homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

‘Nieuw kunst- en cultuurbeleid met ambitie’

Bron: Weblog Dennis Straat

Culturele en kunstzinnige activiteiten kunnen rekenen op een warm onthaal van het stadsdeelbestuur van Zeeburg. Het dagelijks bestuur wil een kunst- en cultuurbeleid voeren met ambitie. Dat staat te lezen in de nieuwe beleidsnota kunst- en cultuur, waarover de deelraad in oktober beslist.

In de afgelopen drie jaar hebben we ons cultuurbeleid naar een hoger plan getild. We hebben het Bertus Aafjesfonds in het leven geroepen en de Zeeburgse Cultuurprijs ingesteld, om een paar voorbeelden te noemen. In 2008   heeft het stadsdeel zo’n 100.000 euro besteed aan kunst en cultuur. Er ligt nu een stevig fundament, waarop we voort willen bouwen met het nieuwe kunst- en cultuurbeleid van een hoger ambitieniveau. Het is nodig dat stadsdeel een veel groter arsenaal aan instrumenten in handen heeft om de kunst en cultuur in Zeeburg nog beter te laten bloeien.

Het stadsdeelbestuur draagt een warm hart toe aan kunstzinnige en culturele initiatieven, die   bewoners onderling en met het stadsdeel binden. Met subsidies en faciliteiten wil het stadsdeel bewerkstelligen dat het aanbod en de toegankelijkheid van culturele activiteiten toenemen. Twee activiteiten hebben extra prioriteit in het komende jaar. In de eerste plaats cultuureducatie op de basisscholen. Zo kunnen kinderen bijvoorbeeld kennis maken met de culturele wereld door theatervoorstellingen bij te wonen en uiteenlopende instrumenten leren te bespelen middels workshops in een muziekschool. Het andere aandachtspunt is het culturele erfgoed van het Oostelijk Havengebied. Samen met een aantal betrokken organisaties wil het stadsdeelbestuur de historie van deze Zeeburgse wijk voor het voetlicht brengen bij grote groepen mensen.

Een ambitieus cultuurbeleid vraagt om meer geld. In Zeeburg is een aantal culturele initiatieven hard op weg naar een professionele organisatie. Wil het stadsdeel deze ontwikkeling ondersteunen met een structurele subsidie en met geschikte accommodaties? Dat zouden we moeten willen door extra geld in de stadsdeelbegroting op te nemen. Daarnaast stellen we de deelraad voor om een bepaald percentage in de begroting van bouwplannen en grootschalige herprofileringsprojecten te bestemmen voor kunst in de openbare ruimte. Het laten bloeien van kunst en cultuur is alleen mogelijk met extra geld. Anders blijven we steken op 2 euro die Zeeburg per inwoner uitgeeft aan kunst en cultuur. Dat is ver onder het Amsterdamse gemiddelde van 5 euro. De keuze van de deelraad is erg bepalend in hoeverre Zeeburg zijn culturele ambities waar kan maken.
Bron: Weblog Dennis Straat



Het andere aandachtspunt is het culturele erfgoed van het Oostelijk Havengebied. Samen met een aantal betrokken organisaties wil het stadsdeelbestuur de historie van deze Zeeburgse wijk voor het voetlicht brengen bij grote groepen mensen.

Daarvoor had je dus de douaneloods mooi kunnen gebruiken. Een van de laatst overgebleven gebouwen van het oude Oostelijk Havengebied.

Reactie: 1 gepost door:ZaZkia  op  10/11  om  01:05 AM


Share |
Commenting is not available in this channel entry.

Terug naar de hoofdpagina

Zoeken


geavanceerd zoeken

Externe Links


Nieuwssites

Persoonlijke Sites

Overheid

Lokale Partijen

Overig