homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

Themabijeenkomst: Beeldvorming van de Islam

Dhr. A. El Mesri, De ‘echte’ Islam, zoals ik dit zou willen noemen is niet extremistisch. Deze Islam is democratisch. Deze Islam is open en tolerant.
Wij leven hier in het Westen. Hier in Nederland leven mensen van verschillende culturen en met verschillende religies. Verschillende culturen bekleden de Islam.
Daar gaat het om. We moeten allemaal samenleven en samenwonen en samenwerken, ook al hebben we een verschillende achtergrond.

Het verbaast mij dan ook als ik zie dat de mensen die hier geboren zijn in een boerka gaan lopen. Ik begrijp dit niet echt. En dan heb ik het niet over onwil van mijn kant. Alleen ik zeg: kijk om je heen, zie je hier iemand lopen met een boerka? Waarom zou je dat willen doen? Het geloof, die band met God, die zit in je hart. Daar hoef je aan de buitenkant geen ophef over te maken.
Ik praat over bewustwording. Neem nu de Imam in het Zuiden van het land. Hij wilde de minister geen hand geven omdat zij een vrouw is. Ik kan me heel goed voorstellen dat je dat als vrouw niet leuk vindt. Stel je even voor als man hoe het zou zijn als je ergens komt en mensen willen je geen hand geven. Voel dat en vertel me ... is dit fijn? En wat voor zin heeft het?
Vrouwen hebben altijd een minderwaardige positie gehad over de gehele wereld, in sommige culturen worden meisjes zodra ze zijn geboren vermoord, en ook ... ik moet het zeggen ... in Nederland hebben vrouwen nog vaak te leiden onder het mannelijke primaat. Vrouwen verdienen vaak minder terwijl ze hetzelfde werk doen als mannen. Daar heeft het feminisme nauwelijks invloed op gehad. De aarde lijkt nog steeds een mannenbolwerk te zijn. Maar gelukkig niet op alle fronten.  Je ziet steeds meer het vrouwelijke karakter op de voorgrond treden. Het verzoenbare, het klaar staan voor anderen ook als er geen prijskaartje van 12 miljoen aan hangt, een onlangs uitgekeerde bonus voor een bijdrage aan ... ja wat eigenlijk? Het is me een raadsel.  Een andere vrouwelijke kwaliteit is het in overleg gaan met groepen mensen die niet open staan voor dialoog. Het steeds maar weer blijven proberen tot dialoog over te gaan, ook al is het met de zogenaamde vijand. Dat zijn nu typisch vrouwelijke eigenschappen die we moeten koesteren en waarderen. Niet vechten, eerst afwachten, uitnodigen en praten. Of gewoon stilzitten met elkaar en wachten.
Oorlog, een typische mannelijke aangelegenheid ... wat hebben we eraan?
In ieder geval als een Imam ergens in het Zuiden van het land iets roept, is dit geen argument om het ook te doen.
De echte levenswijze van de Islam is om het leven hier draaglijk te maken. Religie in zich is goed. Daar is niets mis mee. Ik werk met verschillende mensen met verschillende religies. Als iedereen maar in zijn waarde gelaten wordt. Je mag uiteraard zelf bepalen hoe je je religieuziteit gestalte geeft, maar maak er geen uiterlijk vertoon van. Ik zeg altijd: God zit hier van binnen (het hart). Waarom moet je dat aan de buitenkant laten zien? Er gebeurt echt niets met je als je geen boerka draagt. Ik zou bijna willen zeggen, als je een boerka draagt of een hoofddoek omdat je denkt dat. als je het niet doet er iets met je gebeurt, is dit toch wel een vorm van bijgeloof. En dat is waar het èchte geloof niet om gaat.
Het wordt tijd dat de Islam zijn ware gezicht laat zien. Mensen moeten elkaar niet dwingen om iets te doen. Uiterlijk vertoon zoals een baard, een boerka of een hoofddoek zijn bijkomstigheden maar zeggen niets over het geloof en de relatie die een iedere afzonderlijk heeft met zijn schepper.
Islam zit van binnen en niet van buiten.
Met andere woorden, hier in het Westen zijn wij achter geraakt. Je bent veelal als moslim hier bezig met de buitenkant en niet met de binnenkant. Waarom vraag ik mij af? Waarom moet je zo ostentatief met je geloof bezig zijn? Wil je iets bewijzen? Voor wie en aan wie en voor wat? En ten koste waarvan gaat dat voortdurende bewijzen van ‘ik ben een moslim’? Ik zou zeggen, ga je leven een invulling geven. Ga met je werk, je studie je gezin of je vrienden aan de gang. Laat die bewijsvoering van ‘ik ben een moslim’ met rust. Ga leven en ga je leven een zin geven. Kijk om je heen, er is zoveel werk te doen.
Alle mensen zijn gelijkwaardig en God zit in je hart.
Het idee van de herder met zijn kudde en dat de kudde stom en willoos moet volgen is een oud beeld en heeft alles met hiërarchie te maken en zegt niets over je geloof en hoe diep je geloof zit of hoe oprecht het is. Wij zijn burgers van dit land, van dit continent, van deze planeet. Hiërarchie heeft met bezit te maken en niet met de menselijke waardigheid.
Multiculturaliteit en religie gaan hand in hand. Daarom moeten mensen zich niet eenzijdig opstellen.
De Koran is in een bepaalde periode tot stand gekomen en geeft een tijdsbeeld ‘ingeblazen’ door de tijdgeest.
We leven nu in het jaar 2007. Dit betekent niet dat de Koran waardeloos is geworden. In tegendeel. Wel is het zo dat sommige passages uit de Koran om herinterpretatie vragen. Je laat uiteraard de Koran in zijn waarde en tevens is het zo dat je naar mogelijkheden zoekt om het geloof in deze tijd te belijden.
In een multiculturele en religieuze samenleving is het van belang dat je je geloof van binnen beleefd. Het is niet nodig om je extreem op te stellen.
Maar ook wil ik benadrukken dat veel bestuurders van de moskeeën zijn blijven stilstaan. Het lijkt wel alsof ze nog in de vorige eeuw leven, zo’n veertig jaar geleden. Ik doe dan ook een oproep aan de jongere generatie om het geloof te moderniseren en het klaar te stomen voor een moderne tijd hier in Nederland waar geloofsvrijheid een hoog goed is’.

Toespraak op zondag 22 april 2007 van Ahmed El Mesri voorzitter van Assadaaka/ Onze Hoop en vrijzinnig moslim



Share |
Commenting is not available in this channel entry.

Terug naar de hoofdpagina

Zoeken


geavanceerd zoeken

Externe Links


Nieuwssites

Persoonlijke Sites

Overheid

Lokale Partijen

Overig