homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

Interview met Ahmed El Mesri van Stichting Assadaaka Community

66nZou u uzelf kunnen voorstellen?
Mijn naam is Ahmed El Mesri, betrokken bij Assadaaka Community. Ik ben de oprichter van deze organisatie, dertig jaar geleden. Met een doel, dat wij burgers van verschillende komaf, gewoon bij elkaar brengen. Eigenlijk, ja, zoals dat hoort gewoon, Nederlandsschap, gewoon burger maken [D.H. kon niet heel goed verstaan]. Veertig jaar geleden, of eerder, werkten allemaal categoraal: Turken apart, Marokkanen apart, Chinezen.

Het idee bij mij kwam, wij leven in een klein land. Nederland is eigenlijk geen land maar een stad. Dus een klein stukje aarde, of grond, waar zeventien miljoen mensen bevinden, dus eh. Ja qua versnippering… was gewoon niks. Voorheen had ik me al tien jaar had ik me al georiënteerd bij categoraal groepen. Ik voelde me gewoon gewurgd. Net alsof ik niks bijdroeg. Dus iedereen was gewoon apart. Iedereen had z’n ding. Terwijl, het is een ding, ons ding. Nou ja, toen kwam dat idee. Gewoon burgers, moeten gewoon participeren met behoud van hun eigen identiteit. Ik zeg altijd, ik ben een Nederlander. Een Hollander wordt ik nooit, zo’n kaaskop. Dat is ook identiteit. Maar ik voel me gewoon Nederlander. Dus eh, dit land is mijn land. En waar ik geboren ben heb ik ook in herinnering en heb ik ook lief, maar de realiteit is gewoon zo: ik woon hier, dus moest ik een eigen organisatie eigenlijk voor iedereen creëren. Vanaf… vanaf heb begin was dat gewoon een strijd. Wij hebben diversiteit, niet alleen maar in woorden, maar ook in daden. Verschillende mensen van verschillende komaf, seksuele diversiteit, religies, zelfs diversiteit in beperking. Dus, nou ja, ik voel me gewoon, ja, eigenlijk als een vis in het water. Ik vind het gewoon nog steeds leuk, omdat ik ook resultaat zie. Wij stellen ons ook gewoon als voorbeeld naar de rest van de stad, of Nederland in het algemeen. Heel veel buitenlandse organisaties die komen ook een kijkje bij ons nemen. Wij hebben ook een methode ontwikkeld, dat heet Assadaaka methode en dat wordt altijd gewoon goed gezien. In Canada, Amerika, Frankrijk, Groot Brittannië. Dus als je dat, die geluiden ook hoort, dat geeft dat me allemaal gewoon kracht om verder te blijven binnen deze organisatie. En de organisatie is groter geworden. Maar het is een vrijwilligersorganisatie. Wij hebben maar liefst te maken met ongeveer 200 vrijwilligers. Stadsbreed, en sommigen komen ook van buiten de regio. Gewoon vanuit buiten Amsterdam, dus eh, nou ja. En bij ons, hulpverleners, vrijwilligers, of hulpvragers, die lopen gewoon door elkaar. Wij werken met ervaringsdeskundigen en wij geven ze ook cursussen, vertrouwenspersonen cursus, en andere cursussen. En wij zijn zeven dagen per week open. Dus, het hele jaar. Dus van negen uur ’s ochtends tot 10 uur, 11 uur ’s avonds.

Ja, dat is lang open. U gaf net aan dat u zich een beetje gewurgd voelde, voordat u begon met Assadaaka. Kunt u daar iets meer over vertellen, over dat gevoel?
Nou, dat gevoel, net alsof ik gewoon niets bijdroeg. Want voor mijn ogen, een patiënt moet genezen. En als die patiënt genezen wordt, dan moet die verder anderen helpen, ook. Maar in die categoraal, een patiënt blijft altijd een patiënt. Als je ziek wordt dan kom je gewoon naar mij. Dus ik leer hier, gewoon niks. Dus dat is eigenlijk dat gewurgd voelen. Het was gewoon in tegenstrijd. Dus ik voelde me gewoon net alsof ik niets bijdroeg.

En als reactie daarop heeft u dus de stichting opgezet?
Ja.

