar de organisaties vergaderen waar ze mee samenwerkt. Ze heeft een ruimte nodig voor toneel en dans. Ze heeft ruimte nodig voor de spreekuren. Ze heeft ruimte nodig voor de grote bijeenkomsten. De inloopruimte is nodig voor de pauzes, als ontvangst en wachtruimte en als inloophuiskamer. De keuken heeft ze nodig voor haar kookprojecten en om de vrijwilligers, bezoekers en leden te voorzien van een hapje en een drankje. Op zondag heeft Assadaaka meestal haar grote bijeenkomsten.

De onbetaalde rekeningen heeft ze al op mondelinge en schriftelijke wijze in twijfel getrokken. Het gaat over het gebruik van het aantal koffiemuntjes en het aantal gemaakte kopieën. De registratie hiervan is mild gezegd dubieus te noemen . Iedereen deed maar wat. Assadaaka heeft toegezien hoe willekeurig de telling kon zijn. Aan het eind van een avond kreeg zij geen overzicht van haar verbruik, het was te gemakkelijk voor een ander om verbruik op haar conto te schrijven. Nu verkeert Assadaaka in de veronderstelling dat zij ook voor andermans rekening opdraait . Assadaaka heeft om een waterdicht systeem gevraagd. Civic heeft maatregelen aangekondigd, we zouden bonnetjes moeten tekenen maar in de praktijk gebeurt het niet.

Al vanaf het begin was het mis tussen de chemie van Assadaaka en Civic. Ze heeft al wat bijltjes gehakt met Civic. En na de laatste keer hoopte Assadaaka de strijdbijl te begraven maar helaas telkens doet zich weer iets voor dat de ergernissen doet oplaaien. Ze zou zich bemoeien met het beheer, ze zou ongeautoriseerd aan computers zitten, ze zou onbedoelde feestjes organiseren. En telkens weer bleek hier achteraf niets van waar te zijn. Allemaal gebaseerd op valse insinuaties.

Assadaakas 1ste strijd ging over het kantoor waar ze al jaren werkte. De beheerders eisten het op onder de noemers ‘wij hebben recht op eigen werkruimte’ en ‘er mogen niet meer dan 2 personen in het kantoor’. 2 actieve vrijwilligers afhankelijk van rolstoel werden gemaand dat ze in een ontoegankelijke lift naar een ontoegankelijke flexruimte op de bovenste etage moesten wijken. Dat ging niet zonder slag of stoot. Assadaaka heeft moeten vechten voor de kantoorruimte op de beganegrond en de beheerders kregen hun kantoor in eigen beheer. De maatregel die Civic tegen Assadaaka gebruikte, dat er niet meer dan 2 personen in het beheerderkantoor mochten wordt met handen en voeten getreden. En dat het gebouw alleen door betaald Civicpersoneel beheerd mag worden roept om vraagtekens. Nu wordt het beheerderkantoor niet alleen door de dagdeelbeheerder als werkruimte gebruikt maar ook door derden onbekend mannelijk volk. Op de dagdeelbeheerder na is geen van deze mannen in dienst van Civic. Wat ze echt doen in het beheerderkantoor doen is een raadsel. Ze zitten achter de computer of keuvelen met elkaar, bellen of drinken iets. En als de dagdeelbeheerder even niet kan dan vraagt hij aan vrijwilligers van Assadaaka om ff waar te nemen. Soms was er helemaal geen sprake van beheer, werd ze aan haar lot over gelaten en nam Assadaaka het zelf waar. De vrijwilligers van Assadaaka moesten ook de vragen beantwoorden of de personen de weg wijzen die op dat moment niet bij een civicbeheerder terecht konden. En als je rolstoelafhankelijk bent is het altijd de vraag of er een beheerder naar beneden komt om de deur open te doen. Said doet het wel, bij de ander hangt het van zijn stemming af. In de regel weigert hij het voor 90% van zijn tijd.

