homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

Risicogebied

Zaterdagmiddag 14 maart. Na de druilregen die niet op de buienradar te zien was, maar wel uit het raam (het beste weerbericht is uit het raam kijken, zoals mijn goede vader altijd zei), was ik naar de boekhandel op de Middenweg gefietst teneinde het felbegeerde Boekenweekgeschenk te verwerven door de aankoop van een boek. Om eerlijk te zijn, twee Boekenweekgeschenken door de aankoop van twee boeken. Een cadeautje (met geschenk) en een boek voor mezelf (met geschenk). Daar deden ze niet moeilijk over, ik kon gewoon in een keer betalen. De wereld is zo slecht nog niet, dacht ik nog.

In de Wijttenbachstraat werd ik door een groep agenten staande gehouden en tegen mijn zin gefouilleerd. Op verdenking van… Van het illegaal lospeuteren van twee Boekenweekgeschenken, misschien?

Nee hoor, vanwege het feit dat ik mij in een risicozone bevond. “Een noodgebied???, noemde de dienderes het. Daarom was door de Burgemeester besloten dat zij mij over het gehele lichaam mocht betasten. En mijn handtasje mocht uitpakken. Tenminste, dat zei ze. Ze snapte niet dat ik dat geen goede reden vond. En omdat ik dat nogal duidelijk verkondigde ging dat betasten ook niet echt zachtzinnig. Maar dat dubbele Boekenweekgeschenk heeft ze toch mooi niet gevonden. Dat zat in mijn fietstas. En daar heeft ze niet gekeken.

Even later, voorbij het Muiderpoortstation stond er weer zo’n menigte opgeschoten agenten (m/v). Hier zelfs met twee meer dan levensgrote paarden. Daar mocht ik gelukkig doorfietsen en zo ben ik toch veilig met mijn twee Boekenweekgeschenken thuisgekomen.

De hele Indische buurt en delen van Oost-Watergraafsmeer zijn verleden jaar juli door de Burgemeester als risicogebied aangewezen. Dat betekent dat na een last van de officier van Justitie er op bepaalde plekken in het gebied voor een bepaalde tijd (maximaal 12 uur, verlenging mogelijk) tegen iedereen gebruik gemaakt kan worden van de bevoegdheid tot onderzoek aan kleding enz. Dat mag niet zomaar, in het bevel van de officier van Justitie moet staan welke feiten en omstandigheden het noodzakelijk maken om dit middel te gebruiken. De inhoud van dat bevel is niet openbaar. De reden dus ook niet.

Fouilleren is een dwangmiddel in het kader van een strafrechtelijk onderzoek. Het is een ingrijpend middel, omdat de privacy wordt aangetast. Normaal mag de politie niet zomaar fouilleren, dan moet er een concrete ernstige verdenking zijn tegen een bepaald persoon. Bij een aanwijzing tot risicogebied mag iedereen na een last van de officier van justitie zonder reden worden gefouilleerd. Dan worden alle regels opzij gezet.

Bezwaar tegen het fouilleren maken heeft niet veel kans. Het mag volgens de regels. Wat wel kan is bezwaar maken tegen het aanwijzen van een gebied als risicogebied. Daar kun je gewoon een bezwaarschrift tegen indienen als je in het gebied woont. Dit besluit is van 8 juli 2008, dus komende zomer kun je bezwaar maken tegen een eventuele verlenging. Dat ga ik zeker doen.

En dan ga ik nu maar eens het Boekenweekgeschenk lezen.


Bron afbeelding: Politie Amsterdam-Amstelland: Preventief fouilleeractie Groot Oost



Vandaag?! Ik heb vandaag ook nog over straat gelopen en heb niemand gezien.

Ik vind het niet eerlijk. Ik woon hier al jaren en ben nog nooit gefouilleerd.

Niet om te zeggen dat het niet gebeurt, integendeel. Een maand of twee geleden zag ik t vanuit mijn raam dat er stapels onschuldige voorbijgangers werden gefouilleerd in de palembangstraat.
Diezelfde dag ben ik nog overal doorheen gaan fietsen maar aan mij komen de agenten niet.

Hoe is t nou? Hoe voelt t? Wat ging er door je heen?!

Reactie: 1 gepost door:ZaZkia  op  03/15  om  12:50 AM


IK ben ook eens ‘gefouilleerd’ een paar weken geleden. Het waren van de piepjonge agentjes. Voor ze konden beginnen heb ik ze zeer beschaafd toch indringend uitgelegd, dat ik het eigenlijk zag zitten, dat hier stiekem een soort politiestaat wordt ingevoerd en dat ze eens vanuit een perpectief als vakbondsleden er tegenaan moesten kijken, ipv als bevelsontvangers (de rest van mijn argumentatie wil ik jullie besparen)

Het fouilleren zelf ging in het gevolg heel snel en was niet er doortastend, even kort buiten alles afkloppen, dat was hem weer geweest. Men zij niet veel maar er was duidelijk een soort ingetogen schaamte te voelen bij de agenten.

Ik denk trouwens dat er niet iedereen zo snel vanaf is, maar dat het duidelijk een geval van klasseselectie betreft. Wie niet in ABN en juridische termen zijn rechten kan opeisen wordt tegen de muur gezet en onderste boven doorzocht tot aan de onderbroek.

Ik denk nog steeds dat preventief fouilleren en methode van de algehele sociale zuivering is, die sommige delen van de stad tegenwordig ondergaan.

walgelijk!

Reactie: 2 gepost door:wibaut  op  03/15  om  02:06 PM


Erzitten hier sowieso piepjonge agentjes. Mij hoef je je argumentatie niet te sparen trouwens.

Ik weet niet of er alleen op klasse gezocht wordt. Ik weet niet wat ik moet doen om eens een keer gefouilleerd te worden. Misschien moet ik mijn machete wat openlijker op de heupen dragen.

Afgelopen zaterdag liep ik dus over ruwweg dezelfde plek, van de javastraat naar huis en dan door naar het muiderpoortstation en verder naar de bios en denk maar niet dat ik gefouilleerd ben. Ik wist eerlijk niet waarom dat busje daar stond toen ik er langs liep. angry

Reactie: 3 gepost door:ZaZkia  op  03/16  om  11:27 PM


Toevallig vind ik bij mijn onderzoek naar het Timorplein terug, het verslag over het preventief fouilleren in de Raad.

http://www.zeeburg.nl/aspx/download.aspx?file=/contents/pages/87476/cie_408_2008_2940_64400822642315.doc

Dat werpt een zeer verhelderende blik op de reden van het leed dat jullie mannelijke medemensen moeten doorstaan.

Reactie: 4 gepost door:ZaZkia  op  03/17  om  12:18 AM


Share |
Commenting is not available in this channel entry.

Terug naar de hoofdpagina

Zoeken


geavanceerd zoeken

Externe Links


Nieuwssites

Persoonlijke Sites

Overheid

Lokale Partijen

Overig