homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

VERSLAG Vrijwilligerswerk van 12 mei 2010 Een themamiddag “vrijwilligerswerk is meer dan u denkt!

Chaima Akkar (stagiaire Onze Hoop) verwelkomt de aanwezigen (ongeveer 30 mensen), daarna houdt Ahmed El Mesri (voorzitter van o.a. Onze Hoop) een korte betoog over vrijwilligerswerk. Ahmed vertelt dat in onze samenleving vrijwilligerswerk een lage status heeft en door middel van deze bijeenkomst wil hij het aanzien van vrijwilligerswerk verhogen. Vrijwilligerswerk is dikwijls niet te meten en daarom niet interessant voor beleidsmakers.

Het gat dat door de professionele hulpverlening wordt “vergeten???, wordt in veel gevallen opgevuld door vrijwilligers en zij zorgen ervoor dat mensen uit hun isolement komen . De betrokkenheid van vrijwilligers zorgt ervoor dat mensen gemotiveerd worden om te participeren in de samenleving. Deze resultaten en vooruitgang zien vrijwilligers en motiveert hen om door te gaan met hun werk. Ahmed sluit zijn betoog af door te zeggen: “Wat vrijwilligers doen is belangrijk.???
Na het applaus dat volgt op het betoog van Ahmed, neemt Herman Klein-Tiessink (beleidsmedewerker Cliëntenbelangen, Amsterdam)  het woord over.  Bureau Cliëntenbelangen zet zich in voor kwetsbare groepen zoals mensen met een lichamelijke of geestelijke handicap. Zij geven informatie en verzamelen klachten die bij hen binnenkomen. Diverse organisaties zijn bij hun aangesloten, ook ouderen, bijvoorbeeld de Wijze Oude Wijven. Cliëntenbelang behartigt de belangen van kwetsbare groepen door in gesprek te gaan met de gemeente, provincie, zorgaanbieders en probeert een vertaling te maken van het beleid dat gemaakt wordt in Den Haag naar de praktijk. De afgelopen periode heeft Cliëntenbelang zich intensief bezig gehouden met de AWBZ, Algemene Wet Bijzondere Bijstand; een voorziening vanuit het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport die de medische kosten dekt die niet vallen onder de zorgverzekering .  Veel mensen met een lichamelijke of geestelijke handicap maken gebruik van deze voorziening. Per 1 januari 2009 zijn echter de functies;???ondersteunende begeleiding en activerende begeleiding, “
komen te vervallen. Dit pakket is in afgeslankte vorm overgeheveld naar de WMO ( Wet Maatschappelijke Ondersteuning) en vallen nu onder de verantwoordelijkheid van de gemeenten. Gemeenten hebben een financieel potje om zorg aan te bieden maar het uitgangspunt van de WMO is dat mensen zelf verantwoordelijk zijn voor hun zorg en hun eigen zorg dienen te organiseren. Herman legt uit dat niet iedereen dat kan: niet iedereen is in staat om de snelle wereld van bijv. van het internet te volgen.
De uitwerking van deze maatregel heeft tot gevolg dat kwetsbare mensen eerder vereenzamen omdat zij moeilijker in staat zijn om voor zichzelf op te komen en het tempo van de huidige samenleving niet kunnen bijbenen. Met name de migranten ouderen raakt deze maatregel; zij weten dikwijls niet waar ze terecht kunnen voor ondersteuning. Bijvoorbeeld, hulp bij administratie , dat viel voorheen onder thuiszorg. Nu niet meer en moet de gemeente geld inzetten om welzijnsinstellingen deze taak te laten overnemen. Echter, de gemeenten kunnen dat naar eigen inzicht doen. Het WMO geld is namelijk niet “gelabeld???.  Bureau Cliëntenbelang streeft ernaar om het geld dat nu bij de gemeenten terecht is gekomen voor ondersteunde begeleiding en activerende begeleiding, te labellen.
Geconcludeerd kan worden dat de stimulans tot participatie uit de AWBZ is gehaald terwijl bijvoorbeeld ontmoetingsplekken enorm belangrijk zijn om eenzaamheid te voorkomen. Deze plekken kunnen voorkomen dat mensen allerlei psychische klachten krijgen waarvoor men later naar een dure psycholoog zou moeten.