Veel vrouwen bleven ineens weg toen de sfeer in het gebouw ineens veranderde in grimmig. Vreemde mannen bleven hangen in de inloopruimte of achter de bar, observeerden de bezoekers en soms werd luidruchtig in een niet Nederlandse taal met elkaar gediscussieerd.

Assadaaka heeft al bewezen dat ze in alle opzichten voldoet aan de speerpunten uit de Wmo. Bewonersparticipatie, vrijwilligerswerk, deelname aan de maatschappij. Ook heeft ze bewezen haar


bijdrage te leveren aan de Civil Society en de sociale cohesie. Bezoekers en politici hebben al talloze bijeenkomsten bijgewoond, meegepraat en meegegeten. Assadaaka is controversieel. Zij durft samen te werken met minderheidsgroeperingen waar veel migrantenorganisaties nee tegen zeggen. Assadaaka durft taboes te doorbreken. Assadaaka laat zich niet leiden door religie of culturele tradities die obstakels opwerpen. Assadaaka is letterlijk multicultureel, multireligieus en multifunctioneel.

Assadaaka maakt gebruik van een deel van De Meevaart niet alleen omdat ze als vrijwilligersorganisatie daar recht op heeft maar ook omdat er geen ander gebouw is in het stadsdeel dat beschikbaar is voor de activiteiten van Assadaaka. Er is maar één gebouw beschikbaar waar teveel organisaties herbergt moeten worden. Nu dreigt weer een het volgende conflict. Sommigen van u hebben de stukken hierover in kopie gekregen. Natuurlijk willen wij met de wethouders hierover praten. Toch vinden wij het jammer dat het steeds zo moet. Liever willen wij in harmonie in De Meevaart gewoon werken aan waar we voor staan en niet telkens over de futiliteiten vallen. In 2009 willen wij op dezelfde werkwijze verder, wij hebben ook hetzelfde programma ingediend bij Civic. Maar daar hebben wij nu al antwoord op gekregen. Maximaal 3 ruimtes daar moet deze vereniging van bewoners, van vrijwilligers, van Amsterdammers, met haar brede multiculturele, multireligieuze en multifunctionele activiteiten, het mee doen. Dat wordt dus slikken of stikken!

Maar dat is niet de goede aanpak. Daarom komen wij met het volgende voorstel:
1.  laten wij aansluiten bij het gesprek dat Stadsdeel Zeeburg, Civic, Assadaaka, Onze Hoop en Zin hadden op 28 april j.l.
2.  aansluitend daarop komen wij met het volgende concrete voorstel:
de gebruikersovereenkomst 2008 van Civic Zeeburg met Assadaaka wordt voortgezet in 2009. Daar worden de volgende punten aan toegevoegd:
?  eens in de 3 maanden vindt er een evaluatie-gesprek plaats van het bestuur van Civic met het bestuur van Assadaaka. Hierin worden de volgende zaken behandeld:
?  wat is goedgegaan in de afgelopen maand
?  wat is volgens Civic verkeerd gegaan
?  wat is volgens Assadaaka verkeerd gegaan
?  over welke punten komen Civic en Assadaaka tot een gemeenschappelijke oplossing
?  over welke punten is er een onoplosbaar verschil van mening tussen Civic en Assadaaka
?  de notulen van dit evaluatie-gesprek worden toegestuurd aan
?  de Wethouder welzijn/civil society en zijn medewerkers, met het verzoek om een besluit te nemen over de punten waar Civic en Assadaaka van mening verschillen
?  de gebruikersovereenkomst 2010 van Civic Zeeburg met Assadaaka zal rekening houden met de conclusies die in 2009 in overleg met de Wethouder welzijn/civil society zijn genomen.

Mag dit voorstel op korte termijn worden besproken met de Wethouder en met Civic?

(Brief met bijlagen werdt overhandigd aan Jan Hoek)

Reactie: 8 gepost door:Mesri  op  01/10  om  04:55 PM


Het is in élk geval eeuwig zonde als een buurthuis
(voor de VVD-ers onder ons; waarvoor de belastingbetaler ook in het weekend huur moet betalen!!)
‘s avonds en in het weekend op slot moet. Terwijl er zo weinig ruimte is.

