Rode esdoorn ook mooi

Rode esdoorn ook mooi

Als ludiek protest tegen aanhoudende bezwaren over het kappen van de iepen in de Javastraat, deelde Jan Rumph (PvdA) na afloop van de raadsvergadering groeifeitjes over de Rode Esdoorn (ook wel bekend onder de naam ahorn) uit. De rode esdoorn (Acer rubrum) is afkomstig uit het oosten van de Verenigde Staten. Hij wordt tot 25 m hoog. De foto’s waren indrukwekkend en hoewel sommige oppositieleden bleven spreken van “prutsboompjes”, waren anderen onder de indruk van de prachtige herfstkleur (zie foto).

De twijgen zijn kaal met veel lenticelen, het eerste jaar zijn ze rood. Hij heeft gewimperde bruine knopschubben. De bladeren zijn 3 tot 5 lobbig en worden 6 tot 12 cm lang, tot eenderde ingesneden, de bovenzijde is donkergroen, de onderzijde blauwgroen. De herfstkleur is karmijn en oranje. De rode esdoorn is tweehuizig, hij bloeit in maart, voor de bladeren, met opvallend rode bloemen (zie foto 2), deze hebben ver uitstekende meeldraden. De vruchtvleugels vormen een scherpe hoek, deze zijn al rijp in juni. Het hout van de rode esdoorn is zeer bruikbaar, voor meubels, en omdat het goed bestand is tegen slijtage, ook voor vloeren. Esdoorn wordt ook gebruikt voor het maken van keukens omdat het een lichte kleur heeft. Wanneer het een mooie golftekening heeft wordt het onder andere voor rugbladen van violen en dure gitaren gebruikt. Verder wordt uit esdoorns (vooral de Suikeresdoorn) ook stroop gemaakt (“Ahornsiroop”).
Verschillende soorten zijn aangeplant; inheems zijn alleen de Spaanse aak of Veldesdoorn, Acer campestre en in (Nederlands) Limburg de gewone esdoorn, Acer pseudoplatanus

De a4tjes van Jan Rumph en de bovenste foto zijn afkomstig van:
http://treegrowersdiary.com/redsunsetgrowth.html
Zie verder: http://nl.wikipedia.org/wiki/Rode_esdoorn

Gepost door ZaZkia op Wednesday, 18 October 2006
PolitiekZBPermalink



Mooie foto?s ! Maar politici willen natuurlijk het naadje van de kous weten, dus hier ook een fotootje van de inwendige boom

http://nl.wikipedia.org/wiki/Houtsoorten

Posted by .(JavaScript must be enabled to view this email address)  on  10/18  at  06:18 PM


introspectie of navelstaren grin

Posted by .(JavaScript must be enabled to view this email address)  on  10/18  at  08:13 PM


De rode esdoorn is een mooie boom. Laten we er een aantal van planten in Zeeburg. Maar Esdoorn vergelijken met Iepen, is als appelbomen en perenbomen.

Zodra de Iepen in de Javastraat gekapt zijn, raken we die indrukwekkende groene boog voor altijd kwijt. Het is een onomkeerbare beslissing en eeuwig zonde.

Posted by Robert van den Heuvel  on  10/19  at  03:08 PM


Mocht er nou toch zonodig gekapt moeten worden, dan mogen ze er wel witte acacia?s terug zetten. Ze groeien snel (!), zijn gemakkelijk te snoeien als ze te groot worden, en ze hebben prachtige witte bloemen!

http://www.bomengids.nl/soorten/Witte_acacia__Robinia_pseudoacacia__Black_locust.html

Posted by .(JavaScript must be enabled to view this email address)  on  10/19  at  03:53 PM


De witte acaca is trouwens een boom die veel voorkomt in de Mediterrannee. Een straat vol met Esdoorns geeft een heel andere sfeer, veel zwaarder en met donker weer grauwer. De trouwlaan in Tilburg is wel een bijzonder mooi voorbeeld van een laan met acacias; zie bijvoorbeeld de volgende foto?s

En dit is dan een gewone esdoorn:

Posted by .(JavaScript must be enabled to view this email address)  on  10/19  at  07:43 PM


Hmz hier moet nog opgemerkt dat op wikipedia niet staat vermeld dat deze blaadjes tevens glad zijn. De stad heeft in het verleden massaal iepen aangeplant omdat die bladeren ruw zijn, en mensen er niet over uitgleden. De blaadjes van de rode es zijn daarentegen erg glibberig.

En verder, hmz wat vreemd dat hier reacties niet meer uit de verf komen, het moet haast wel dat de encoding veranderd is… Ze komen gauw weer terug!

Posted by ZaZkia  on  01/26  at  02:38 AM


Commenting is not available in this channel entry.

Terug naar de hoofdpagina

Zoeken


geavanceerd zoeken