Desalniettemin heeft de overheid het afgelopen jaar gekeken waar mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking behoefte aan hebben; deze groep is opnieuw geïndiceerd.  Vaak door middel van een telefonisch gesprek waardoor geen goede inschatting gemaakt kon worden waar men daadwerkelijk behoefte aan heeft. Vanwege tijdgebrek moest de indicatie telefonisch worden afgehandeld en het papierenwerk bovenaan stond.  Met name mensen die de Nederlandse taal minder machtig zijn, hebben hier last van gehad. Herman vertelt dat dit verhaal ook bij Bureau Cliëntenbelang is terecht gekomen en zij hebben daar met gemeenten over gesproken.
Bovendien is gebleken dat oudere migranten niet snel om hulp zullen vragen. Ze vallen liever mantelzorg omdat kinderen uiteindelijk hun ouders horen te verzorgen. Dit legt weer een grote druk op de kinderen van de migranten ouderen.
Tijdens het betoog van Herman komt ook het Loket Zorg en Samenleving aan de orde.  Ook deze instantie blijkt volgens de aanwezigen weinig oog te hebben voor de problematiek van mensen met een handicap. Er wordt telefonisch al snel een oordeel geveild of je wordt direct doorverwezen naar de website.  Herman belooft dit punt mee te nemen naar Cliëntenbelang.
Uit het publiek in de zaal wordt gepleit voor iemand die indiceert op gelijkwaardigheid. Iemand die weet wat het betekent om hulpbehoevend te zijn, lichamelijk of geestelijk. Een vrijwilliger die de tijd voor je neemt en van mens tot mens kijkt wat de vragen en behoeften zijn, in plaats van een professional achter het bureau met een telefoon en papieren. 
Nadat de reacties op het verhaal van Herman een plek hebben gekregen, wordt de aandacht gevraagd voor het verhaal van Caroll Sastro. Zij is door Ahmed gevraagd om als ervaringsdeskundige te vertellen wat de impact van vrijwilligerswerk op je leven kan hebben.  Caroll is tien jaar geleden gehandicapt geraakt door een beroerte en heeft daarna 7 maanden gerevalideerd.
Na een jaar wilde zij op arbeidstherapeutische basis weer starten met haar werk maar kwam er al snel achter dat dit niet eenvoudig was; haar oude levenswijze kon ze niet zomaar weer oppakken. Na twee jaar moest aan haar werkgever doorgeven dat een 20-urige werkweek niet kon opbrengen en belandde in de WAO. Het thuis zitten deed haar niet goed en ze raakte in een isolement. De hulp die ze vroeg , was gericht op het schikken in haar lot maar dat wilde ze niet. Uiteindelijk ontmoette ze Ahmed die haar aan het werk zet als vrijwilligster bij Onze Hoop waardoor ze het gevoel kreeg dat ze iets kon betekenen voor de samenleving.  Ondertussen woont ze niet meer in Oost maar is verhuisd naar Zuid-Oost, waar ze haar vrijwilligerswerk voortzet; opkomen voor de belangen van gehandicapten. Soms spelen de gedachte om te stoppen en thuis te gaan zitten en boos te zijn. Maar dan realiseert zij zich al snel:???wie neemt het voor mijn belangen op????
Caroll geeft aan dat het afscheid nemen van haar oude leven nog steeds niet is afgerond maar zij wil het leven wel weer leuker laten zijn door zelf initiatieven te nemen en vrijwilligerswerk te doen. Zij blijft streven naar een samenleving die ook voor gehandicapten bereikbaar moet zijn; zingeving, meedoen en trots zijn op vrijwilligerswerk.
Na het verhaal van Caroll wordt Ahmed Youssef van stichting NOMA (organisatie voor migranten ouderen) naar voren geroepen.  Een organisatie die de belangen behartigt van migranten 50 jaar en ouder. Deze organisatie werkt nauw samen met Assadaaka en ook zij merken hoe onmisbaar vrijwilligers zijn die de doelgroep kunnen bereiken.
Tot slot wordt gesproken over het Persoonsgebonden Budget (PGB). Vaak is het klus om de financiën te kunnen bijhouden. Er zijn bepaalde systemen en organisaties die daarbij kunnen ondersteunen zoals, “Per Saldo???.  Uit het publiek komt echter kritiek op “Per Saldo???; informatie is marginaal en het kost geld om bij aangesloten te zijn bij “Per Saldo???. Hierna volgt nog een kleine discussie omtrent het ontwikkelen van een goed administratie systeem voor mensen met een PGB en blijven de meeste mensen nog na praten over de deze zinvolle middag. 
Stichting Onze Hoop voor migranten met een handicap en hun familie
http://www.comiteonzehoop.web-log.nl
Assadaaka vereniging voor multiculturele vriendschap
http://www.vriendschapassadaaka.web-log.nl
NOMA Nederlandse Bond Oudere Migranten Actief
http://www.noma-amsterdam.nl