Betalen wij nu voor leegstaande buurthuizen?

Reactie: 9 gepost door:ZaZkia  op  01/11  om  12:25 PM


Gesprek Assadaaka, Onze Hoop, Zin met Civic en Stadsdeel Zeeburg 28 april ’08 11.30 –12.30

Zei de Wethouder als slot…

Ik heb me gestoord aan de communicatie de laatste weken, ik heb er last van als wethouder. Jullie hebben de suggestie gewekt te worden weggetreiterd uit het buurthuis. Dat is niet aan de orde.
El Mesri geeft Jan Hoek gelijk, maar vraagt hem zich te verplaatsen in zijn organisatie. Zij ondervinden dagelijks problemen met hun lijf, en zijn niet zo sterk als de wethouder. Hij zegt dat ze allemaal vrijwilligers zijn en het wél hebben ervaren als getreiter. Op verschillende manieren is geprobeerd dit aan te kaarten met brieven en notities.

Jan Hoek merkt op dat er geen behoefte is oude koeien uit de sloot te halen. Maar als je echt iets wil, richt je dan tot het stadsdeel. Hij sluit af met het voornemen vooruit te kijken, het was een goed gesprek en er komen concrete afspraken tussen civic Assadaaka met als doel de ergste drempels in de Meevaart weg te nemen.

En het gevolg nu, zijn de drempels maar groter en groter geworden.
De weekenden is het buurthuis dicht voor de buurtbewonners en minder uren voor door de weeks.

Reactie: 10 gepost door:Mesri  op  01/11  om  12:37 PM


Ik en nog veel mensen willen zeker niet mee betalen aan leegstaande buurthuizen?

Reactie: 11 gepost door:Mesri  op  01/11  om  12:42 PM


Hoe moeilijk is het om Assadaaka de sleutel van de Meevaart geven en het beheer?

Sociale cohesie in Zeeburg? Wie in ons stadsdeel iets wil bereiken kan dat kennelijk niet in onderling overleg met het bestuur.
Wie zich daar niet bij neerlegt rest niets anders dan de publiciteit te zoeken en actie te voeren!

Reactie: 12 gepost door:Robert van den Heuvel  op  01/11  om  01:03 PM


De participatie van deze groepen is van groot belang in dit stadsdeel waar veel diversiteit woont.
Als Assadaaka weg blijft, waar moeten de mensen die allang geïsoleerd zijn en ook deze groepen buurtbewoners die tussen wal en schip geraakt zijn die geen enkel instanties hun kan bereken dan Assadaaka/Onze Hoop (migranten met een handicap of chronische ziekte en hun families?)
Buurthuis de Meevaart is net genoeg voor het werk wat Assadaaka/Onze Hoop in deze buurt 16 uur per dag (wat hard nodig is) wil gaan doen voor de buurtbewoners.

Reactie: 13 gepost door:Mesri  op  01/11  om  02:05 PM


De vereniging Assadaaka, die een brug altijd wil slaan tussen allochtonen en autochtonen, hoopte zo met het doorbreken van taboes, burgers die anderen niet makkelijk aanspreken een stapje dichterbij elkaar te brengen.
Assadaaka is een multiculturele vereniging die zich inzet voor participatie, integratie en de sociale cohesie in deze multiculturele samenleving.
Laten we met zijn allen aan een mooie buurt, Amsterdam, Nederland werken

Reactie: 14 gepost door:Mesri  op  01/11  om  02:27 PM


Assadaaka is wel een organisatie die vooroordelen ontkracht en stereotypen doorbreekt. Bij Assadaaka zijn namelijk krakers te vinden die niet behoren tot de links-activistische autonomen. Er zijn ook gehandicapte migranten te vinden die juist bijzonder autonoom en alles behalve weerloos zijn. Deze diversiteit van burgers maakt Assadaaka tot een interessante organisatie die duidelijk het heft in eigen handen neemt.
Assadaaka is een vereniging die al zo n twintig jaar actief is in het stadsdeel en geheel wordt gerund door maar 80 vrijwilligers.

