homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

Column Nico Salm: Ouderen in Zeeburg

Het aantal ouderen in Zeeburg groeit de laatste jaren. In mijn werk kom ik regelmatig bij ouderen op bezoek. Velen van hen wonen al jaren in het stadsdeel en dan met name in de Indische Buurt. Anderen zijn er onlangs komen wonen en hebben dan een woning gevonden in het Oostelijk Havengebied of IJburg. Er wordt o.a. voor IJburg gekozen omdat er bij de bouw en inrichting rekening is gehouden met mensen die minder valide zijn en/of zorg nodig hebben. Uit onderzoek komt naar voren dat de groep Turkse en Marokkaanse ouderen vaak specifieke problemen hebben. Ze hebben een aow-gat vanwege het feit dat ze niet vanaf hun 15e levensjaar in Nederland hebben gewooond.

Ook hebben ze vaak geen volledig pensioen. De Dienst Werk en Inkomen heeft daar wel aanvullende bijstand voor, maar vaak is deze voorziening niet bekend. Verder kampen ze vaak met gezondheidsklachten(diabetes, maag en hartklachten, zijn slecht ter been) waar ze geen raad mee weten. De kinderen gaan verder en bouwen hun leven op. Mantelzorg is een bekend fenomeen in deze gemeenschappen ook al noemt niemand het zo.
Het is nl. vrij normaal dat er voor de ouderen wordt gezorgd, maar ook daar komt een kanteling in omdat familieleden en kinderen ook hun eigen zorgen en leven hebben. Ooit zijn deze mensen hier naar toe gekomen met het idee terug te keren naar het land van herkomst, maar dat zit er vaak niet in. Is het dan een al kommer en kwel? Nee gelukkig niet. Moskeeen en zelforganisaties geven de mannen en vrouwen nog wel een redelijke daginvulling, maar de dagelijkse zorgen worden daardoor niet minder. Thuiszorg is niet erg bekend. En dan is er nog het huisvestingsvraagstuk. In Den Haag loopt er een experiment met een verzorgingshuis voor islamitische ouderen. Het Amsterdams Steunpunt Wonen is een project gestart om groepswoningen te realiseren.
Ik vind het belangrijk om na te gaan of er daar in Zeeburg ook behoefte aan is en hoe dat op niet al te lange termijn kan worden gerealiseerd. Tot zover wat gegevens uit het genoemde onderzoek. Het is duidelijk dat de aangehaalde problemen of delen daarvan ook spelen bij andere groepen ouderen. Zo was ik zondag bij een stedelijke bijeenkomst van de coordinatiegroep AOW voor Surinaamse Nederlanders waar en klip en klaar duidelijk werd gemaakt dat bij Surinaamse gemeenschap het AOW gat een groot probleem is. Een volle zaal van 600 mensen maakte aan de aanwezige 2e kamerleden dat de landelijke politiek aan zet is om het AOW gat aan te pakken. Al deze ouderen verdienen onze aandacht omdat ze onderdeel van onze samenleving zijn. Daarom organiseert de PvdA Zeeburg een politiek cafe om over dit onderwerp van gedachten te wisselen: wat zijn hun dromen, hun wensen en hun zorgen. En om te bespreken welke maatregelen er genomen kunnen worden.


Volgende post: Verslaafd?

Vorige post: Vroegste Zomerse Dag


Je kan er ook zelf over meepraten in het caf?:
http://www.zeeburg.nu/agenda/comm/26_4_ouder_worden_in_zeeburg/

Reactie: 1 gepost door:Tess Jungblut  op  04/17  om  12:21 AM


Ik was een tijdje terug bij TYDM, de turkse ouderenorganisatie aan de Balistraat, toen was er net een interview met een dame van het parool, wat ik verder nooit meer in de krant heb teruggezien.
Daar vertelden de ouderen al dat ze rondkwamen van een zeer beperkt bedrag. Niet alleen hun pensioen is korter, maar ook hun WAO. Ze hebben immers geen premie afgedragen in de tijd dat ze in Turkije woonden.

Een paar hadden met zijn 2 niet meer dan 800 euro per maand, terwijl ze veelal nog in de huizen wonen waar ze ooit een gezin onderhielden, met hoge huren.
Bovendien lagen ze steeds overhoop met allerlei instanties door het invullen van verkeerde formulieren en ook omdat fouten niet snel kunnen worden rechtgezet per telefoon. De dienstdoende ambtenaar is al snel geneigd de hoorn erop te gooien.
Toen ik er was, zwaaiden ze met papieren en met brieven vol ambtelijke taal die ze met hun steenkolen-nederlands (toch heel goed, mijn tsjechisch is slechter) niet echt konden doorworstelen. Of ik even deze brief kon vertalen, bellen met de IND, waarom werd deze en deze vergunning ingetrokken? Oh verkeerde formulier ingevuld? Kon ik dan meteen een ander formulier aanvragen?

Ik denk dat er zeker behoefte is aan informatie over de DWI. Alleen al bij TYDM.

Reactie: 2 gepost door:zazkia  op  04/17  om  10:40 AM


Ja zazkia ik heb ook zulke ervaringen. Ik had inmiddels wel al een tweede huisje in la Douce France kunnen hebben als ik geld had gevraagd voor alle brieven en documenten die ik heb geschreven, vertaald en de mensen die ik heb begeleid hierin.

Ben ik nu dom bezig geweest?

Nee, ik was vrijwilliger in dienst en in naam van de koningin der Nederlanden en dat geeft me een verdomd rijk gevoel grin

Reactie: 3 gepost door:tess  op  04/17  om  11:07 AM


Share |
Commenting is not available in this channel entry.

Terug naar de hoofdpagina

Zoeken


geavanceerd zoeken

Externe Links


Nieuwssites

Persoonlijke Sites

Overheid

Lokale Partijen

Overig