En zou u nog even een korte samenvatting kunnen geven van wat het doel is van Assadaaka community?
Nou, de doel is de burgers dat stukje zelfredzaamheid geven. Wij doen dat gewoon samen met ze. En wij doen dat ook gewoon dat de mensen zelf moeten doen. Met een beetje steuntje in de rug. En de doel is dat, nou ja, redzaam in zijn totaliteit en mensen moeten zich gewoon thuis voelen in dit land. Dus dat is gewoon een hele… in een notendop. Dus voelen, betrokken voelen, meedoen ook. En ja, zichzelf zijn. In tegen alle het kwaad. Dus wij moeten ook hand in hand gewoon met elkaar omgaan. Dus, nou ja, ik voel me gewoon gezegend dat ik in dit land gewoon woon, met zoveel diversiteit, met zoveel mogelijkheden, met zoveel rijkdom. En daarom koester ik ook gewoon dit eh, dit eh, dit eh, dit lijdendraad of dit werk.

En dat thuis voelen? Dat is voor u dus echt heel belangrijk, dat iedereen bij Assadaaka zich thuis voelt?
Zeker! Zeker! Kijk, bij ons, als iemand bij ons komt om vrijwilligerswerk te doen, dan ja, dan binnen een dag of twee, dan is die gewoon verkocht. Dan blijft die voor jaren. Dan voelt die zich thuis, dus maakt niet uit waar je vandaan komt, of je homo of hetero, jood of christen of moslim. Wij gaan uit van gewoon de mensheid. Dus met behoud van iedereen zijn identiteit. Niemand mag gewoon aan de identiteit van een ander komen. En dat werkt. Dat werkt. Dat moeten wij niet alleen maar in woorden doen, maar ook in daden. Dus als iedereen dat in daden doet, dan hebben wij gewoon het goed.

U zei, iedereen moet zijn eigen identiteit behouden. Denkt u dat dat goed lukt bij Assadaaka? Dat iedereen zichzelf voelt en ook goed kan uiten?
Nou, binnen Assadaaka lukt dat gewoon heel goed. Gewoon, als iemand gewoon komt en al helemaal in het begin, krijgt die ook de nodige begeleiding. En de nodige tips. Totdat die het spel ook gewoon begrijpt. En dan in de hoop, dat die ook dat verder gaat vertellen. Dus niet alleen naar binnen keren, maar ook naar buiten. Dus je komt bij ons iets brengen, maar ook iets halen. Dus in verder gewoon door spreiden. Dat werkt uitstekend bij ons. Met de beperkte mogelijkheden die wij hebben. Wij hebben niet zo breed, maar de menskracht is onbetaalbaar.

Wie is voor jullie de doelgroep? Want u zei net: ze komen ook van buiten de regio, van buiten Amsterdam. Is de doelgroep wel binnen Amsterdam of is dat ook iedereen?
Nou, kijk. Wij beginnen altijd in onze straat. In onze buurt, in onze stad. Wij sluiten gewoon niemand uit. Kijk, als iemand de moeite neemt om vanuit Rotterdam, of vanuit Maastricht naar ons te komen voor een hulpvraag, dan sturen wij zo iemand niet terug. Dus dan krijgt die ook de hulp die hij/zij ook vraagt. Maar, wij zitten gewoon in Amsterdam. Dus eigenlijk, onze doelgroep, die komen van verschillende stadsdelen. Wij zitten in Oost, in Amsterdam Oost. Maar als ik zie, onze doelgroep komt vanuit West, vanuit de Bijlmer, vanuit Vreeburg, vanuit Mook. En de mensen die dichterbij zijn, die zijn gewoon bijna iedere dag thuis. Bij ons.

U noemt het ook echt thuis. Het is echt een thuis.
Ja, ja. Een vriendschapshuis.

Dat had ik goed begrepen toch? Dat assadaaka vriendschap betekent?
Vriendschap, eenheid, solidariteit. En je ziet bij ons, wij hebben heel veel mensen met beperking. Wij hebben veel vrouwen. En niemand is zichtbaar. En zichtbaar in de zin, dat niemand voelt zich bekeken worden. Dus iedereen is gewoon mens bij ons. En iedereen kan gewoon zijn ding doen.