Reactie: 15 gepost door:Mesri  op  01/11  om  02:41 PM


Assadaaka staat voor goed burgerschap.
Assadaaka is een plek waar mensen, allochtoon en autochtoon, elkaar ontmoeten. Een ieder die daarom vraagt wordt geholpen. Veel mensen vinden hier rust en krijgen de mogelijkheid om zich te ontwikkelen. Het hart van de werkmethode is dat er veel autochtone vrijwilligers geplaatst worden om de integratie wederzijds te bevorderen. Dat zijn er wel zo’n 60.
Ahmed El Mesri, voorzitter Assadaaka 33 jaar na mijn eerste stap op Amsterdamse bodem is het mijn wens dat de visie van Assadaaka m.b.t. het migratievraagstuk, als leidraad gebruikt wordt in Amsterdam/Nederland. Dat we tot gezamenlijk beleid komen, dat een breed draagvlak vindt onder de gehele Amsterdamse/Nederlandse bevolking.
‘I Amsterdam’ geldt dus ook voor mij. Daar ben ik trots op. Ik doe 100% mee en samen met Assadaaka wil ik een brug zijn tussen allochtonen en autochtonen’. Wij zijn immers allemaal Amsterdammers!

Reactie: 16 gepost door:Mesri  op  01/11  om  02:51 PM


Wat doet Assadaaka voor deze groep?

Doel
De bestaanskwaliteit van migranten met een handicap of chronische ziekte te verbeteren en hun welbevinden te bevorderen.

Specifieke doelstelling
Zelforganisatie en belangenbehartiging/empowerment;
- Terugdringing van het sociaal isolement;
- Armoedebestrijding.

Activiteiten
- Lotgenotencontacten in een voor gehandicapten toegankelijke ruimte;
- Periodieke themabijeenkomsten;
- Spreekuur (juridisch, psychisch, medisch/sociaal, migrantenproblematiek, Wet Maatschappelijke Ondersteuning), informatie en doorverwijzing voor migranten met een handicap of chronische ziekte;
- Begeleiding van migranten met handicap of chronische ziekte door lotgenoten en vrijwilligers; zelfhulp;
- Deskundigheidsbevordering vrijwilligers comité Onze Hoop;
- Diverse voorlichtingen en trainingen voor mensen uit de doelgroep; mondigheidstrainingen en voorlichtingen van het Informatie en Klachtenbureau Gezondheidszorg (IKG) en aanverwante diensten van de patiënten- en gehandicaptenorganisaties;
- Overleg met beleidsmakers, maatschappelijke organisaties en politici;

Trefwoorden bij deze activiteiten zijn:
-  Zelforganisatie/empowerment;
- Laagdrempeligheid;
- Lotgenotencontacten;
- begeleiding door vrijwilligers/zelfhulp.

Reactie: 17 gepost door:Mesri  op  01/11  om  03:01 PM


DE PLAATS VAN ASSADAAKA IN DE BUURT - AMSTERDAM

20 maart 2008
Lies Bierenbroodspot 2008 Docent NT2 en actief bij Assadaaka betrokken sinds 2005

Assadaaka = vriendschap
De plaats van Assadaaka in de buurt, en in breder verband in de Amsterdamse samenleving, komt meteen al tot uitdrukking in de betekenis van het woord Assadaaka: dit komt uit het Arabisch en staat voor vriendschap, eenheid en solidariteit.