Voor meer informatie: Dhr. A. El Mesri, voorzitter Onze Hoop
Cliëntenbelang Amsterdam
Pantage Middenlaan 14-1
1018 D Amsterdam
020 7525131
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
http://www.comiteonzehoop.web-log.nl
Verslag: Helga Smit,
Redactie: Ahmed El Mesri en Arthur Vreede

Gepost door Mesri op Thursday, 27 May 2010
Share |
Cafe • (0) CommentaarPermalink



In verband met hevige spamoverlast is het alleen mogelijk om te reageren als lid. Lid worden kan via deze link of de knop bovenaan de pagina. Inloggen kan door hier te klikken Lidmaatschap is vrij van spam en nieuwsbrieven. Onze excuses voor het ongemak.


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken


geavanceerd zoeken

Contact
Wie zijn wij?
Voorpagina
Politiek
Agenda
Cafe
Columns
Dossiers

Agenda

11 juli 2008 Yacht en Robodocks
17-8-2008 Spektakel op IJburg
17-6-2008 Miracle Fortress live
5de Iftar Thema: sexuele diversiteit en religie Iftar/Debat
6de Iftar bij Assadaaka (Open Huis)
7de IFTAR BIJ ASSADAAKA 2008 - Brede viering Internationale Dag voor de Vrede, 21 september 2008
2/10/2008 Dag van de geweldloosheid
Gratis advocatenspreekuur voor mensen met een minimumuitkering

Recent Commentaar

Van saibismalgand 'Kerst- en nieuwjaarsgroet 2015'.
Van lpzywe 'Dialoog ontbijt over/met Migranten ouderen en hun geliefden.'.
Van ztcrkdn 'Migranten en ouderenzorg in Nederland'.
Van eclvrjmc 'Bewustwording medische Ethiek'.
Van wfupyjkqlio 'Week van Respect'.
Van ocbnrtjie 'Amsterdam Openspreekuren: NMI - Nederlands Migratie Instituut'.
Van aoeqyfcb '“Een gratis dagje onder de Marokkaanse zon: Dit is jouw kans!”'.
Van ofdyeerkdo 'Uitnodigin​g slotconfer​entie woensdag 11 juni 18.30-21.3​0 uur Jezelf kunnen zijn'.
Van klrkatdp 'Workshop ‘Naambordjes maken’'.
Van ftutawd 'Ik geloof nog steeds voor vrede in de wereld!'.

Maandelijkse Archieven

October 2013
August 2013
September 2012
August 2012
July 2012
June 2012
May 2012
April 2012
March 2012
February 2012
January 2012
December 2011
November 2011
October 2011
September 2011
August 2011
July 2011
June 2011
May 2011
April 2011
March 2011
February 2011
January 2011
December 2010
November 2010
October 2010
September 2010
August 2010
July 2010
June 2010
May 2010
April 2010
March 2010
February 2010
January 2010
December 2009
November 2009
October 2009
September 2009
August 2009
July 2009
June 2009
May 2009
April 2009
March 2009
February 2009
January 2009
December 2008
November 2008
October 2008
September 2008
August 2008
July 2008
June 2008
May 2008
April 2008
March 2008
February 2008
January 2008
December 2007
November 2007
October 2007
September 2007
August 2007
July 2007
June 2007
May 2007
April 2007
March 2007
February 2007
January 2007
December 2006
November 2006
October 2006
September 2006
August 2006
July 2006
June 2006
May 2006
April 2006
March 2006
February 2006

Recente artikelen

Het doek valt, aplaus voor u
Uitnodiging - Buurt Iftar 2024 bij Assadaaka Community
De Pesach bij Assadaaka Community
Leren, Dialoog over - (zelfredzaamheid)
`23 MAART, INTERNATIONALE DAG TEGEN RACISME´