We hebben het al gehad over de zelfredzaamheid. Maar als ik het goed begrepen heb is dat dus ook waar Assadaaka in de hoofdlijnen om gaat, toch? Om de zelfredzaamheid te vergroten?
Ja, ja. Nou kijk. Men heeft veel over bepaalde doelgroep die zij niet kunnen bereiken. Bijvoorbeeld de zorgverleners. Nou ja, wij kunnen gewoon zeggen de zorgleners kunnen ons veel eerder vinden dan wij hun. Dus wij werken echt met ervaringsdeskundigen. Dus die kunnen gewoon veel betekenen voor hun lotgenoten.

Is dat dan ook hoe je het doel van Assadaaka wilt bereiken? Door de inzet van ervaringsdeskundigen?
Jazeker. Kijk, door laagdrempeligheid, toegankelijkheid. Toegankelijkheid ook niet, dat je gewoon met een rolstoel… toegankelijkheid. Als je in een plek bent, dan voel je je ook gewoon welkom. Dus toegankelijkheid in zijn totaliteit. Dus, en dat ontbreekt ook bij heel veel organisaties. Dus, nou ja, dat is ons streven. Zoals ik zei, met de beperkte mogelijkheden doen we gewoon ons best.

Wat vindt u beperkt aan de mogelijkheden die u heeft?
Faciliteit. Kijk, liever willen wij gewoon een gebouw hebben. Alles erop en eraan. Een keuken, met gewoon toegankelijkheid, dat je gewoon mensen kunt ontvangen en eigenlijk ook geruststellen. Kijk nu, werken wij gewoon vanuit de ruimte – die is niet slecht dat is niet waar het om gaat – wij zitten in een sportcomplex.  En wij doen heel ander werk dan dat zij daar gewoon doen. En daarom voelen wij ons ook niet op gelijkwaardige.. behandeld. Zij leggen hun wetten op ons af. Wij zijn een maatschappelijke organisatie, en zij zijn sporters. Dus wij voelen ons gewoon niet lekker. Maar wij geven het gewoon niet op. Omdat er gewoon geen andere locatie is. Dus als zij ons gewoon met rust laten, dan hebben wij een prima locatie. Want die locatie waar wij zitten, wij zitten in een … wij zitten eigenlijk in een straat, die een overweg heeft, tussen verschillende stadsdelen. Tussen Oost, tussen Indische buurt, Oostpoort, dus eh, centraal. En dat is goed bereikbaar. We hebben een station, we hebben trams, we hebben bussen. Dus een prachtige locatie.

De locatie is dus goed, maar liever nog een betere plek, zeg maar? Qua gebouw.
Nou precies, samenwerking. Samenwerking met die sporters. Niet die sporters, maar de coördinatoren daar. Wij doen niet aan sport, wij doen ander werk. Maar zij bemoeien gewoon met ons aangelegenheden. En dat loopt gewoon niet lekker. Dus je moet eigenlijk bukken voor hun. En dat willen we niet. Wij hebben druk genoeg. Wij hebben genoeg bezigheid met ons doelgroep. Dus wij willen gewoon met rust gelaten. Ik weet niet… het was gewoon een verkeerde keuze voor ons omdat wij daar kwamen. En wij kunnen ook gewoon niets aan doen. De gemeente heeft ons gewoon daar neer gezet. En de gemeente betaalt ook de huur. Maar gelukkig zeggen wij gewoon, het gaat goed.

Hoe is de relatie met de gemeente?
Gemeente, hebben wij gewoon uitstekend contact. Zij werken gewoon met alle organisaties in de buurt. Wij zijn ook kartrekkers van platform voor informeel zorg. Buurtteams, wij zitten ook in verschillende platforms. Dus met de gemeente hebben wij gewoon, uitstekend contact. Zowel lokaal als… zowel stadsdeel als de gemeente.

U zegt: u wordt ook betrokken bij andere zorgteams in de wijk?
Ja, ja, bij allemaal. In principe bij alle zorgteams. Wij zijn wel een vrijwilligersorganisatie maar met de wortels, met fundering. Wij zitten gewoon in verschillende platforms. Zo wel gewoon… gewoon stadsbreed.