De doelstellingen van Assadaaka
Opgericht in 1991 door Ahmed El Mesri, de voorzitter, is Assadaaka inmiddels uitgegroeid tot een vereniging van naam zowel in Zeeburg en Oost als in andere stadsdelen van Amsterdam en daarbuiten.
Als multiculturele vereniging wil Assadaaka vooral een organisatie zijn die verschillende groeperingen in de samenleving, in de buurt, samenbrengt om zo het begrip over en weer te bevorderen. Daarbij wil Assadaaka een plaats zijn waar mensen zich welkom weten en zich uitgenodigd voelen om mee te doen aan doelgerichte activiteiten die de integratie en emancipatie bevorderen, met behoud van eigenheid in persoon en achtergrond. ‘Van lijden naar leiding nemen over het eigen leven’ is daarbij een belangrijk motto.
Mensen uit verschillende culturen en van over de gehele wereld, mensen van verschillend ras en sekse of seksuele geaardheid, mensen met en zonder handicap, met verschillende geloofsovertuigingen, uit verschillende lagen van de bevolking en van verschillende opleidingsniveaus.
Uitgangspunt blijft de Nederlandse/Amsterdamse samenleving en de Nederlandse taal.
Assadaaka heeft honderden leden en ze werkt met tientallen vrijwilligers, waarvan een groot deel bestaat uit oorspronkelijk Nederlandstaligen. Dit bevordert wederzijds de integratie.
Assadaaka hecht ook veel belang aan samenwerking met andere organisaties.


Voor wie is Assadaaka?
Assadaaka is er voor ieder met belangstelling voor de buren en de buurt en voor de ander en het andere. En meer specifiek is Assadaaka er voor
-  mensen die de weg (nog) niet kunnen vinden in de Nederlandse
samenleving of die in een voortraject zitten van integratie;
-  mensen die al bezig zijn te integreren in de Nederlandse samenleving en
die daar raad en steun bij kunnen gebruiken;
-  mensen die de Nederlandse taal (verder) willen leren en de Nederlandse samenleving verder willen leren kennen: zij kunnen daarvoor terecht kunnen bij de Taalwinkel van Assadaaka. Jaarlijks voor zo’n 250 leerlingen taallessen en lessen kennis van de Nederlandse samenleving door vrijwillige NT2-docenten;
-  mensen voor wie het meedoen in de samenleving niet vanzelfsprekend is en die vaak in een geïsoleerde positie verkeren waar ze niet gemakkelijk op eigen kracht uit kunnen komen;
-  vrouwen uit andere dan de Nederlandse cultuur die bezig zijn zich te ontwikkelen en te emanciperen;
-  gehandicapten en chronisch zieke migranten die ondersteuning, advies en onderlinge verbondenheid hard nodig hebben om zich te kunnen handhaven en zich te laten horen
(o.a. in het comité Onze Hoop);
-  mensen die de weg niet weten naar de beschikbare loketten en instanties;
-  mensen die van huis uit de Nederlandse nationaliteit hebben, die met en tussen mensen van andere komaf leven en die met allerlei vragen leven waarop samen met anderen gezocht kan worden naar antwoorden.

Een belangrijke pijler van het werk van Assadaaka is het werk in het kader van de nieuwe WMO. Vanaf de invoering van deze nieuwe wet heeft Assadaaka een speciaal spreekuur ingesteld en zijn er regelmatig (maandelijks) bijeenkomsten waar voorlichting wordt gegeven en waar mensen met hun vragen kunnen komen over de invoering van de WMO.


Wat Assadaaka biedt
Assadaaka biedt een plaats waar al deze mensen terecht kunnen om elkaar te ontmoeten en waar het ze vrij staat om met hun persoonlijke vragen en noden te komen. Hetzij in persoonlijk contact met de leden en bezoekers van Assadaaka, met Ahmed de voorzitter als drijvende kracht en inspirator en met talloze vrijwilligers. Maar vooral ook door het meedoen aan de beschikbare activiteiten binnen Assadaaka, zoals
-  taallessen en lessen kennis over de Nederlandse samenleving
-  gespreksgroepen
-  sport- en danslessen
-  het bezoeken van de spreekuren (juridisch-medisch en algemeen)
-  muziek- en theatergroepen
-  computerclubs
-    ontmoetingsbijeenkomsten voor migranten met een handicap of chronische ziekte
-  ontmoetingsbijeenkomsten met andere belangenorganisaties
-    allerlei informatieve en/of feestelijke bijeenkomsten, zoals discussieavonden,      Iftars,
-  themadagen, stille tocht (4 mei), enzovoort.

Tevens biedt Assadaaka steun aan ouders van kinderen met taalproblemen op school. Dit Initiatief onderwijs Assadaaka bestaat uit een groep buurtbewoners die regelmatig samenkomen om ideeën uit te wisselen en zelf als vrijwilligers ouders te ondersteunen. Er vindt ook een uitwisseling plaats met de Taalwinkel en met Ahmed El Mesri.

Laagdrempelig en toegankelijk
Het moge duidelijk zijn dat Assadaaka er is voor en met de buurt en dat het van groot belang is dat Assadaaka letterlijk en figuurlijk laagdrempelig is en blijft. Dat iedereen er gemakkelijk kan binnenlopen en zich gezien, gehoord, gesteund en aangespoord weet waar dat nodig is. En dat de uitstraling van veiligheid, vertrouwen en solidariteit te allen tijde gewaarborgd kan blijven. Want dat is a.h.w. het uithangbord waarop buurtbewoners binnen durven komen. En blijven komen.

De huisvesting en de toekomst
Assadaaka kampt al jaren met een ontoereikende huisvesting voor haar activiteiten. Voor het grootste deel wordt nu gebruik gemaakt van De Meevaart in de Balistraat, maar slechts voor enkele avonden per week. En sinds 1 januari jl. is zelfs dat onzeker en onduidelijk.
Er is dringend behoefte aan een volwaardige plek die aan het werk van Assadaaka alle recht doet en ook mogelijkheden biedt tot uitbreiding van haar activiteiten.
Zo is er behoefte aan kantoorruimte, een spreekruimte, lesruimtes, een computerruimte, een inloopruimte voor grote voorlichtings- en discussiebijeenkomsten, een sportruimte en een keuken. Vanzelfsprekend zou alles toegankelijk en gebruiksvriendelijk voor gehandicapten moeten zijn.
Uiteraard is Assadaaka bereid haar ruimte te delen met andere, vergelijkbare organisaties, bijvoorbeeld in wisselende tijden. Maar het is hierbij wel van groot belang dat de doelstellingen van gelijkwaardige aard zijn en niet onderling strijdig in hun uitvoering.

Integratie kan pas succesvol plaatsvinden als er gelegenheid is elkaar te ontmoeten, elkaar en elkaars standpunten te leren kennen en te leren en uit te wisselen over de samenleving en de buurt waarin men nu leeft. Dit vraagt om een beweging van twee kanten.
Assadaaka biedt een buurtgerichte aanpak die mensen aanzet tot meedoen. Dit kan in de toekomst alleen blijven plaatsvinden als Assadaaka letterlijk de ruimte kan krijgen om haar belangrijke werk te blijven voortzetten en uitbreiden.
LIDMAATSCHAP
Iedereen kan lid worden van Assadaaka. Leden krijgen informatie over activiteiten, uitnodigingen voor vergaderingen, bijeenkomsten en feesten.
CONTACT
Internet: .(JavaScript must be enabled to view this email address), http://www.vriendschapassadaaka.web-log.nl
Voor informatie Ahmed El Mesri 06-10112691.
Voor correspondentie: Assadaaka
p/a Buurthuis “de Meevaart???, Balistraat 48 A, 1094 JN Amsterdam
Donaties:
ABN-AMRO nr. 48 93 34 997 t.n.v. Assadaaka

Reactie: 18 gepost door:Mesri  op  01/13  om  10:36 AM


Share |
Commenting is not available in this channel entry.

Terug naar de hoofdpagina

Zoeken


geavanceerd zoeken

Externe Links


Nieuwssites

Persoonlijke Sites

Overheid

Lokale Partijen

Overig