Dus op die manier wordt u ook nog betrokken bij de doelgroep?
Absoluut, absoluut. Absoluut. Nou ja, wij.. assadaaka is eigenlijk een begrip, onder deze doelgroep. En vooral de zorgleners. Dus, wij hebben nooit iemand in de kou ook gelaten. Dus, daarom. Dertig jaar lang. Dus, niemand kan gewoon over ons klagen, dat wij gewoon niet goed gedaan hebben.

Dus u hoort ook veel tevreden verhalen?
Absoluut, absoluut. Nou ja, wij behoren ook tot de doelgroep. dus wij begrijpen, wij zijn lotgenoten. Dus dat werkt ook op een laagdrempelige manier. Dus als je met een lotgenoot praat, dan praat je niet gewoon tegen een dokter, nee. Dan wordt je gewoon bekeken. En met je lotgenoten werkt dat gewoon heel efficiënt. En mensen kunnen gewoon met allerlei vragen bij ons terecht. Van zware vraag tot lichte vraag. In ieder geval met alles waar een mens mee te maken heeft.

En wat was uw motivatie om Assadaaka op te richten?
Nou, eigenlijk mijn ongeval. Ik kwam van de trap, zo’n meer dan dertig jaar geleden. En ik kwam gewoon terecht in een rolstoel. En ik ben naar Nederland gekomen, ja toen was ik gewoon op de doorreis. Dus niet om hier te blijven. Maar mijn ongeval heeft mij hier achter gelaten. En toen zag ik gewoon de problemen van de mensen, en vooral van de migranten. Ik zag dat ook dertig, of veertig jaar geleden terug. Dat de problemen zullen alleen maar groter worden. Mensen gaan niet meer gewoon terug. Kinderen zullen hier geboren worden, mensen worden gewoon oud. Ik zag dat gewoon in een gouden tijd, toen, eh, ja, toen gastarbeiders, migranten, gewoon nog jong waren. Zij kwamen allemaal bij, een, twee maximaal vijf jaar en dan gaan zij terug. Maar, nou ja, ik zag dat niet. Ik zag niet dat zij gewoon terug willen gaan. Dus, enne, enne, nou ja. Het is ook bewezen. Dus daarom. Dat was mijn motivatie. Na mijn ongeval. Dus ik dacht: ik ga niet terug maar ik moet ook wat doen. Dus toen ging ik gewoon naar school, leren. Werken, ging ik eigenlijk, ja, participeren in verenigingsleven. Totdat ik ook gewoon begon met Assadaaka Community.

Heeft u ook – u zei gastarbeiders, ik zag dat ze zeiden we gaan terug maar dat gebeurde eigenlijk niet. Heeft dat ook nog een rol gespeeld in het opstarten van de community?
Absoluut, absoluut, absoluut. Want voor mij zelf, want ik moest iets doen met mijn leven, en wat zou ik gewoon gaan doen. Dus ja, ik zag gewoon, ja, ander woord gewoon een gat in de markt. Ik dacht, nou ja, dit is gewoon wat ik zou kunnen bijdragen in deze samenleving. Dat heeft mij toen goed gemotiveerd om dit werk gewoon te doen. En ik dacht bij mezelf; kijk, mijn lot heeft mij gewoon naar hier gebracht, om dit werk te doen. Dus, als ik niet hier was, en terug was gegaan, dan was ik gewoon een heel ander persoon. Dan was ik gewoon de business ingegaan, of, ja, een ander persoon. En hier dacht ik, ja, ik ga gewoon leren voor maatschappelijk werker. En dat heb ik gewoon gedaan. Ik heb verschillend werk gedaan en, nou ja, en in dit werk was maar alleen. Kijk ik heb gewoon als vrijwilliger, nu nog steeds. Want in dit land moet je toch wat doen. Ja als je niet bezig bent, ja dan ga je gewoon heel snel dood. Dus dit werk heeft me ook in het leven gelaten.

U gaf aan dat u het belangrijk vond om te veranderen, wat bij te dragen aan de maatschappij, hoe komt het denkt u dat u dat zo belangrijk vindt?
Nou, kijk. Ik had eigenlijk tien treden opgeklommen, en was van plan om terug te gaan naar waar ik vandaan kwam. En juist in die maand, had ik gewoon een ongeval gehad. En toen ben ik van die tien treden gewoon naar nul gezakt. En je komt het ziekenhuis in, revalidatie. Denken, denken, denken. Je wordt opnieuw ook gewoon geboren. Dus. Enne, maar het ontslag, dan ben je dus vrij van symptoom, dan ga je gewoon zelf op je eigen wonen. Ja, dus dan ga je gewoon nadenken. Wat ga ik doen? Teruggaan? Blijven? Als je teruggaat, wat gaat gebeuren? Als je hier blijft, wat gaat gebeuren? En uiteindelijk heb ik gewoon voor hier gekozen. Dus hier gekozen betekent ook dat je opnieuw gaat beginnen. Dus ik ging gewoon naar school. Dus toen heb ik gewoon een besluit genomen. Je moet gewoon verder. Zodoende. Zodoende heb ik gewoon 2021 bereikt. En ik hoop gewoon nog langer te blijven.

Wat heeft denkt u gezorgd voor dat doorzettingsvermogen? Ik vind het nogal knap dat u zo heeft besloten om door te gaan. Heeft dat een reden denkt u? of is dat gewoon uw persoon?
Weten, zit dat in jou of zit dat niet. Mijn vader was el chaum (?), mijn vader was gewoon zakenman. En hij had gewoon dat doorzettingsvermogen. Hij was ook imam. Soort pastoor, of dominee. Mijn moeder was ook hetzelfde, zij had dat ook, net als ik. Maar zij was gewoon voedvrouw. En toen zij iets ouder werd, ging zij ook gewoon de doden wassen. Eigenlijk heb ik dit gewoon geërfd. Het zit gewoon in mijn genen. Het is wat je gewoon meekrijgt met je opvoeding. Dus, of je bent gewoon sociaal of je bent anti-sociaal. Maar ik hou gewoon van mensen. Dus je moet gezegend voelen, als je gewoon tussen de mensen bent. maar als je kunt, ja, dan heb je een bepaalde zegen.

U zegt uw vader was imam. In hoeverre denkt u dat het geloof u hierbij heeft geholpen?
Nou, ik ben gewoon een doorsnee gewoon moslim. Ik ben niet… kijk, wij bidden, wij leven ons leven. En dat is niet extreem. Wij zitten altijd gewoon tussenweg. En ook dat menselijkheid. Dus gewoon moslim zijn, gelovig zijn, dat is gewoon die identiteit waar ik gewoon over had. Dat is mijn identiteit, zo ben ik geboren. Ik heb vrienden; boeddhisten, joden, ehm, ja, appelisten. Maar ja, ik zie dat gewoon vanuit dat stukje, ja, humanitair. Vanuit de mensheid. Wij zijn allemaal mensen. Ja, iedereen heeft gewoon eigen iets.

Dus het is voor u wel onderdeel van uw identiteit maar het heeft geen belangrijke rol gespeeld, bijvoorbeeld voor het opzetten van Assadaaka? Dat was meer vanuit de beweegredenen die u al eerder had genoemd?
Precies, precies. Assadaaka heeft niets te maken met dat geloof. Want wij hebben meer, imams, pastoors, wij hebben zelfs een rabbijn. En wij vieren alle religies. Dus alle feesten. Binnenkort hebben wij gewoon een mimona (?). mimona is een Joods feest. Afgelopen maandag hadden wij ook een joods feest. Hadden wij ook gevierd. Misschien kunt u gewoon naar ons facebook kijken, of onze website. Daar zie je gewoon, daar zie je heel veel foto’s. Dus als je naar mijn facebook gaat naar [privé gegevens]. Eigenlijk wij hebben verschillend Assadaaka en [privé gegevens] maar gebruiken wij allebei voor de media. Voor publiciteit. Wij organiseren wel een bijeenkomst, nu in deze tijd, met 15 mensen. Die 15 mensen, doen we gewoon alsof het 150 waren. Dan schrijven wij een verslag, met foto’s en dan publiceren wij dat. Gewoon sturen wij naar 5 000 mensen. Dat gaat niet alleen om mensen die geweest zijn, maar ook mensen die niet geweest zijn. Die moeten dat gewoon lezen. Gewoon leren. Dat is ook onze methode, wij organiseren heel veel, veel bijeenkomsten. Meer dan 100 bijeenkomsten gewoon per jaar. Dus ja, eh, als je gewoon onze website of facebook bekijkt, dan een keertje kijkt, dan bent u van harte welkom. Misschien maandag. Als je gewoon hier in Amsterdam bent. Want, u komt niet uit Amsterdam?

Nee, uit Nijmegen!
Als u wilt dan mag u gewoon aanstaande maandag komen. Van twee tot half vier.

(…)


Bedankt voor uw tijd en het gesprek!

cx32

Gepost door ahmed op Saturday, 29 May 2021
Share |
Cafe • (0) CommentaarPermalink



In verband met hevige spamoverlast is het alleen mogelijk om te reageren als lid. Lid worden kan via deze link of de knop bovenaan de pagina. Inloggen kan door hier te klikken Lidmaatschap is vrij van spam en nieuwsbrieven. Onze excuses voor het ongemak.


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken


geavanceerd zoeken

Contact
Wie zijn wij?
Voorpagina
Politiek
Agenda
Cafe
Columns
Dossiers

Agenda

11 juli 2008 Yacht en Robodocks
17-8-2008 Spektakel op IJburg
17-6-2008 Miracle Fortress live
5de Iftar Thema: sexuele diversiteit en religie Iftar/Debat
6de Iftar bij Assadaaka (Open Huis)
7de IFTAR BIJ ASSADAAKA 2008 - Brede viering Internationale Dag voor de Vrede, 21 september 2008
2/10/2008 Dag van de geweldloosheid
Gratis advocatenspreekuur voor mensen met een minimumuitkering

Recent Commentaar

Van saibismalgand 'Kerst- en nieuwjaarsgroet 2015'.
Van lpzywe 'Dialoog ontbijt over/met Migranten ouderen en hun geliefden.'.
Van ztcrkdn 'Migranten en ouderenzorg in Nederland'.
Van eclvrjmc 'Bewustwording medische Ethiek'.
Van wfupyjkqlio 'Week van Respect'.
Van ocbnrtjie 'Amsterdam Openspreekuren: NMI - Nederlands Migratie Instituut'.
Van aoeqyfcb '“Een gratis dagje onder de Marokkaanse zon: Dit is jouw kans!”'.
Van ofdyeerkdo 'Uitnodigin​g slotconfer​entie woensdag 11 juni 18.30-21.3​0 uur Jezelf kunnen zijn'.
Van klrkatdp 'Workshop ‘Naambordjes maken’'.
Van ftutawd 'Ik geloof nog steeds voor vrede in de wereld!'.

Maandelijkse Archieven

October 2013
August 2013
September 2012
August 2012
July 2012
June 2012
May 2012
April 2012
March 2012
February 2012
January 2012
December 2011
November 2011
October 2011
September 2011
August 2011
July 2011
June 2011
May 2011
April 2011
March 2011
February 2011
January 2011
December 2010
November 2010
October 2010
September 2010
August 2010
July 2010
June 2010
May 2010
April 2010
March 2010
February 2010
January 2010
December 2009
November 2009
October 2009
September 2009
August 2009
July 2009
June 2009
May 2009
April 2009
March 2009
February 2009
January 2009
December 2008
November 2008
October 2008
September 2008
August 2008
July 2008
June 2008
May 2008
April 2008
March 2008
February 2008
January 2008
December 2007
November 2007
October 2007
September 2007
August 2007
July 2007
June 2007
May 2007
April 2007
March 2007
February 2007
January 2007
December 2006
November 2006
October 2006
September 2006
August 2006
July 2006
June 2006
May 2006
April 2006
March 2006
February 2006

Recente artikelen

Het doek valt, aplaus voor u
Uitnodiging - Buurt Iftar 2024 bij Assadaaka Community
De Pesach bij Assadaaka Community
Leren, Dialoog over - (zelfredzaamheid)
`23 MAART, INTERNATIONALE DAG TEGEN RACISME´